ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Η Eldorado πιέζει, οι κάτοικοι αντιστέκονται

0

Ανοιχτό μένει το θέμα της συνέχισης ή όχι των εργασιών της Eldorado Gold στην Χαλκιδική με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην εταιρεία και την ελληνική κυβέρνηση να μην έχουν δώσει κάποιο οριστικό αποτέλεσμα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να θέτουν τα δικά τους αιτήματα αντιτιθέμενοι στην εξόρυξη χρυσού.

Στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων η σχέση της εταιρείας με την ελληνική κυβέρνηση φάνηκε να χειροτερεύει με την ανακοίνωση της Eldorado Gold για αναστολή μέρους των εργασιών της και ανασχεδιασμό των υπολοίπων με ανοιχτή προοπτική διακοπής τους λόγω της καθυστέρησης έκδοσης των αδειών και εγκρίσεων που χρειάζεται. Η συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Π. Ράιτ αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής Ελληνικός Χρυσός, Μ. Θεοδωρακόπουλο ήταν άκαρπη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Π. Σκουρλέτης δεν θα προχωρούσε το διάλογο στο εκβιαστικό πλαίσιο της ανακοίνωσης της εταιρείας, ενώ θέτει το ερώτημα αν όντως η εταιρεία επιθυμεί να συνεχίσει τις εργασίες της ή αν η υποτίμηση του χρυσού αλλάζει τα σχέδιά της.

Παράλληλα την πίεση για την αποδοχή των αιτημάτων της εταιρείας ενισχύουν και η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διώχνει τις επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα αλλά και ότι αυξάνει την ανεργία.

Η απώλεια θέσεων εργασίας είναι από τα κύρια επιχειρήματα για την συνέχιση της εξόρυξης χρυσού, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την περασμένη Τετάρτη και ο Υπουργός τους ενημέρωσε ότι είχε θέσει στην εταιρεία ως όρο για τη συνέχιση του διαλόγου τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Θυμίζουμε, όμως, και σχετική δήλωση της Τένια Τσαλή από την Επιτροπή Αγώνα Νέων Ρόδων κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο καναδικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στη δραστηριότητα της Eldorado Gold: «Το δικαίωμα στην εργασία είναι, μεν, ιερό, αλλά το ίδιο ιερές είναι και οι άλλες 10.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό που πλήττονται από την επένδυση».

Παρά τις μέχρι τώρα συγκρούσεις η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει το διάλογο ώστε να μην διαταράξει τη σχέση της με τις καναδικές επενδύσεις. «Θέλουμε διάλογο και συντεταγμένο πλαίσιο εντός του οποίου θα λυθούν τα 3-4 προβλήματα», είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς συναντήθηκε προχθές με τον Καναδό πρέσβη.

skouries _ierissos

Το ερώτημα όμως δεν είναι αν θα λυθεί η αντιπαράθεση της Eldorado Gold με την ελληνική κυβέρνηση και το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί η συμφωνία, αλλά το πώς θα προχωρήσει η εξόρυξη του χρυσού και προς ποιανού όφελος. Ποια θα είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής μετά την επέκταση του έργου, τις εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων και την μόλυνση της περιοχής; Παίρνοντας θέση απέναντι σε αυτή την απειλή οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν σήμερα στην Ιερισσό συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εξόρυξης χρυσού και της περιβαλλοντικής καταστροφής με σύνθημα «για τα επαγγέλματα που χάνονται, για τα ψέματα των ΜΜΕ, για τον εκβιασμό της Eldorado».

Αρχοντούλα Βαρβάκη

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr