ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Μόνο αν το επιθυμεί μια χώρα μπορεί να φύγει από το ευρώ

0

Σε συνέντευξη στην οικονομική εφημερίδα Börsen-Zeitung ο Βίτορ Κονστάντσιο ερωτήθηκε εάν τα σενάρια για πιθανή έξοδο της Ελλάδας που ακούστηκαν το καλοκαίρι ζημίωσαν την εμπιστοσύνη στο ευρώ, διευκρινίζοντας πως η ΕΚΤ δεν έχει τη δικαιοδοσία για το αν μια χώρα μπορεί να μπει ή να βγει από την ευρωζώνη, αλλά αυτό είναι υπόθεση που αφορά τις ίδιες, προσθέτοντας ωστόσο πως στην περίπτωση της Ελλάδας η ευθύνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της είναι αποκλειστικά δική της, αλλά και των άλλων χωρών της ευρωζώνης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Μόνο η ίδια η χώρα αν το επιθυμεί μπορεί να αποφασίσει -μόνη της-  να φύγει από το ευρώ, δεν μπορεί να αποβληθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς, παρότι μπορεί να υπάρξει πίεση για να «αποχωρήσει», απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, συνεχίζοντας: «Ωστόσο, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, η ΕΚΤ δεν έχει δικαιοδοσία όσον αφορά την είσοδο ή την έξοδο μιας χώρας. Είμαστε υπεύθυνοι για την διασφάλιση του ευρώ και την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της. Όσον αφορά όμως την ερώτησή σας, κάθε συζήτηση για την πιθανή έξοδο μιας χώρας από το ευρώ, αποδυναμώνει τη νομισματική ένωση συνολικά, και επιπλέον σημαίνει πρόσθετο χρηματοοικονομικό κόστος για όλες τις χώρες. Ευτυχώς όμως, η ελληνική κρίση έχει τώρα ξεπεραστεί».

Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο Βίτορ Κονστάντσιο είπε ότι δεν πιστεύει πως η ευρωζώνη θα μπει ως σύνολο σε κατάσταση αποπληθωρισμού, υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΚΤ να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκφράζοντας παράλληλα τον θαυμασμό του για την απόφαση της Γερμανίας να υποδεχθεί μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr