ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ένας Πλάτανος που απλώνει τα κλαδιά του για τους πρόσφυγες

0

Της Αρχοντούλας Βαρβάκη

Η Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, πολύ κοντά στην Τουρκία. Η γεωγραφική της θέση, την καθιστά ιδανική είσοδο στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη για τους πρόσφυγες. Είναι παράλληλα ο τόπος που δρα ο «Πλάτανος», μια αυτοοργανωμένη δομή αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες – και όχι μόνο.

Το πόσο επικίνδυνο είναι το ταξίδι των προσφύγων απ’ τα παράλια της Τουρκίας στη Λέσβο, το γνωρίζουν – πλέον – οι πάντες καλά: ένα ταξίδι που γίνεται κατά κανόνα με μικρές, υπερφορτωμένες βάρκες, που πολλές φορές μπορεί να μείνουν και χωρίς μηχανή. Κι (ότ)αν καταφέρνουν να φτάσουν στην ακτή, οι άνθρωποι αυτοί βγαίνουν από τις βάρκες βρεγμένοι, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποβίβασης από το να πηδήξουν στο νερό (αν δεν έχουν ήδη βραχεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού).

prosfyges_1

Είναι σαφές πως οι ανάγκες τους είναι τεράστιες. Ποιος θα τους βοηθήσει; Εκτός από τις ΜΚΟ που υπάρχουν στην περιοχή οι πρόσφυγες συναντάνε και τον «Πλάτανο», που προσφέρει γενναιόδωρα τη βοήθειά του χωρίς ανταλλάγματα, στηριζόμενος σε δωρεές και στην ανιδιοτελή δουλειά των ανθρώπων του.

Ο «Πλάτανος» δρα στη θάλασσα (για να βοηθήσει στην ασφαλή άφιξη της βάρκας) και στην στεριά (για να υποδεχτεί τους πρόσφυγες και να τους προσφέρει τα απαραίτητα). Διαθέτει ένα σκάφος και ένα camp με χώρους για τα ρούχα, το ντύσιμο των προσφύγων και την κουζίνα. Ας τον παρουσιάσουν, όμως, αυτοί που τον γνωρίζουν καλύτερα.

Η ομάδα της θάλασσας

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος μιλάει για τη δράση του «Πλατάνου» στη θάλασσα:

«Όταν ήρθαμε πρώτη φορά στις 20 Οκτωβρίου διαπιστώσαμε ότι υπήρχε τεράστια ανάγκη για ένα διασωστικό σκάφος στη θάλασσα, γιατί ό,τι συνέβαινε (ναυάγια, έκτακτες ανάγκες, ακυβέρνητες βάρκες) το αντιμετώπιζαν οι ψαράδες. Ήταν μόνο οι ψαράδες και το λιμενικό. Δεν υπήρχε διασωστική ομάδα. Οπότε πήραμε την απόφαση να γυρίσω στην Αθήνα και να ετοιμάσω ένα φουσκωτό σκάφος, να το διαθέσω στη δομή του «Πλατάνου» και να οργανώσουμε μια διασωστική ομάδα θαλάσσης. Εξοπλίσαμε την ομάδα με το φουσκωτό σκάφος αυτό, στο οποίο είμαι χειριστής. Υπάρχουν και δύο ναυαγοσώστες κι ένας γιατρός.

platanos_4_maliakos

Βγαίνουμε στη θάλασσα και εντοπίζουμε τις βάρκες που έρχονται, τις προσεγγίζουμε να δούμε αν είναι καλά, αν χρειάζονται γιατρό, αν η βάρκα κινείται, έχει τη μηχανή της και δεν έχει πάρει πολλά νερά. Σε αυτή την περίπτωση που είναι και η πλειοψηφία, απλά τη συνοδεύουμε σε κάποιο ασφαλές σημείο στην ακτή, γιατί όλη η ακτογραμμή εδώ, η βόρεια είναι αρκετά βραχώδης και απρόσιτη και πολλές φορές οι βάρκες βγαίνουνε σε σημεία πολύ επικίνδυνα, όπου δεν μπορούν να αποβιβαστούν οι επιβαίνοντες ή αποκλείονται σε γκρεμούς. Οπότε εμείς τους οδηγούμε σε ένα ασφαλές σημείο, όπου έχουμε ειδοποιήσει ταυτόχρονα τις ομάδες εδάφους, τους ναυαγοσώστες να περιμένουν όλοι εκεί. Αποβιβάζονται όλοι ασφαλώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό είναι το πιο απλό.

Το επόμενο πιο δύσκολο επιχειρησιακά είναι να πετύχεις βάρκα της οποίας η μηχανή έχει σταματήσει. Ρυμουλκείς με σκοινί τη βάρκα και τη φέρνεις σε κάποιο ασφαλές σημείο. Το τρίτο επίπεδο, είναι να έχουν πέσει στη θάλασσα, να έχει διαλυθεί η βάρκα, να υπάρχει ναυάγιο. Εκεί πρέπει να μαζέψεις τους ναυαγούς, είτε με ναυαγοσώστες είτε με τα κατάλληλα σωστικά μέσα, να τους ανεβάσεις πάνω και να τους μεταφέρεις γρήγορα στην ακτή για υποθερμίες κ.α., να αλλάξουν γρήγορα ρούχα…»

Η δράση στην στεριά

Δύο αλληλέγγυες στους πρόσφυγες περιγράφουν τι γίνεται στη στεριά:

«Η ομάδα της στεριάς με τα κιάλια και τα γουόκι τόκι παρακολουθούμε τη θάλασσα κι αν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα υπολογίζουμε την απόσταση που θα κάνει ή και το πού θα βγει η βάρκα. Βάζουμε κατ’ ευθείαν νερό να ζεσταίνεται για τσάι και βεβαιωνόμαστε ότι είναι όλα στη θέση τους: τοστ, μπισκότα, ξηροί καρποί, χυμοί, νερά, που είναι στην υποδοχή και τα δύο τα βαρέλια με τη φωτιά όπου θα περιμένουν μέχρι να ντυθούν. Ελέγχουμε τις σκηνές όπου θα ντυθούν και ειδοποιούμε τους γιατρούς (αν δεν είναι ήδη εδώ) για να είναι σε ετοιμότητα.

platanos_2_a

Όταν βλέπουμε ότι η βάρκα είναι στα δέκα λεπτά παίρνουμε τις ισοθερμικές κουβέρτες και πάμε στην παραλία. Οι διασώστες, οι ναυαγοσώστες μπαίνουν πρώτη σειρά μπροστά στη θάλασσα. Υπάρχουν τρεις ομάδες, τρεις σειρές. Αυτοί που μπαίνουν μέσα στη θάλασσα μέχρι το γόνατο περίπου για να ακινητοποιήσουν τη βάρκα και να κάνουν αλυσίδα για να περάσουν τους ανθρώπους έναν-έναν, κυρίως τα μωρά. Ακριβώς από πίσω τους είναι οι διασώστες Ερυθρού Σταυρού και ακριβώς από πίσω είμαστε εμείς που περιμένουμε με τις κουβέρτες. Πρώτα παίρνουμε τα μωρά, τα οποία τα παίρνουμε με αλυσίδα. Παίρνουμε τα μωρά και μετά υποδεχόμαστε τις γυναίκες συνήθως και στο τέλος τους άντρες.

Όταν βγούνε όλοι δεν κινείται κανένας από την παραλία μέχρι να αδειάσει η βάρκα. Ενώνουμε πάντα τις οικογένειες και μετά θα έρθουν εδώ στον «Πλάτανο» ή θα πάνε στο Lighthouse (διπλανό camp). Δίνουμε προτεραιότητα στα μωρά. Μπαίνουμε αμέσως στις σκηνές των παιδιών ή στις βρεφικές για να ντύσουμε τα μικρά. Αλλάζουν όλοι τα βρεγμένα τους ρούχα με στεγνά. Τρώνε κάτι και περιμένουν να έρθει το λεωφορείο για να τους πάρει να φύγουν».

prosfyges_3

Στον τομέα του φαγητού είναι τεράστια η συμβολή του Rayyan Haries και του volunteercook.

( Δείτε σχετικά στα  The Volunteer Cook στο Facebook και http://www.thebigsmallboy.com/ )

Η ιατρική φροντίδα…

Ιδιαίτερα σημαντική και απαιτητική είναι η ανάγκη για ιατρική φροντίδα. Στη Σκάλα Συκαμιάς υπάρχει η Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς, που δημιουργήθηκε στο χώρο του αγροτικού ιατρείου του χωριού με πρωτοβουλία του διευθυντή της ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα, Ανδρέα Ηλιάδη. Εθελοντές γιατροί και τα νοσοκομεία Πατρών και Μυτιλήνης παραχώρησαν τα απαραίτητα υλικά και η λειτουργία του στηρίχθηκε από την αρχή στους εθελοντές γιατρούς, ενώ αργότερα άρχισε να χρησιμοποιεί το χώρο και η ΜΚΟ WAHA.

Ο χώρος αυτός όμως απέχει από την παραλία και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν εκεί. Σε αυτό στοχεύει το ιατρείο που φτιάχτηκε από τον Πλάτανο στην παραλία, σε ένα τροχόσπιτο, δωρεά από το Χωριό του Όλοι μαζί.

 

Ο Δημήτρης Μιστριώτης, που ήταν στον «Πλάτανο» ως εθελοντής γιατρός για 9 μέρες τον Δεκέμβρη περιγράφει τη δράση των γιατρών του «Πλατάνου», σύμφωνα με την εμπειρία του:

«Ο κοινός παρονομαστής των γιατρών που φτάνουν στον «Πλάτανο» είναι η θέληση για προσφορά. Και εκεί είναι σημαντική η προσφορά που παρέχουν, υποστηριζόμενοι από μια ομάδα, εξαιρετικών ανθρώπων.

Μετά από τόσο καιρό αδιάκοπης προσπάθειας, πλέον η δομή είναι αρκετά καλά οργανωμένη, σε κάθε επίπεδο. Αυτό δεν διαφοροποιείται για τον γιατρό αλληλέγγυο. Υπάρχει εξοπλισμός για την ανάγκη ανάνηψης σε παιδιατρικούς και ενήλικους ασθενείς, οργανωμένος και εύχρηστος, και μια αρκετά μεγάλη ποσότητα φαρμακευτικών σκευασμάτων για την παροχή περαιτέρω βοήθειας σε δεύτερο χρόνο. Γίνεται προσπάθεια για συνεχή καταγραφή και αναπλήρωση των αναγκών, γεγονός όμως που απαιτεί και την συνδρομή του εκάστοτε εθελοντή γιατρού. Με την εγκατάσταση και ενός τροχόσπιτου, όπου μπορεί να γίνει η εξέταση και αντιμετώπιση των ασθενών, οι δυνατότητες έχουν βελτιωθεί ακόμη περαιτέρω.

prosfyges_6

Η ιατρική παροχή βοηθείας κατά βάση γίνεται σε δυο επίπεδα. Το αρχικό πάνω στην παράλια, την στιγμή της διάσωσης , όπου εκεί θα κληθεί ο γιατρός να αντιμετωπίσει το επείγον, συνήθως υποθερμικούς και σοκαρισμένους ασθενείς, βρεγμένους και σε πανικό. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όταν οι προσφυγές έρθουν στο camp, όπου θα έχουν πλέον σιτιστεί, αλλάξει ρούχα, ηρεμήσει και ζεσταθεί, θα εξετάσει και θα αντιμετωπίσει κατά το δυνατόν, τα υπόλοιπα, όχι τόσο μείζονα, προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζουν, μέχρι να προωθηθούν στο επόμενο επίπεδο για την καταγραφή τους.

Η συνεργασία και η υποστήριξη μεταξύ των υπόλοιπων ιατρικών ομάδων που δρουν στην περιοχή, είναι άριστη και σε εξαίρετο κλίμα και συμβαίνει και σε ένα παράλληλο επίπεδο, καθώς οι γιατροί επικοινωνούμε μέσω κοινών συνομιλιών και ενημερωνόμαστε για ανάγκη βοηθείας πολύ αποτελεσματικά και άμεσα. Υπάρχει και πρόσβαση στο περιφερειακό ιατρείο Σκάλας Συκαμιάς, που έχει εξοπλιστεί, σχεδόν ως μια μικρή μονάδα εντατικής θεραπείας, γεγονός που ανεβάζει σημαντικά τις δυνατότητες παρέμβασης.

Η αυτοοργανωμενη δομή του «Πλατάνου» υποστηρίζει και καλωσορίζει τους γιατρούς παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση, στις αντίξοες προσπάθειες όλων μας. Στην ομάδα σταθήκαμε ο ένας δίπλα στον άλλον, όσο αποτελεσματικά σταθήκαμε και δίπλα στους πρόσφυγες. Και αυτό είναι εξαιρετικά υπέροχο. Οι συνελεύσεις της δομής είναι πολύ σημαντικές στην οικοδόμηση αυτής της αίσθησης συνοχής και υποστήριξης.

Το κίνητρο για έναν γιατρό που θέλει να έρθει στην Λέσβο είναι αναμφισβήτητα να προσφέρει. Και η ουσία του πράγματος, είναι πως θα μπορέσει να προσφέρει. Να προσφέρει πολλά και σημαντικά. Είναι μια εμπειρία που είναι αδύνατον να σε αφήσει να γυρίσεις ο ίδιος άνθρωπος και ο ίδιος γιατρός που έφτασε στο λιμάνι. Ευτυχώς και δυστυχώς. Και μετά την αποχώρηση, οι μέρες μετρούν μόνο αντίστροφα, μέχρι την επιστροφή».

και τα «Dirty girls»

Κλείνοντας το κείμενο αυτό, στεκόμαστε σε μια ακόμη πλευρά του έργου όσων δρουν εθελοντικά στην περιοχή: μια λεπτομέρεια που απαιτεί πολλή δουλειά και κοστίζει. Τι γίνονται τα βρεγμένα ρούχα των προσφύγων;

Μας απάντησε (στα αγγλικά) η Emma από τα «Dirty girls» την ώρα που έπαιρνε τα βρεγμένα ρούχα από τον ειδικό χώρο του Πλατάνου:

platanos_1_a

«Είμαι από την Αγγλία. Δουλεύω με τα «Dirty girls». Τα «Βρώμικα κορίτσια» μαζεύουν όλα τα βρεγμένα βρώμικα ρούχα που βγάζουν οι πρόσφυγες όταν βγαίνουν από τις βάρκες και αντί να τα πετάμε στα σκουπίδια όπως συνέβαινε στην αρχή τα μαζεύουμε και τα πηγαίνουμε σε ένα ιδιωτικό καθαριστήριο του νησιού. Όταν έχουμε εθελοντές πάμε κατά μήκος στις παραλίες και τις καθαρίζουμε μαζεύοντας τα ρούχα που έχουν μείνει εκεί και στις κατασκηνώσεις.

Το καθαριστήριο κανονικά πλένει τα ρούχα των ξενοδοχείων το καλοκαίρι. Το χειμώνα κανονικά θα ήταν κλειστό, αλλά τώρα πλένει όλα τα ρούχα των προσφύγων. Οπότε υπάρχει ένα κέρδος για τους ντόπιους και αυτά τα ρούχα πάνε στα camp όπου οι άνθρωποι τα χρειάζονται. Είναι τα μεγέθη και τα είδη των ρούχων που οι πρόσφυγες θέλουν να φορέσουν.

prosfyges_2

Όλα τα Dirty girls είναι εθελοντές. (Για να πληρώσουμε το καθαριστήριο) συγκεντρώνουμε χρηματοδοτήσεις. Έχουμε λοιπόν μια σελίδα στο facebook που λέγεται The Dirty girls of Lesvos Island και το πρώτο ποστ στη σελίδα είναι για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης. Έχουμε συγκεντρώσει 20000 ευρώ αλλά ξοδεύουμε 1000 ευρώ τη μέρα στο καθαριστήριο γιατί τώρα δουλεύουμε σε όλο το νησί μαζεύοντας ρούχα και κουβέρτες. Οπότε πραγματικά χρειαζόμαστε βοήθεια.»

Για διαρκή ενημέρωση από τον Πλάτανο, για επικοινωνία μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του

https://solidarityteamplatanosblog.wordpress.com/

και στο facebook: Platanos Refugee Solidarity, Lesvos

prosfyges_8

prosfyges_7

prosfyges_5

prosfyges_4

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr