ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Η Eldorado Gold αναστέλλει εργασίες στη Χαλκιδική

0

Με μια μακροσκελή ανακοίνωσή της, η εταιρεία καναδικών συμφερόντων Eldorado Gold γνωστοποίησε ότι αναστέλλει τις εργασίες της στη Χαλκιδική και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα, εξαιτίας της άρνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει στις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα Τρίτη το πρωί στο Χίλτον.

«Η Eldorado Gold επιβεβαιώνει ότι θα προβεί σε σημαντικές αλλαγές στα επενδυτικά της σχέδια τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ελλάδα».

Με αυτή την πρόταση ξεκινά η ανακοίνωση της εταιρείας που πραγματοποιεί τις εργασίες για την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της αργά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος).

Στη συνέχεια ενημερώνει για την αναστολή εργασιών στο ορυχείο στις Σκουριές Χαλκιδικής, ενώ προειδοποιεί ότι θα κάνει το ίδιο για το ορυχείο στην Ολυμπιάδα αν δε λάβει την άδεια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αναφέρει επίσης ότι έχει σταματήσει τις κατασκευαστικές εργασίες στο Λόφο Περάματος και τις Σάπες, ενώ μελετά αν θα αναστείλει στο μέλλον την επέκταση του ορυχείου στο Στρατώνι, στο οποίο απομένουν περίπου τρία χρόνια ζωής.

Η Eldorado αποδίδει την ευθύνη για τις αποφάσεις της αυτές στις ελληνικές αρχές και κυρίως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (“Ministry of Energy and Environment”), το οποίο καθυστερεί να παραχωρήσει διάφορες άδειες «ρουτίνας», όπως υποστηρίζει.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το Υπουργείο και άλλες υπηρεσίες δεν έχουν πλήρως εκπληρώσει τις αδειοδοτικές τους υποχρεώσεις, κυρίως ως αποτέλεσμα των προσπαθειών άσκησης πίεσης από αντι-επενδυτικές ομάδες συμφερόντων. Επιπρόσθετα, η εταιρεία αναφέρει ότι στη διάρκεια του 2015, το Υπουργείο ανακάλεσε ή ανέστειλε συγκεκριμένες άδειεςτης θυγατρικής της «Ελληνικός Χρυσός», γεγονός που είχε «αρνητική επίπτωση στο χρονικό πλάνο και τον προϋπολογισμό της εταιρείας ώστε να αναπτύξει το ενεργητικό της».

Ωστόσο, η εταιρεία σημειώνει ότι θα μπορούσε να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές της, εφόσον δοθούν έγκαιρα οι απαραίτητες άδειες και εφόσον υπάρξει πραγματική σχέση συνεργασίας –στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων- μεταξύ της «Ελληνικός Χρυσός» και του ελληνικού κράτους.

Τέλος, η ανακοίνωση ενημερώνει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Πολ Ράιτ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Χίλτον σήμερα Τρίτη το πρωί, στις 11 ώρα Ελλάδας.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr