ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Να νομιμοποιηθεί η βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη ζητούν 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

0

Με ερώτηση που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν τη νόμιμη «παραγωγή, μεταποίηση και αξιοποίηση» της βιομηχανικής και της φαρμακευτικής κάνναβης. Ανάμεσά τους ο (υπογράφων την ερώτηση) Μάκης Μπαλαούρας, ο Τάσος Κουράκης, η Βασιλική Κατριβάνου, η Εύη Καρακώστα, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης κ. ά.

Να νομιμοποιηθεί άμεσα η βιομηχανική κάνναβη

Στην ερώτηση που απευθύνουν προς τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν αρχικά ότι «στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόμα σαφές στο ευρύ κοινό ότι η κλωστική κάνναβη με την ινδική κάνναβη δεν έχουν καμία σχέση, καθώς η ευφορική ινδική κάνναβη περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία THC σε ποσοστό 16%, ενώ η κλωστική κάνναβη μόλις σε ποσοστό 0,2%». Κι αυτό, μάλιστα, την ίδια στιγμή που «σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καλλιεργείται η κλωστική κάνναβη και μάλιστα επιδοτείται από την ΕΕ».

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι η βιομηχανική (κλωστική) κάνναβη χρησιμοποιείται «ως πρώτη ύλη για καλλυντικά, μονώσεις, κατασκευές κτιρίων, κτηνοτροφές, ενώ θεωρείται και superfood (τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με άλλες)».

Μέσα στις θετικές συνέπειες της νόμιμης καλλιέργειας και χρήσης της βιομηχανικής κάνναβης, επισημαίνεται η ενθάρρυνση για τη δημιουργία αντίστοιχων καλλιεργειών στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να δώσει διέξοδο «στο πρόβλημα της ερημοποίησης περιοχών, όπως της νότιας Κρήτης».

«Η αύξηση της παραγωγής, η εξαγωγική δραστηριότητα και η μεταποίηση των προϊόντων της κάνναβης μπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία», αναφέρουν οι βουλευτές, προσθέτοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος «περαιτέρω καθυστέρησης της επανανομιμοποίησης της βιομηχανικής κάνναβης» (που ήταν και στην Ελλάδα νόμιμη μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα).

«Καίριο» και το αίτημα για νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης

Ωστόσο, οι βουλευτές θέτουν και ζήτημα νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης για φαρμακευτικούς και ιατρικούς λόγους.

«Η ινδική κάνναβη ήταν γνωστή και ευρέως διαδεδομένη ως φάρμακο σε όλους τους πολιτισμούς της γης, ενώ χρησιμοποιούνταν μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα ως πρώτης τάξεως θεραπευτικό μέσο», σημειώνεται στην ερώτηση των βουλευτών.

«Από τη δεκαετία του 1930, ωστόσο, άρχισε ο εξοβελισμός της ως θεραπευτικού μέσου μιας και, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των ναρκωτικών ουσιών, τοποθετήθηκε ιδεοληπτικά και άκριτα στην κατηγορία αυτή». Παρ’ όλα αυτά, οι ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για να αντικαταστήσουν την κάνναβη ως θεραπευτικό μέσο δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, σήμερα, «η αποδεδειγμένη ευεργετική δράση σε περιπτώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνων παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία, κακοήθεις νεοπλασίες καθιστούν τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία έχει επέλθει σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, επιβεβλημένη».

Ανάμεσα στα αρνητικά αποτελέσματα από την απαγόρευση της ινδικής κάνναβης συγκαταλέγονται:

– «η εξώθηση πολλών ασθενών και των οικογενειών τους στη χρήση παράνομων οδών για την απόκτησή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος, που προσπορίζεται το οργανωμένο έγκλημα, εξώθηση ασθενών στην παρανομία)»

– η στέρηση του κοινού από την «αναλγητική, αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική και τέλος αντικαταθλιπτική της δράση», που την καθιστούν «ευεργετική ουσία για μια πληθώρα ασθενειών».

Από την άλλη, «τα έσοδα από την καλλιέργεια και τη μεταποίησή της θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν σημαντικά την ελληνική ύπαιθρο και τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα», καταλήγουν οι 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υπογράφουν την ερώτηση.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημες αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα.

Η ερώτηση υπογράφεται από τους εξής βουλευτές:

Μπαλαούρας Γεράσιμος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γεννιά Γεωργία, Γκαρά Νατάσα, Γκιόλας Γιάννης, Καρακώστα Εύη, Κατριβάνου Βασιλική, Κουράκης Αναστάσιος, Μιχελογιαννάκης Ιωάννης, Μουμουλίδης Θέμης, Μπάρκας Κώστας, Ντζιμάνης Γιώργος, Πάλλης Γιώργος, Παπαφιλίππου Γιώργος, Παυλίδης Κώστας, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σαρακιώτης Ιωάννης, Σταματάκη Ελένη, Στέφος Γιάννης, Στογιαννίδης Γρηγόρης.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr