ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Στον Ν. Παππά οι αρμοδιότητες για τη διαγωνιστική διαδικασία και την αδειοδότηση των καναλιών

0

Με τροπολογία που τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, κατά την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές ήρθε στη Βουλή η τροποποίηση του νόμου για την αδειοδότηση των καναλιών. Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν βουλευτές από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Θετική ψήφο στην τροπολογία έδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, αρνητική η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων, ενώ «παρών» δήλωσαν ΧΑ, ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευστάθιος Παναγούλης. Συνολικά ψήφισαν 270 βουλευτές, εκ των οποίων 154 ναι, 102 όχι και 14 «παρών».

Η ρυθμιστική αυτή παρέμβαση του νομοθέτη καθιστά πλέον δυνατή τη διεξαγωγή της αδειοδοτικής διαδικασίας που είχε μπλοκαριστεί εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής των 8 νέων μελών του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ), στο οποίο είχε ανατεθεί η υλοποίηση του διαγωνισμού, αφού αρμόδιος για τη διαγωνιστική διαδικασία, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, καθίσταται ο Υπουργός Επικρατείας. Ειδικότερα σε αυτόν ανατίθενται οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης (έκδοση της σχετικής προκήρυξης, χορήγηση των επί μέρους αδειών και όλες οι επιμέρους ενέργειες που προβλέπονται από τα άρθρα 3-15 του νόμου).

Επιπλέον η τροπολογία:

– Καθορίζει δια νόμου τον αριθμό των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου, προσδιορίζοντας τον αριθμό τους σε τέσσερις (4), υψηλής ευκρίνειας και δεκαετούς διάρκειας.

– Ορίζει ότι η τιμή εκκίνησης για την ανωτέρω κατηγορία δημοπρατούμενων αδειών θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (σ.σ. του Υπουργού Επικρατείας).

Παρόντες κατά τη συνεδρίαση ήταν τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και οι επικεφαλής των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι έλαβαν το λόγο.

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr