ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Νίκη για τα δημοκρατικά δικαιώματα η μη έκδοση των πέντε φοιτητών στην Ιταλία

0

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα και η τρίτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εφετών, που αποφάσισε την άρνηση έκδοσης και του πέμπτου εκζητούμενου φοιτητή στην Ιταλία. Σε αυτή τη συνεδρίαση, αρνητική στην έκδοση του φοιτητή ήταν και η εισαγγελέας, δεδομένων των δύο προηγούμενων αποφάσεων, που πάρθηκαν την Παρασκευή και αρνούνταν να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης για τους άλλους 4 φοιτητές. Οι τρεις αυτές αποφάσεις κρίνονται ως πολύ σημαντικές τόσο για τους 5 φοιτητές όσο και για τα δημοκρατικά δικαιώματα εντός και εκτός συνόρων.

Οι πέντε φοιτητές είχαν προσαχθεί από τις ιταλικές αρχές στις 2/5/2015 βγαίνοντας από ένα κοινωνικό κέντρο μία μέρα μετά από την πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στο Μιλάνο (στην οποία είχαν σημειωθεί επεισόδια). Ενώ πίστευαν πως η περιπέτειά τους αυτή τελείωσε με μια απλή διαδικασία, έξι μήνες μετά εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που ζητούσε την παράδοσή τους στις ιταλικές αρχές κατηγορώντας τους για συμμετοχή στα επεισόδια. Είναι η πρώτη φορά που το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης χρησιμοποιείται για κατηγορίες που αφορούν συμμετοχή σε διαδήλωση.

Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο κύμα στήριξης στους πέντε φοιτητές, τόσο από το πλήθος των μαρτύρων που τους υπερασπίστηκε στην κατάμεστη αίθουσα της συνεδρίασης (μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, Γ. Σταθόπουλος, ο Ν. Χουντής, η Σ. Σακοράφα, ο Κ. Ήσυχος) και τα σχετικά ψηφίσματα που κατατέθηκαν εκεί, όσο και από τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν έξω από το Εφετείο. Στο πλευρό τους ήταν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, αριστερές οργανώσεις, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, φοιτητικές παρατάξεις και άλλες συλλογικότητες.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων οι συνήγοροι των πέντε φοιτητών τόνισαν τις αοριστίες του κατηγορητηρίου βάσει του οποίου εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης. Τόνισαν ακόμη την παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας που θα συνεπάγονταν η έκδοσή τους, καθώς τα αδικήματα για τα οποία τους κατηγορούν οι ιταλικές αρχές επιφέρουν πολύ βαρύτερες ποινές στην Ιταλία από ότι στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσαν ότι η έκδοση ημεδαπού συνιστά παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και πως η άρνηση έκδοσης δεν θα προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο χώρες.

Σημαντικό στοιχείο της υπεράσπισης των πέντε φοιτητών ήταν και οι εμφανείς ενδείξεις ύπαρξης σκοπιμότητας στο κατηγορητήριο. Οι ενδείξεις αυτές αφορούσαν τις αντιφάσεις και την ασάφεια του κατηγορητηρίου, τη δημοσίευση των φωτογραφιών τους από την ελληνική αστυνομία καθώς επίσης και μια ιδιαιτερότητα που αφορά τον ένα από τους 5 φοιτητές. Ο φοιτητής αυτός έχε δίδυμο αδερφό και δύσκολα κανείς τους ξεχωρίζει, ωστόσο, οι ιταλικές αρχές τα… κατάφεραν.: αν και προσήχθησαν και οι δύο από τις ιταλικές αρχές στο Μιλάνο, στη συνέχεια ήρθε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης μόνο για τον ένα.

Σε κάθε περίπτωση από το αιτιολογικό της υπεράσπισης των πέντε φοιτητών αλλά και από την απόφαση των Εφετών προκύπτει έντονος προβληματισμός για το ίδιο το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο επιτρέπει την έκδοση και ημεδαπών: πώς μπορεί να εκτελείται χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ενοποίηση του δικαίου, δηλαδή η ισονομία των πολιτών της ΕΕ; Στην πραγματικότητα έχουμε μια ενοποίηση προς τα κάτω, με τους χειρότερους δηλαδή όρους για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Αρχοντούλα Βαρβάκη

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr