ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Στις δικαστικές αίθουσες η συνέχεια για τον θάνατο του εργαζόμενου στην καθαριότητα

0

Την περασμένη Δευτέρα ο Γιώργος Σταμέλος έχασε τη ζωή του μετά από 4μηνη παραμονή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω της πτώσης του από απορριμματοφόρο την ώρα της δουλειάς του στο Δήμο Μεγαρέων, όπου εργαζόταν με πεντάμηνη σύμβαση, σε πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας.

Το Συντονιστικό Εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία και Συμβασιούχων Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την οργή του για την απώλεια του συναδέλφου, την οποία χαρακτηρίζει «δολοφονία». Συγκεκριμένα, επισημαίνεται:

«Οι ίδιοι (σ.σ. ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του σωματείου) τόσο καιρό παραμέναν μουγκοί και προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποσιωπήσουν το γεγονός ότι πενταμηνίτης εργαζόταν ΠΑΡΑΝΟΜΑ σε εργολάβο στην καθαριότητα με αποτέλεσμα να πέσει από το απορριμματοφόρο και να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.

Κυβέρνηση και Δήμαρχοι ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ!!! Αυτή είναι η πολιτική τους!! Να στραγγίζουν τους εργαζομένους και μετά να τους στέλνουν στο τάφο!!

Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή; 495 ευρώ και ένα μεροκάματο των 19 ευρώ;».

Στην ανακοίνωση υπήρχε και κάλεσμα για συγκέντρωση στο κέντρο αγώνα της Σταδίου, όπου βρίσκονται οι σκηνές των απολυμένων εργαζομένων στα πεντάμηνα εδώ και ένα μήνα περίπου. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το επόμενο πρωί.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου που εξεδόθη την Τρίτη, η δημοτική αρχή του Δ. Μεγαρέων δηλώνει πως η εργασία του Γιώργου Σταμέλου δεν ήταν παράνομη και αντιδρά προαναγγέλλοντας πως «θα κινηθεί δικαστικά για αποκατάσταση της αλήθειας». Χαρακτηριστικά, αναφέρεται:

«Όλα αυτά είναι ψευδή και συκοφαντικά και προφανώς όποιος τα αναπαράγει έχει σχετικές ευθύνες ποινικά κολάσιμες.

Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος είχε προσληφθεί κανονικότατα και σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις οδηγίες του υπουργείου εργαζότανε στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και όχι σε εργολάβο.

Η διοίκηση του Δήμου από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το τραγικό ατύχημα έκανε όλες τις νόμιμες διαδικασίες τόσο για να σωθεί ο άνθρωπος όσο και για να βρεθούν και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες όπου κι αν υπάρχουν.

Παράλληλα ο Δήμος στηρίζει με κάθε τρόπο την οικογένεια του εκλιπόντος.

Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να εκμεταλλεύονται το τραγικό αυτό ατύχημα. Και ασφαλώς ας σταματήσουν οι επιτήδειοι να λένε ψέματα και να συκοφαντούν.

Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος εναντίον αυτών θα κινηθεί δικαστικά για αποκατάσταση της αλήθειας».

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που διαβάζουμε παρόμοια καταγγελία. Η συζήτηση για τους όρους δουλειάς των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα έχει επαναληφθεί. Λίγες μέρες μετά τον τραυματισμό του Γ. Σταμέλου το γραφείο Τύπου της ΠΟΕ- ΟΤΑ είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση που περιέγραφε την κατάσταση ως εξής:

«Ακόμη και μετά την παρέμβαση της Ομοσπονδίας για τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στην συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας ουδείς έχει παράσχει τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) που προβλέπονται, ενώ στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να εργαστούν πολλές φορές εξαναγκαζόμενοι ακόμη και να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, σε αντικείμενα και εργασίες που απαγορεύεται. Η τήρηση της νομιμότητας, η εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας φαίνεται πώς είναι «ψιλά γράμματα» μπροστά στην νέα δέσμευση του 3ου Μνημονίου για πλήρη απαγόρευση προσλήψεων στους Ο.Τ.Α. προκειμένου να αποδομηθούν πλήρως και με σχέδιο όλες οι κοινωνικές-προνοιακές και ανταποδοτικές Υπηρεσίες των Δήμων προτού προσφερθούν ως φιλέτο στους εργολάβους!!!»

Το συγκεκριμένο συμβάν προκαλεί θλίψη για το χαμό ενός νέου εργαζόμενου και θέτει ξανά τα ερωτήματα για το προσωπικό των Δήμων. Οι Δήμοι χρειάζονται προσωπικό μόνιμο, γιατί μόνιμες είναι και οι ανάγκες τους. Ειδικά για τις δύσκολες δουλειές απαιτείται προσωπικό εκπαιδευμένο και φυσικά ο κατάλληλος εξοπλισμός που θα προστατεύει τους εργαζόμενους. Το σημερινό μοντέλο της πεντάμηνης εργασίας μπορεί μόνο να ανακυκλώνει την ανεργία και σε καμία περίπτωση δεν απαντά στις ανάγκες των εργαζομένων και των Δήμων.

Να σημειωθεί πως το συντονιστικό αγώνα εργαζομένων στα πεντάμηνα και συμβασιούχων Αττικής διεκδικεί σταθερή εργασία με ενιαία ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, επιστροφή των απολυμένων εργαζομένων στις θέσεις τους, επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις, παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους, κανονικές προσλήψεις.

Αρχοντούλα Βαρβάκη

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr