ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους αγρότες, αλλά σε χωριστές γραμμές – Πυκνώνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

0

Την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους οργανώνουν οι αγρότες τις τελευταίες ώρες, καθώς στο τραπέζι πέφτει και το πιο συστηματικό ή και επ’ αόριστον κλείσιμο των δρόμων. Την Πέμπτη οι αγρότες θα συμμετέχουν σε διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη εν όψει της παρουσίας του Βαγγέλη Αποστόλου στην πόλη. Ωστόσο, φαίνεται πως στον κλάδο εμφανίζονται διαφορετικές γραμμές και τοποθετήσεις, σε σχέση κυρίως με τη μορφή των κινητοποιήσεων.

Στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης συνεδρίασαν την Τρίτη το απόγευμα οι αγρότες, διαδικασία στην οποία παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι από 66 μπλόκα. Αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους τις επόμενες μέρες, ενώ επιμένουν στη θέση τους πως για να υπάρξει συνάντηση με τον πρωθυπουργό χρειάζεται πρώτα να αποσυρθεί το επίμαχο προσχέδιο νόμου για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

Το αίτημα που φαίνεται να επικρατεί είναι να ξεκινήσει ο διάλογος από μηδενική βάση, με τη συμμετοχή των φορέων των αγροτών και με στόχο τη χάραξη εθνικής πολιτικής για τον κλάδο, με ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον.

Ωστόσο, στη συνέλευση της Σίνδου αναδείχθηκαν και οι διαφορετικές γραμμές που υπάρχουν. Οι αγρότες των Τεμπών αποχώρησαν από τη σύσκεψη, μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο Παναγιώτης Καλογιάννης «εμείς δεν συμμετείχαμε στις τελικές αποφάσεις και άρα δεν τις αναγνωρίζουμε». Ωστόσο διευκρίνισε ότι «παραμένουμε ενωμένοι ως κλάδος γιατί το πρόβλημα είναι ένα και μεγάλο».

Κι ενώ στο κομμάτι των διεκδικήσεων φαίνεται πως η θέση των αγροτών είναι ενιαία, οι διαφορές μάλλον εντοπίζονται στη μορφή και τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η «πλευρά της Σίνδου» τάσσεται υπέρ των πιο «ήπιων» – προς το παρόν – κινητοποιήσεων χωρίς μόνιμα κλεισίματα δρόμων.

Το μπλόκο των Τεμπών συνεδρίασε το βράδυ της Τρίτης και αποφάσισε τα Τέμπη να παραμείνουν κλειστά από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι της Τρίτης.

Αλλά και το μπλόκο στη Νίκαια της Λάρισας έκανε δική του συνεδρίαση με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 37 μπλόκα. Αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με εξάωρους αποκλεισμούς (12:00-18:00) δρόμων, λιμανιών και τελωνείων, ενώ τέθηκε και η πρόταση για επ’ αόριστον κλείσιμο δρόμων.

Η απόφαση της συνέλευσης της Σίνδου μιλά για κλεισίματα 12:00-14:00 το μεσημέρι και 18:00-21:00 το βράδυ, ενώ προγραμμάτισε και τη δυναμική συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη στις 15:00 στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Agrotica από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου. Την ίδια ημέρα, στο Θερμαϊκό κόλπο, στο ύψος της Αριστοτέλους, θα δέσουν τα καΐκια τους οι παράκτιοι αλιείς της ευρύτερης περιοχής, από Μουδανιά μέχρι και Κατερίνη, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του σχετικού συλλόγου Νέας Κρήνης Μάνθος Παγώνης.

Δείτε στον (συνεχώς ανανεούμενο) χάρτη του βορειοελλαδίτικου seleo.gr, την εικόνα των κινητοποιήσεων ανά την Ελλάδα.

Αποστόλου: Συνάντηση ναι, αλλά όχι κάποια άλλη κίνηση

Η κυβέρνηση αποδέχεται τη συνάντηση με τους αγρότες, θέση που επανέλαβε και χθες βράδυ ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Ωστόσο, δεν αποδέχεται την απόσυρση του προσχεδίου νόμου, τη στιγμή που βρίσκεται μάλιστα σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική», σχολίασε τη γραμμή κινητοποιήσεων που υιοθετούν οι αγρότες. «Οι αγρότες ζήτησαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό, πρόσκληση την όποια αποδέχτηκε», είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας όμως ότι οι αγρότες δε θα πρέπει να «περιμένουν άλλου χαρακτήρα κινήσεις από την κυβέρνηση».

Ο κ. Αποστόλου τόνισε την ανάγκη να υπάρξει εξυγίανση του ΟΓΑ με γνώμονα ότι «εάν δεν ληφθούν μέτρα ο Οργανισμός δεν θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλει ούτε ένα ευρώ σύνταξη το 2027».

Σημείωσε δε ότι υπάρχει περιθώριο να οριστεί ανώτατο πλαφόν στο ασφάλιστρο των αγροτών, προκειμένου να μην καταστεί δυσβάστακτο. «Στο θέμα της κλιμακωτής αύξησης του ασφαλίστρου των αγροτών στην κατεύθυνση εξομοίωσής του από 7% του εισοδήματος στο 20% που είναι σήμερα για όλους τους άλλους κλάδους, εξετάζεται η δυνατότητα να υπάρξει ‘οροφή’ στο ύψος της εισφοράς προκειμένου να μπορεί να καλυφθεί από τους ασφαλισμένους», ανέφερε ο υπουργός.

Παράλληλα, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του Οργανισμού, το υπουργείο, στο νομοσχέδιο που αφορά τους συνεταιρισμούς, εντάσσει σχετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται το «εργόσημο του ΟΓΑ». Όπως επισημαίνει ο κ. Αποστόλου, στη νέα ρύθμιση προβλέπεται ξεκάθαρα ότι «όλες οι πληρωμές του αγροτικού χώρου, πλην του αρχηγού της εκμετάλλευσης, θα γίνονται με εργόσημο». Σε αυτήν την κατεύθυνση το αγροτικό εργόσημο επιδιώκεται να είναι φθηνότερο, με γνώμονα ότι οι εισφορές θα είναι μικρότερες του 25% που ισχύει σήμερα για τα εργόσημα του ΙΚΑ που αφορούν τους εργάτες γης, ενώ θα καταχωρείται στις δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα προβλέπει ασφάλιστρο 10% της αμοιβής των εργατών γης, καθώς και τσουχτερά πρόστιμα ύψους για την αδήλωτη εργασία.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr