ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Γ. Ομήρου: Αισθανόμαστε βαθιά ευγνωμοσύνη για την συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα του Κυπριακού λαού

0

Στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα και από την χθεσινή κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Βούτση.

«Σας απευθύνω το λόγο στα 56 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στα 42 χρόνια τουρκικής κατοχής. (…) Ύψιστη προτεραιότητα και κορυφαίο μας καθήκον εξακολουθεί να είναι ο τερματισμός της συνεχιζόμενης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών του λαού μας» ανέφερε, ευχαριστώντας παράλληλα τον κ. Βούτση και όλο το Προεδρείο της Βουλής για την απόφαση – που οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης – να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στο υλικό που συνέλεξε η Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το Φάκελο της Κύπρου και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

Οριοθετώντας την ανεκτή από μέρους του κυπριακού ελληνισμού λύση, σημείωσε ότι πρέπει να τερματίζει την κατοχή, να προνοεί για την απομάκρυνση των εποίκων και για την αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις του 1960.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τον καθοριστικό ρόλο τον έχει η Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ασκήσει πιέσεις η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε πως αποτελεί θεμελιακή της υποχρέωση η ενεργός επικουρική συνδρομή στις προσπάθειες για λύση, ώστε αυτή να είναι πλήρως συμβατή με τις αρχές και τις αξίες που ισχύουν στην Ευρώπη, στηλίτευσε ωστόσο την επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα πέντε εκ των έξι ενταξιακών κεφαλαίων που έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, αγνοώντας τις αντιδράσεις και προειδοποιήσεις της Κύπρου για μη αλλαγή της θέσης της αυτής, ενόσω δεν εκλείπουν οι λόγοι που οδήγησαν στην υιοθέτησή της. «Πρόκειται για επιβράβευση και περαιτέρω ενθάρρυνση της τουρκικής αλαζονείας» είπε.

Τέλος, αναφέρθηκε στα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχουν στην Ελλάδα και την Κύπρο η γεωγραφική τους θέση, η ιδιότητα τους ως κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι άριστες σχέσεις τους με τις χώρες της περιοχής και στον κομβικό ρόλο τους ως παραγόντων σταθερότητας στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα υπό το φως της έξαρσης της τρομοκρατίας και άλλων ασύμμετρων απειλών. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στην καρδιά της Ευρώπης και τα πρωτοφανή προσφυγικά κύματα, συνεπεία κυρίως της συριακής κρίσης, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη διεθνή κοινότητα, απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και αποδεικνύουν ότι η στρατιωτική επιλογή δεν επαρκεί από μόνη της για την εκρίζωση του κακού.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου απευθύνεται στην Ελληνική Εθνική Αντιπροσωπεία από το βήμα της Βουλής.

Το video της ομιλίας:

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr