ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Σε «κλοιό» βρέθηκε ο υπουργός Β. Αποστόλου στην Κομοτηνή

0

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού και στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα. Οι αγρότες οργανώνουν από το πρωί μπλόκα στην εθνική και την Εγνατία οδό, ενώ έχουν και ισχυρή παρουσία σε λιμάνια και τελωνεία. Ένταση προκλήθηκε το πρωί στην Κομοτηνή, όταν αγρότες συγκεντρώθηκαν έξω από κτίριο που βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Μίνι σύσκεψη πραγματοποιείται το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο θέμα των αγροτών, την ίδια στιγμή που οι κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα φαίνεται να κλιμακώνονται με γοργούς ρυθμούς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το ασφαλιστικό των αγροτών, ενώ παρών στη σύσκεψη θα είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται σε αλλαγές επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για τους νέους αγρότες, ενώ έχει τεθεί και θέμα φορολογικών ελαφρύνσεων.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε διαφορετικά σημεία της χώρας.

 

Θεσσαλία

Παρά το χιόνι που πέφτει από το πρωί, οι αγρότες του Νομού Λάρισας είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν πιστοί στο ραντεβού που έχουν δώσει, για το μεσημέρι, στα Τέμπη.

Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών, η ώρα εκκίνησης των τρακτέρ από τα έξι σημεία προσυγκέντρωσης υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει ένα δίωρο περίπου. Δηλαδή ενώ αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 το πρωί, η ώρα εκκίνησης μετατέθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι, καθώς αναμένεται και σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας.

Στις προθέσεις της Αστυνομίας είναι πάντως από τις 12 το μεσημέρι -λαμβάνοντας υπόψη και την ώρα που τελικά θα αρχίσουν να κινούνται επί της ΠΑΘΕ τα τρακτέρ- να διακοπεί η κυκλοφορία από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου, έως ότου τα αγροτικά μηχανήματα τακτοποιηθούν στα Τέμπη, εκατέρωθεν του οδοστρώματος. Στο διάστημα αυτό η κυκλοφορία θα γίνεται από εναλλακτικές διαδρομές που θα υποδείξει η Αστυνομία με σχετική επίσημη ανακοίνωση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες.

Στις Μικροθήβες και το Αερινό είναι το σημερινό ραντεβού των αγροτών της Μαγνησίας, που ανεβαίνουν στα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους.

Δυο προσυγκεντρώσεις πραγματοποιούν  οι αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούν στο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας.

 

Μακεδονία

Με τη φράση «από σήμερα κλείνει η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων επ’ αόριστον», ο συντονιστής του μπλόκου Γιάννης Παναγής, μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, έδωσε το σύνθημα στους οδηγούς των 750 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, που σχηματίζουν ουρά τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων, να εισέλθουν στο οδόστρωμα και στις δύο πλευρές.

Ωστόσο, η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας παραμένει ανοιχτή, οπότε για να αποφευχθεί η όποια ταλαιπωρία συστήνεται στους οδηγούς να κατευθύνονται προς τα εκεί, όπως ανέφερε και ο ίδιος.

Ακόμα, σε κλείσιμο της διασταύρωσης Κοκκινογείων, προς την Εξοχή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Δράμας και της ευρύτερης περιοχής, με τον επικεφαλής της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστο Γκόντια να δίνει το σήμα στους περισσότερους από 500 οδηγούς τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Κλειστή είναι και η λεωφόρος Νίκης, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έφτασαν αγρότες και κτηνοτρόφοι με 300 τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, ενισχύοντας έτσι την κινητοποίηση των αλιέων που έδεσαν από νωρίς το πρωί τα καΐκια τους στον Θερμαϊκό κόλπο.

«Στην κινητοποίηση συμμετέχουμε όλοι οι ψαράδες από το νομό Θεσσαλονίκης, αλλά και τις τριγύρω περιοχές και μπορεί ο καιρός μέχρι στιγμής να μην επιτρέπει σε ορισμένους να έρθουν στο σημείο, ωστόσο μέχρι το μεσημέρι θα βρίσκονται εδώ πάνω από 150 καϊκια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων του νομού, Μάνθος Παγώνης.

Αργότερα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, θα κατευθυνθούν στα διόδια Μαλγάρων, όπου και θα εγκατασταθούν μόνιμα, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροσυνδικαλιστής Φάνης Αλμπάνης.

 

Στερεά Ελλάδα

Σε στάση αναμονής με προσυγκεντρώσεις και προσπάθεια μαζικοποίησης των μπλόκων κινούνται οι αγρότες και στη Βοιωτία και στη Φθιώτιδα. Στόχος τους είναι να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μπλόκο στην περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας στο 110ο χιλ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Στη Φθιώτιδα στο 210ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας έχουν παραταχθεί περίπου 50 τρακτέρ από την αρχή της εβδομάδας. Επίσης, κεντρικός στόχος είναι  να δημιουργήσουν ένα μεγάλο μπλοκ με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Ανθήλης. Τρακτέρ από τα χωριά του Δομοκού αναμένεται να συγκεντρωθούν στο 43ο χιλ. της επαρχιακής οδού Λαμίας-Δομοκού-Καρδίτσας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, αγρότες του νομού έχουν παρατάξει τρακτέρ στις περιοχές Αγγελόκαστρο, Νεοχώρι, Γουριά και Κατοχή. Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να παρατάξουν τρακτέρ αύριο, στις 12.00 το πρωί, στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου της Ερμίτσας κοντά στο Αγρίνιο, έπειτα από κάλεσμα που απηύθυναν η ομοσπονδία αγροτικών συλλόγων του νομού και αγροτικοί σύλλογοι.

 

Πελοπόννησος

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου έχουν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, αγρότες της Αχαΐας έχουν παρατάξει τρακτέρ στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, ενώ αγρότες της Ηλείας στους κόμβους Μαραθιάς και Κουρτεσίου.

Μπλόκα αγροτών στήθηκαν στην Αργολίδα και τη Λακωνία, από αγρότες που συμμετέχουν στα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, έκανε μικρή ομάδα αγροτών του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λακωνίας, όλοι διαμαρτυρόμενοι για το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης και τη φορολογία των αγροτών.

Οι αγρότες τόσο σε Λακωνία όσο και σε Αργολίδα δηλώνουν πως θα μείνουν στα μπλόκα με τους δρόμους ανοικτούς, αν και μπορεί να κάνουν συμβολικούς ολιγόλεπτους αποκλεισμούς.

 

Ήπειρος

Στην προσυγκέντρωση στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη βρέθηκε την Τετάρτη το πρωί ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων και δήλωσε ότι μαζί με τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες, «θα μπλοκάρουν το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης».

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι η ΛΑΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα και κηρύσσει μεγάλο λαϊκό συναγερμό για την επαναθεμελίωση της Ελλάδας.

Στην Άρτα, αγρότες και κτηνοτρόφοι έκλεισαν την εθνική οδό Άρτας-Αθήνας, στο ύψος του Κομποτίου. Από το πρωί είχαν παρατάξει τρακτέρ, αγροτικά και άλλα γεωργικά μηχανήματα στην εθνική οδό, ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν σανό στον δρόμο και πέταξαν γάλα.

Κρήτη

Στην κατάληψη του περιφερειακού καταστήματος του ΟΓΑ στο Ηράκλειο προχωρούν  οι αγρότες.

 

Ένταση στην Κομοτηνή με Αποστόλου – Επεισόδια και ρίψη χημικών

Το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς παρουσίασε την Τετάρτη το πρωί, σε ευρεία σύσκεψη στην Κομοτηνή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου (ο οποίος για τον ίδιο λόγο θα επισκεφθεί την Καβάλα και την Ξάνθη).

Έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η σύσκεψη, συγκεντρώθηκαν αγρότες από τη Θράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο υπουργός αρνήθηκε να έχει συνάντηση μαζί τους.

Όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο, οι διαμαρτυρόμενοι απωθήθηκαν από αστυνομικούς των ΜΑΤ οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων. Σύμφωνα με το xanthinea.gr, ένας νεαρός αγρότης τραυματίστηκε στη διάρκεια των επεισοδίων. Ο αγρότης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ η κατάσταση παρέμεινε τεταμένη στο κέντρο της Κομοτηνής.

Στη συνέχεια, ο κ. Αποστόλου δήλωσε ότι περιμένει τους αγρότες να συζητήσουν. Εξερχόμενοι της συνάντησης που τελικά πραγματοποιήθηκε, οι αγρότες δήλωσαν ότι ζήτησαν από τον κ. Αποστόλου να αποσυρθεί στο σύνολό του το προωθούμενο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και ότι θα παραμείνουν έξω από τις εισόδους της πρώην νομαρχίας αναμένοντας την έξοδο του υπουργού και των συνεργατών του.

Δείτε τα παρακάτω βίντεο (από την τοπική εφημερίδα «Χρόνος»)

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr