ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου – Το Υπ. Εθνικής Άμυνας θα βοηθήσει για τα hotspots

0

Διυπουργική σύσκεψη για το προσφυγικό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποφασίστηκε η επίσπευση των εργασιών για τη λειτουργία των 5 κέντρων υποδοχής στα νησιά, καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, ενώ στην όλη διαδικασία μπαίνει ενεργά και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο) καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation camps) σε Σίνδο και Σχιστό.

Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαία η ενεργότερη συνδρομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει:

α. να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά.

β. να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

γ. τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες.

δ. να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης. Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής, προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.

Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα θα έχει υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέχρι την επόμενη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών.

«Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Δρίτσας, καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr