ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Με «παγωμένα χαμόγελα» η συνάντηση Τσίπρα, Κατρούγκαλου με τους επιστημονικούς φορείς

0

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο γεγονός ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαιη και αναλογική αλλά οι εκπρόσωποι των επιστημόνων κατέθεσαν για μια ακόμη φορά τις διαφωνίες τους σε σχέση με το προωθούμενο προσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας υποδέχθηκαν σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Βασίλη Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Βλασταράκο.

«Πρέπει να βρούμε λύσεις κυρίως για τους πιο αδύναμους κι αυτή είναι μια βασική φιλοσοφία στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στο σύντομο διάλογο που είχε μπροστά στις κάμερες, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των φορέων.

«Σε αυτό συμφωνούμε όλοι», απάντησε ο κ. Στασινός. Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «η πραγματικότητα είναι ότι όταν παίρνει κανείς κάποια μέτρα για τη βιωσιμότητα του συστήματος, συνήθως τα παίρνει οριζόντια. Αυτό είναι λάθος, πρέπει να βρούμε τον τρόπο ώστε να ξεχωρίσουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη κι αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να βάλουν πλάτη, γιατί αν δεν βάλει κανείς πλάτη δεν θα γίνει βιώσιμο το σύστημα».

«Στις αρχές συμφωνούμε», είπε ο κ. Στασινός. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «άρα αυτή τη στιγμή το κρίσιμο θέμα είναι να διαχωρίσουμε και να βρούμε τρόπους για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και κυρίως για τους νέους επιστήμονες». «Συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν γίνεται με το σχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, με τον κ. Τσίπρα να απαντά: «Να κάτσουμε να τα κουβεντιάσουμε, να βρούμε λύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των διαρροών επιστημόνων στο εξωτερικό. Είπε ότι οι νέοι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό για ειδικότητα και μένουν εκεί, ότι το σύστημα της Υγείας είναι στα όριά του και ότι τα νοσοκομεία σε λίγο καιρό δεν θα έχουν γιατρούς να εφημερεύουν. «Άρα, θα πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για τα νέα παιδιά, για να επιβιώσουν στον τόπο», συνέχισε και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ως ένα νέο άνθρωπο, πρόσθεσε ότι το δικό του μέλημα και όλων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά.

Οι προτάσεις προς τους φορείς για βελτιώσεις

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, στη συνάντηση δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση προς τους επιστήμονες με συγκεκριμένα νούμερα, αλλά η δέσμευση του πρωθυπουργού να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι νέοι επιστήμονες.

Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση «έπεσε στο τραπέζι» μία σειρά προτάσεων για ορισμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο παρόν προσχέδιο, που αφορούν κυρίως τους ηλικιακά νεώτερους και τους οικονομικά πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης:

Νέοι επιστήμονες

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 €, αντί για τα 586 €.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%.

Άνεργοι

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»

Συνεχίζει να ισχύει η πρόταση της κυβέρνησης για εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων:

1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Οι δηλώσεις μετά τη συνάντηση και … οι γραβάτες Dior και Armani

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, του ζητήσαμε να ξαναδεί το νομοσχέδιο, διότι αυτό επιβαρύνει σημαντικά όλους τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τους επιβάλλει μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%, ώστε να μη μπορούν να ανταποκριθούν μετά στη διαβίωσή τους, αλλά ζητήσαμε παράλληλα να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο να δίνει προοπτική στον τόπο, στον νέο επιστήμονα, να μείνει στον τόπο του, να έχει δουλειά για να μπορεί να στηρίξει στη βάση της αλληλεγγύης τις επόμενες γενεές, και να έχει ανταποδοτικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, εξερχόμενος της συνάντησης.

Ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια «θα μελετήσουν όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε προκειμένου να βελτιωθούν», προσθέτοντας: «είπαμε στον πρωθυπουργό ότι εμείς ως γιατροί έχουμε σε ποσοστό 30% αδυναμία να πληρώσουμε τις εισφορές, άρα αν τις αυξήσουμε υπερβολικά, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και δεν θα έχει εισπραξιμότητα. Για πολύ μεγάλα εισοδήματα μπορεί να έχει μια προσαύξηση».

Ο κ. Βλασταράκος προανήγγειλε κινητοποιήσεις των γιατρών στις 28 και 29 του μηνός, κατά τη διάρκεια των οποίων, θα κλείσουν τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων, δε θα εκδίδονται πιστοποιητικά και γνωμοδοτήσεις, εκτός των ΑμεΑ.

Τέλος, ερωτηθείς ποια είναι η πρόταση της κυβέρνησης είπε ότι «θα μελετήσουν τις προτάσεις και μετά θα απαντήσουν».

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, ενώ κεντρική μας θέση είναι ότι πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες να παραμείνουν στο επάγγελμα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

«Είπαμε συγκεκριμένα να μην υπάρχουν μεγάλες εισφορές, να μπει ένα πλαφόν στις εισφορές και στη συνέχεια οι υπόλοιποι επαγγελματίες να μην επιβαρυνθούν με το ποσό που επιβαρύνονται μέχρι σήμερα. Σε λογικά πλαίσια θα υπάρχει συνεργασία», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό θα το δουν τα κλιμάκια με βάση τις αρχές τις οποίες φέρνει, ότι πρέπει να είναι πιο δίκαιο το σύστημα και να πληρώνουν περισσότερα αυτοί που βγάζουν περισσότερα, εισοδηματικό κριτήριο δηλαδή».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Βασίλης Αλεξανδρής, ανέφερε πως «είχαμε θεσμική υποχρέωση ως δικηγορικό σώμα να επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό, να εξηγήσουμε με πίνακες και συγκεκριμένα παραδείγματα ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο διαμόρφωσης Ασφαλιστικού συστήματος είναι πλήρως αναξιόπιστο και συνεπώς δεν είναι βιώσιμο».

«Δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί στα αδύνατα. Όταν λοιπόν και νέοι δικηγόροι, αλλά όχι μόνο νέοι δικηγόροι, υποχρεούνται να καταβάλλουν και φορολογία και εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που καλύπτουν το 67%, το 82% έως και το 90% του εισοδήματός τους, ένα τέτοιο σύστημα είναι αδύνατον να επιβιώσει και οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο», σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής.

Δήλωσε δε ότι αναμένει την απάντηση του πρωθυπουργού, καθώς τα προβλήματα του παρουσιάστηκαν με πίνακες και αριθμούς.

Ερωτηθείς αν οι δικηγόροι δέχονται το εισοδηματικό κριτήριο, είπε ότι «δεχόμαστε ό,τι είναι ουσιαστικό, αναλογικό, προοδευτικό και ό,τι μπορεί να προσαρμόζεται», προσθέτοντας: «Εδώ έχουμε, υπό το σημερινό καθεστώς, δικηγόρο που εισπράττει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστικές εισφορές 9.300 ευρώ. Αυτό αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να επιβιώσει, ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν».

«Αναμένουμε, λοιπόν, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή να παραμείνει το ίδιο καθεστώς αντίστασης των δικηγόρων» είπε ο κ. Αλεξανδρής, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης και γραμμής πλεύσης».

Όσον αφορά τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων είπε ότι αυτό αποφασίζεται από τα συλλογικά όργανα, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι η αποχή θα συνεχιστεί. «Αναμένω να ακούσω τις προτάσεις των συναδέλφων, όταν τους μεταφέρω την εικόνα που έχω μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το πραγματικό κλίμα, αυτό το οποίο διαπίστωσα», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.

Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του πρωθυπουργού στη χθεσινή ομιλία του ότι «θα προστατεύσουμε τους νέους επιστήμονες και όχι τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες στους δρόμους», ο κ. Αλεξανδρής τόνισε:

«Θεωρώ πως μια τέτοια παρέμβαση έχει αισθητικό χαρακτήρα, το ‘κίνημα της γραβάτας’ δεν είναι ‘κίνημα αγχόνης’, είναι κίνημα ζωής. Άρα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι τι φορούν οι δικηγόροι, που η γραβάτα είναι το επαγγελματικό τους ένδυμα, αλλά αν το αίτημά τους είναι ουσιαστικό, νομικά και οικονομικά ορθό. Σε αυτό πρέπει να υπάρξει ουσιαστική απάντηση, και τα υπόλοιπα νομίζω πως συνιστούν λογοπαίγνια συγγνωστά στο πλαίσιο μιας δημόσιας εμφάνισης του πρωθυπουργού της χώρας».

«Γραβάτα στο δικαστήριο όλοι φοράνε. Και το μπλοκάκι που βγάζει 800-1.000 ευρώ το μήνα και οι δικηγόροι που βγάζουν 60.000, 80.000, 100.000 χιλιάρικα το χρόνο φοράνε τη γραβάτα την Armani και τη Dior», είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το τέλος της συνάντησης.

«Επομένως είπαμε ότι θέλουμε ένα σύστημα που δε θα έχουν τα συνήθη υποζύγια, οι μισθωτοί, το βάρος να επιδοτούν τις συντάξεις άλλων. Και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας να μην είναι οι πιο οικονομικά αδύναμοι αυτοί που θα τραβάνε το κάρο. Να μοιράζονται τα βάρη αναλόγως. Στη συζήτηση που έγινε αυτό έγινε γενικά αποδεκτό και από τους τρεις συνομιλητές μας», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης είναι όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, και ως προς τις εισφορές και ως προς τις συντάξεις που θα πάρουν.

«Εμείς όμως θέλουμε να πάρουμε μέτρα και για να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση και σε άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών» συνέχισε και μίλησε για τα μέτρα που συζητήθηκαν για τους νέους επιστήμονες. «Ο πρωθυπουργός πρότεινε και το δέχθηκαν οι συνομιλητές μας να μην υπολογίζεται σαν βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά το 80% αυτού του ποσού. Και για να έχουν μια βοήθεια αυτοί, τα δύο πρώτα χρόνια της πενταετίας από την έναρξη του επαγγέλματος να πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματος και τα τρία τελευταία χρόνια στο 17%».

Δείτε τη δήλωση του Γιώργου Κατρούγκαλου μετά το τέλος της συνάντησης:

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr