ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Δυναμικό «όχι» για τη λογοκρισία στο Εθνικό

0

Άμεση ήταν η αντίδραση στο «κατέβασμα» της παράστασης «Ισορροπία του Nash» (το κείμενο της οποίας περιλάμβανε αποσπάσματα από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού). Χθες Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση έξω από το Εθνικό Θέατρο στην Αγ. Κωνσταντίνου, απ’ όπου στη συνέχεια ξεκίνησε πορεία που, περνώντας από τις οδούς Μενάνδρου, Πειραιώς και Σταδίου κατέληξε στο Rex. Τα δύο πανό που υπήρχαν στη συγκέντρωση έδιναν το σύνθημα για αντίσταση στη λογοκρισία: «Ο φόβος δε θα νικήσει» (Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) και «Όχι στη νεκρανάσταση της Ιεράς Εξέτασης – Να μην αφήσουμε το μακαρθισμό να ακουμπήσει την τέχνη».

ethniko_1

Το μόνο σίγουρο, είναι πως η καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου αδυνατεί να πείσει τους ανθρώπους του θεάτρου αλλά και οποιονδήποτε υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, πως δεν παραιτείται «από το δικαίωμα, τώρα και στο μέλλον, της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης», όπως αναφέρει στο κείμενο με το οποίο ανακοίνωσε τη διακοπή των παραστάσεων.

Την αντίθεσή του στην εσπευσμένη «αυλαία» δήλωσε με σχετική ανακοίνωσή του και το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου.

Την ίδια στιγμή, η Πηγή Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτιδα της παράστασης σε ανάρτησή της στο facebook γράφει μεταξύ άλλων: «Δεν κινδυνεύει πια από κανέναν Σάββα Ξηρό η Δημοκρατία μας κύριοι, αυτός έχει αφοπλιστεί χρόνια τώρα. Κινδυνεύει από πολλά άλλα, πολύ πιο σοβαρά, που τα ξέρουμε καλά όλοι μας, και ένα απ’ αυτά, το ελάχιστο, που πρέπει να προασπιζόμαστε καθημερινά, είναι η ελευθερία της έκφρασης».

ethniko_2

Για ποιο πράγμα να πείσει η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, όμως; Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου υποστηρίζει πως διέκοψε την παράσταση επειδή είχε παρερμηνευθεί. Ακόμα κι αν η παράσταση κατέβηκε γι’ αυτό και μόνο το λόγο ή εξαιτίας απειλών που δέχθηκαν οι συντελεστές, το πρόβλημα παραμένει: Πώς θα τολμήσει το Εθνικό Θέατρο να πει κάτι νέο; Κάτι που δε θα συνάδει με τον κυρίαρχο λόγο; Κάτι που το κοινό δε θα χει ξανακούσει και δε θα κινδυνεύει να παρερμηνευθεί; Στις δύσκολες αυτές εποχές είναι που ζητείται απ’ την Τέχνη να είναι γενναία, για να μπορέσει να σταθεί ως στήριγμα και εμπνευστής δίπλα σε όσους υποφέρουν.

Αρχοντούλα Βαρβάκη

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr