ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ανασκόπηση στο κοινοβουλευτικό έτος 2015

0

Δύο εκλογικές διαδικασίες – από τις οποίες προέκυψαν διαφορετικές συνθέσεις του κοινοβουλίου – και ένα δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή της δεύτερης είναι ο απολογισμός της πλούσιας σε γεγονότα και ανατροπές – όχι απαραίτητα με θετικό πρόσημο – κοινοβουλευτικής χρονιάς.

Η πρώτη προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, άνοιξε τις εργασίες της στις 05 Φεβρουαρίου και διαλύθηκε αιφνιδιαστικά, κατόπιν παραίτησης της Κυβέρνησης,  στις 28 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη που είναι και η τρέχουσα αποτελεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου και ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 03 Οκτωβρίου. Και στις δύο αυτές κοινοβουλευτικές περιόδους – τη 16η και τη 17η κατά σειρά από τη μεταπολίτευση – την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποτέλεσε ο συνασπισμός των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τον πρώτο και βασικό κυβερνητικό εταίρο κυρίως να εμφανίζεται διαφοροποιημένος, τόσο σε επίπεδο σύνθεσης, όσο και σε επίπεδο προγραμματικού λόγου.

Έτσι από το ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις Κοστέλο, τον Μάρτιο, που χαρακτήριζαν προσβολή οποιαδήποτε παρέμβαση στο νομοθετικό έργο φτάσαμε στην ρητώς καταγεγραμμένη υποχρέωση συμφωνίας με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή. Από την κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο σε ένα ηπιότερο, μη κοινωνιοκτόνο μνημόνιο και τελικά στην ψήφιση επώδυνων μέτρων που ένα χρόνο πριν φάνταζε αδιανόητο ότι θα μπορούσε να δεχτεί να περάσει, έστω και υπό το καθεστώς εκβιασμού, μία Κυβέρνηση που είναι ή ισχυρίζεται πως είναι αριστερή.

Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον; Αντί να επιχειρούμε απαντήσεις σε ομιχλώδη ερωτήματα, ας προτιμήσουμε σήμερα να κάνουμε μια ανάδρομη στη χρονιά που κλείνει και στην κοινοβουλευτική ‘άνοιξη’ που μεσολάβησε μιας παρατεταμένης ‘χειμερίας νάρκης’ του κοινοβουλευτικού βίου, η οποία δείχνει να είναι και το άμεσο σίγουρα μέλλον μας.

Χρονολόγιο της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας για το έτος 2015

5 Φεβρουαρίου:  Ορκωμοσία βουλευτών ΙΣΤ’ Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των βουλευτών επιλέγει τον πολιτικό όρκο (σχεδόν όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και του ΚΚΕ).

6 Φεβρουαρίου: Εκλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη θέση της Προέδρου της Βουλής. Έλαβε 235 ψήφους σε σύνολο 298 ψηφισάντων βουλευτών,  ενώ στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 61 λευκά και δύο άκυρα ψηφοδέλτια.

08 – 10 Φεβρουαρίου: Συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, διαδικασία που ολοκληρώθηκε στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης (11 Φεβρουαρίου) με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

«Μαζί με τον λαό μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα» ανέφερε, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση, ο Πρωθυπουργός.

18 Φεβρουαρίου: Εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.  Έλαβε 233 ψήφους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας. Την υποψηφιότητά του καταψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη.

25 Φεβρουαρίου: Πρώτη θυελλώδης διαμάχη στην Ολομέλεια, με αφορμή την ομόφωνη εισήγηση του Προεδρείου να αναβληθεί η συζήτηση – με θέμα την άρση της ασυλίας του Α. Γεωργιάδη – λόγω της ακούσιας απουσίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, στους οποίους ο εισαγγελέας απαγόρευσε την έξοδο. Η συνεδρίαση διακόπηκε προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ του Προεδρείου και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οπότε και η ΝΔ απέσυρε τη στήριξή της από την αρχικά ομόφωνη εισήγηση του Προεδρείου, αρνούμενη μάλιστα ότι είχε πράγματι συναινέσει.

03 Μαρτίου: Κατατέθηκε το πρώτο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές ξεκίνησε 3 μέρες μετά (την Παρασκευή 06 Μαρτίου), ενώ η ψήφισή του ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Μαρτίου.

05 Μαρτίου: Πρώτη συνέντευξη Τύπου της Ζ. Κωνσταντοπούλου.  «Η Βουλή αυτής της περιόδου δεν θα μπει στον παραμορφωτικό φακό μιντιακών συμφερόντων που ενοχλούνται όταν το Κοινοβούλιο λειτουργεί» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ΠτΒ.

08 Μαρτίου: Τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών υποδέχθηκε η Ζ. Κωνσταντοπούλου και η Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

«Για μένα μέχρι και πριν βγω στο δρόμο αλληλεγγύη ήταν να παίρνω τα ρουχαλάκια των παιδιών που δεν τους κάνουν πια και να τα δίνω στην εκκλησία. Αυτούς τους 20 μήνες έμαθα ότι αλληλεγγύη είναι και κάτι άλλο, ακόμα μεγαλύτερο, ακόμα πιο σπουδαίο», ανέφερε η Δέσποινα Κωστοπούλου, μία εκ των καθαριστριών που συμμετείχαν στη συζήτηση.

10 Μαρτίου: Ομόφωνο «ναι» στην επανασύσταση της Επιτροπής Γερμανικών Αποζημιώσεων από την Ολομέλεια της Βουλής. Η Επιτροπή είχε συσταθεί στις 21 Μαρτίου 2014 και επρόκειτο να καταθέσει την Έκθεσή της ως τις 31 Μαρτίου 2015, διέκοψε ωστόσο το έργο της λόγω της διάλυσης της Βουλής και της προκήρυξης των εκλογών (Ιανουαρίου ’15).

Κατά την διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος εξέφρασε την  πρόθεσή του να δώσει άδεια για την εκτέλεση της αμετάκλητης απόφασης του Αρείου Πάγου που αφορά την αποζημίωση των θυμάτων του Διστόμου και επιτρέπει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει συμβεί.

13 Μαρτίου: Ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

17 Μαρτίου: Συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους. Το θέμα ήταν πρώτη είδηση στη βελγική δημόσια τηλεόραση.

19 Μαρτίου: Δεκτό κατά πλειοψηφία ψήφισμα διαμαρτυρίας των βουλευτών για τις δηλώσεις Κοστέλο, το περιεχόμενο του οποίου έχει ως εξής:

«Εμείς οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου διαμαρτυρόμαστε για τις δηλώσεις του Ντέκλαν Κοστέλο, διευθυντή χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν που έγιναν γνωστές σε εμάς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής στις 17 Μαρτίου 2015, για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση. Η Βουλή είναι ο κορυφαίος θεσμός έκφρασης της λαϊκής βούλησης και είναι προσβολή για όλους μας οποιαδήποτε παρέμβαση στο νομοθετικό μας έργο, προερχόμενη από θεσμικά όργανα που δεν έχουν εκλεγεί από τον ελληνικό λαό».

21 Μαρτίου: Ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νόμου για τις 100 δόσεις.

Στη Βουλή οι εκπρόσωποι των μεταναστών, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού

27 Μαρτίου: Συγκροτήθηκε η Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών μετά το πράσινο φως που είχε δώσει η Ολομέλεια στις 10 Μαρτίου για την επανασύστασή της.

30 Μαρτίου: Ο Πρωθυπουργός ενημερώνει τη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων (ακολούθησε κι άλλη επίσημη ενημέρωση στις 06 Ιουνίου). «Ο ελληνικός λαός βάζει τις κόκκινες γραμμές και δεν υποχωρούμε όσες πιέσεις κι αν δεχτούμε» ανέφερε.

07 Απριλίου: 156 ναι στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των Μνημονίων» (Οκτώβριος 2009-Ιανουάριος 2015)

Τη δική της πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το χρονικό διάστημα από το 1981 «δηλαδή την εποχή που άρχισε να διογκώνεται το χρέος και να παραλύει ο παραγωγικός ιστός της χώρας» μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, οπότε υπογράφηκε η 3η Τροποποιητική της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ κατέθεσε η ΚΟ της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ από την άλλη πρότειναν εξεταστική για το χρονικό διάστημα από το 2002 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

20 Απριλίου: Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάσει της οποίας οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α ́ και β ́ βαθμού – κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας – υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις, οι Δημόσιοι Οργανισμοί και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

20-21 Απριλίου: Συμμετοχή της Ζ. Κωνσταντοπούλου στη Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων της ΕΕ

29 Απριλίου: Ολοκληρώθηκε, νωρίς το ξημέρωμα της Τετάρτης, η ψήφιση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ ΚΚΕ και ΧΑ ψήφισαν «παρών».

13 Μαΐου: Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και άλλες διατάξεις», η οποία αφορούσε αφενός την κεφαλαιακή ενίσχυση της «Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε.» (άρθρο 1), αφετέρου την επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων ώστε να περιλαμβάνει και τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές πολιτών και επιχειρήσεων (άρθρο 2)

26 Μαΐου: Δέκα ώρες παρά ένα τέταρτο διήρκεσε η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατά την οποία έγινε ακρόαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και συγκεκριμένα των κ.κ. Διονυσίου Τσακνή, Χαράλαμπου Ταγματάρχη, Μιχάλη Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και Νικολάου Τρανού (προτεινόμενων από τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Νίκο Παππά). Το αποτέλεσμα αυτής της πολύωρης συνεδρίασης ήταν να δοθεί θετική γνώμη κατά πλειοψηφία σε όλους τους υποψήφιους, με εξαίρεση τον Λάμπη Ταγματάρχη, ο οποίος έλαβε εν τέλει 7 θετικές γνώμες, 5 αρνητικές και τρία «παρών» (σ.σ. απαιτούνταν 8 θετικές γνώμες -σε σύνολο 15 μελών της Επιτροπής που έλαβαν μέρος στη ψηφοφορία- προκειμένου να έχει και ο συγκεκριμένος υποψήφιος θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία).

06 Ιουνίου: Δεύτερη ενημέρωση της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον Πρωθυπουργό (η πρώτη είχε γίνει στις 30 Μαρτίου). Ως κόκκινες γραμμές αναφέρθηκαν:  τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα/η αναδιάρθρωση του χρέους/η προστασία μισθών και συντάξεων/η αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας/η επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και η αντιστροφή της πορείας απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων/το ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα.

18 Ιουνίου: Στη δημοσιότητα τα πρώτα συμπεράσματα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου. Παράνομο, αθέμιτο, επονείδιστο και μη βιώσιμο το χρέος

28 Ιουνίου: Ναι από τη Βουλή στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Εξαντλήσαμε κάθε όριο παραχωρήσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ίσως όμως αυτό κάποιοι να το είδαν ως αδυναμία, ως ευκαιρία όχι για συμβιβασμό, αλλά για συρρίκνωση της πολιτικής μας αξιοπιστίας, με στόχο να παραδειγματιστούν και οι άλλοι λαοί και να δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο ότι δεν υπάρχει χαραμάδα προσδοκίας και ελπίδας για αλλαγή μέσα σε αυτή την Ευρώπη, στην Ευρωζώνη των σκληρών συντηρητικών» ανέφερε, κατά τη διάρκεια της δωδεκάωρης συζήτησης που προηγήθηκε, ο Πρωθυπουργός.

01 Ιουλίου: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Στρατούλη για τα άτομα με αναπηρία

11 Ιουλίου: Εξουσιοδότηση από το ελληνικό κοινοβούλιο έλαβαν ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και οι Υπουργοί Οικονομικών και Επικρατείας, προκειμένου να διαπραγματευτούν με τους ομολόγους τους, τους τελικούς όρους της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, 251 βουλευτές ψήφισαν υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ), 32 κατά (ΚΚΕ, ΧΑ και οι Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα από τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ «παρών» δήλωσαν 8 κυβερνητικοί βουλευτές (Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης), ανεβάζοντας τον αριθμό των ‘διαρροών’ από τον ΣΥΡΙΖΑ – επί των παρόντων στη ψηφοφορία βουλευτών – σε συνολικά 10 (8 «παρών» και 2 όχι).

16 Ιουλίου: Με την ψήφο 229 βουλευτών – και χωρίς την έγκριση 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που εμπεριέχει την πρώτη δέσμη νομοθετικών μέτρων που απαιτούν οι δανειστές.

Το σχέδιο νόμου καταψήφισαν -σε ονομαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα βουλευτών του ΚΚΕ και της ΧΑ- εκτός από τους βουλευτές των ΚΟ που υπέβαλλαν το αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας (σ.σ. ΚΚΕ και ΧΑ), 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οι Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Ζαχαριάς Κων/νος, Σωτηρίου Ελένη, Χατζηλάμπρου Βασίλειος, Σταθάς Γιάννης, Σκούμας Θανάσης, Κώτσιος Θωμάς, Λαπαβίτσας Κων/νος, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γαϊτάνη Ιωάννα, Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία, Ιωαννίδης Ηλίας, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Σαμοϊλης Στέφανος, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Δερμιτζάκης Κων/νος, Ζερδελής Ιωάννης, Δελημήτρος Κων/νος, Πετράκος Θανάσης, Ψαρρέα Ελένη, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Λαφαζάνης Παναγιώτης, Ζάννας Ζήσης, Κυριακάκης Βασίλης), ενώ «παρών» δήλωσαν 6 κυβερνητικοί βουλευτές (οι Κατριβάνου Βασιλική, Καραγιαννίδης Χρήστος, Μπαξεβανάκης Δημήτριος, Μιχαλάκης Νικόλαος, Διώτη Ηρώ, Λέβα Βασιλική ).

Μοναδική απούσα από την ψηφοφορία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξάνδρα Τσανάκα.

23 Ιουλίου: Χωρίς νέες απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ψήφιση του δεύτερου πακέτου μέτρων, το οποίο εμπεριέχει τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 1), καθώς και την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (άρθρο 2).

06 Αυγούστου: «Δεν συμμερίζονται όλοι την ανάγκη η Βουλή να λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και προς όφελος του πολίτη». Συνέντευξη Τύπου της ΠτΒ με θέμα «Απολογισμός έργου εξαμήνου και προγραμματισμός έργου για το επόμενο διάστημα».

11 Αυγούστου: Το εσπευσμένο άνοιγμα της Βουλής – η οποία είχε κλείσει για το χρονικό διάστημα 06-16 Αυγούστου – ζητά ο Πρωθυπουργός, ώστε να συγκληθεί άμεσα η Ολομέλεια για την επικύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

14 Αυγούστου: Με 43 «παρών» και «όχι» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του τρίτου μνημονίου –Απών ο Γ. Ακριώτης

28 Αυγούστου: Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

05 Σεπτεμβρίου: Ζ. Κωνσταντοπούλου στην Παγκόσμια Διάσκεψη Πρόεδρων Κοινοβουλίων: Μην επιτρέψετε την εκμηδένιση της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε

03 Οκτωβρίου: Ορκωμοσία των βουλευτών που προέκυψαν από τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη(ΙΖ’ Κοινοβουλευτική Περίοδος).

04 Οκτωβρίου: Νίκος Βούτσης: Να αναλάβουμε τις ευθύνες και υποχρεώσεις που μας αναλογούν – Οι πρώτες δηλώσεις του νέου Προέδρου της Βουλής

05-07 Οκτωβρίου: Προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

«Η αριστερά είναι και παραμένει στην πρώτη γραμμή της μάχης, αλλά τα δικά σας κάστανα προσπαθεί να βγάλει από τη φωτιά» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ψήφος εμπιστοσύνης από 155 βουλευτές.

17 Οκτωβρίου: Με 154 «ναι» εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα υπό τον τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων»

23 Οκτωβρίου: «Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για τις επιλογές που κάνατε» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Φρανσουά Ολάντ.

24 Οκτωβρίου: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

04 Νοεμβρίου: Δεκτό με ευρεία πλειοψηφία έγινε το πρωί της Τετάρτης, από την Ολομέλεια της Βουλής, το  νομοσχέδιο «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σχετικά με τη συνεργασία και τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Ελληνική Δημοκρατία». Το υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και ΧΑ.

06 Νοεμβρίου: 153 «ναι» από τη Βουλή στο δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα («Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις»).

Είχε προηγηθεί το μπλοκάρισμα από τους ΑΝΕΛ στις συναρμόδιες Επιτροπές του άρθρου 52 που αφορούσε την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη µπύρα που παράγεται από µικρά ανεξάρτητα ζυθοποιεία.

09 Νοεμβρίου: Ομόφωνα δεκτή η πρόταση τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής. Στις τροποποιήσεις περιλαμβάνονταν η μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, ειδικά αυτών που αντιστοιχούν σε πρώην Προέδρους της Βουλής, πρώην Πρωθυπουργούς και πρώην Προέδρους Κοινοβουλευτικών Ομάδων, η μετεγκατάσταση των πρώην Προέδρων της Βουλής και των πρώην Πρωθυπουργών σε άλλα κτήρια εκτός του Βουλευτηρίου, εφόσον δεν έχουν εκλεγεί βουλευτές, η επίλυση του θέματος των εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στη Βουλή και η πρόβλεψη ότι ο Κανονισμός της Βουλής δεν μπορεί να ορίζει συνταξιοδοτικά θέματα των υπαλλήλων της, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται σε ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο.

13 Νοεμβρίου: Με απόφαση Βούτση η επανασύσταση της Επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις και η κατάργηση της Επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους.

«Ο αγώνας για το λογιστικό έλεγχο και διαγραφή του χρέους ούτε ξεκίνησε ούτε θα λήξει με απόφαση Προέδρου Βουλής. Ξεκίνησε απ’ την κοινωνία, που σας έχει απέναντι, την κοινωνία, την οποία στήσατε στο απόσπασμα. Η κοινωνία δεν καταργείται με απόφασή σας» ήταν η απάντηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου.

17 Νοεμβρίου: Ειδική εκδήλωση στην Ολομέλεια, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

«Οι αγώνες του σήμερα πιάνουν το νήμα της νεολαίας της αντιδικτατορικής και μεταδικτατορικής περιόδου» σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

18 Νοεμβρίου: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της δόσης.

19 Νοεμβρίου: Με απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό η ψηφοφορία του ν/σ «Επείγουσες ρυθμίσεις  για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που εμπεριείχε, μεταξύ άλλων, και τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος και του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Παναγούλης διαγράφηκαν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τους μετά την καταψήφιση του ν/σ από τον πρώτο και την αποχή από την ψηφοφορία από τον δεύτερο.

06 Δεκεμβρίου: Συμπαγής παρέμεινε η κυβερνητική πλειοψηφία κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2016, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής.

«Αυτός ο προϋπολογισμός είναι μία δύσκολη άσκηση για μας, μία άσκηση για μια Κυβέρνηση που θέλει να αποτυπώσει στίγμα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναδιανομής πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και δυσκολίας. Και πίσω από τους αριθμούς μπορεί να δει κανείς συμπυκνωμένα μία αγωνιώδη μάχη να στηριχθούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, αλλά και την προοπτική για τον σταδιακό μετασχηματισμό που είναι αναγκαίος για την ευημερία των πολλών » είπε, κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση, ο Πρωθυπουργός.

10 Δεκεμβρίου: Η πρώτη συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση.

15 Δεκεμβρίου: Χωρίς εκπλήξεις η ψήφιση του τέταρτου  πακέτου προαπαιτούμενων («Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων»)

22 Δεκεμβρίου: Ομόφωνα εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, ψήφισμα με το οποίο καλείται η ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος και να καταβάλλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

23 Δεκεμβρίου: Νόμος του κράτους έγινε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Κυριακή Παπαναστασίου

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr