ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ν. Βούτσης: Θα έχουμε ενοχές αν δεν εφαρμοστεί παράλληλο πρόγραμμα εντός τριετίας

0

Για τους πρώην πολιτικούς του συμμάχους (Ζ. Κωνσταντοπούλου, Γιάνη Βαρουφάκη, Παναγιώτη Λαφαζάνη), τη ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη, τις πολιτικές του αυταπάτες, αλλά και προσδοκίες μίλησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ιδιαίτερα απαξιωτική ήταν η αναφορά στην προκάτοχό του για την οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «είχε απασφαλίσει» κατά το χρονικό διάστημα από το δημοψήφισμα μέχρι τη διενέργεια των δεύτερων εκλογών. «Συνεδριάσεις που κρατούσαν μέχρι το πρωί, μπούλινγκ, απίστευτα πράγματα που δεν είναι κι αυτά γνωστά… Εμείς κάνουμε εκλογές και η Κωνσταντοπούλου μόνη της κάνει Βουλή. Τότε που συγκαλούσε εικοσαμελείς επιτροπές με τρεις ανθρώπους. Που έκανε πρες κόνφερανς 5,5 ωρών στην ΕΣΗΕΑ, που, που, που… Δεν έχουμε δημοσιοποιήσει πολλά πράγματα που ξέρουμε, ηθελημένα, κι εγώ πρωταγωνιστώ σε αυτό, για να μη φτύνει ο κόσμος την Αριστερά, γιατί εμείς κυβερνούμε στο όνομα της Αριστεράς, όχι ως αυτόφωτες περσόνες» σημείωσε.

Στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, στον οποίο καταλόγισε έλλειψη πολιτικής εμπειρίας και αδυναμία να αντιληφθεί ότι μέσα από αντιφάσεις διαμορφώνεται η ιστορία και η πολιτική. «Αρκετά από αυτά που λέει είναι σωστά, αλλά βαλμένα σαν ψηφίδες σε ένα αφήγημα προσωπικό. Εμείς που ξέρουμε πραγματικά γελάμε και κλαίμε… Το κάδρο που παρουσιάζει ο Γιάνης δεν είναι το ακριβές αλλά είναι ελκτικό και είναι σίγουρο ότι ο ίδιος το πιστεύει» τόνισε.

Από την άλλη, διέψευσε την έντονη φημολογία σύμφωνα με την οποία ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέμενε να γίνει εισβολή στο νομισματοκοπείο, εξηγώντας ότι το είχε απλά προτείνει – στα πλαίσια των εναλλακτικών που αναζητούνταν – σε δύο υπουργικά συμβούλια. Αναφερόμενος στο ζήτημα της δραχμής τόνισε ότι και ο ίδιος ο Λαπαβίτσας είχε αναγνωρίσει ότι χρειάζονται δύο χρόνια προετοιμασίας για να γίνει το βήμα, καθώς και πως «οποιοδήποτε εσωτερικό εθνικό νόμισμα θα λειτουργούσε σε βάρος των κακομοίρηδων» (σ.σ. όσων δεν είχαν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό).

Για την πρόσφατη εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ επισήμανε πως πρόκειται για μία επιλογή που «διαμορφώνει συνθήκες πιο σημαντικού ξεκαθαρίσματος των πολιτικών απόψεων, άρα και μιας «υγιούς» πόλωσης», διευκρινίζοντας ότι πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις της κεντροδεξιάς, την οποία εκπροσωπεί ο Β. Μεϊμαράκης. «Από το Πέραμα μέχρι το Καματερό και αλλού είναι ένας κόσμος που αισθάνθηκε βαθύτατα απαξιωμένος, νεοφτωχοποιημένος που δεν θα πάει με τη Δεξιά σε καμιά μορφή της» ανέφερε. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθησή του ότι «και τώρα να γίνουν εκλογές, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος».

Κάνοντάς έναν απολογισμό σημείωσε ότι ως κόμμα «φλερτάραμε με πολλές αυταπάτες ως απεδείχθησαν, για Κινέζους, για Ρώσους, για Ντράγκι, για το μέτωπο του Νότου, που έρχεται αλλά καθυστερημένα», συμπληρώνοντας ότι «υπήρχαν εναλλακτικές στην τακτική μας που δεν στηρίζονταν στον υπαρκτό συσχετισμό δυνάμεων, άρα μπορεί να τις ονομάσει κανείς πολιτικές αυταπάτες, αλλά δεν υπήρχε ποτέ η επιλογή «ευρώ ή δραχμή». Και το δημοψήφισμα ο Τσίπρας έτσι το πήρε».

Τέλος, έθεσε ως στόχο εντός τριετίας να εξελιχθεί, πέραν της συμφωνίας-εφαρμογής του τρίτου μνημονίου και το παράλληλο πρόγραμμα. «Αν η τριετία συμπληρωθεί απλώς με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, με αποτύπωμα και μόνο τις επώδυνες πλευρές του, είναι σαφές ότι θα έχουμε και ενοχές. Δεν είμαστε νάρκισσοι της πολιτικής…» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr