ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τα μωρά των Χριστουγέννων

0

Είτε γιορτάζει κανείς τη γέννηση του Χριστού είτε όχι, η μέρα αυτή οδηγεί σε συγκεκριμένους συνειρμούς. Το ίντερνετ έχει γεμίσει φωτογραφίες ή σκίτσα με μωρά προσφύγων ή μεταναστών που θυμίζουν τον νεογέννητο Χριστό. Οι εικόνες αυτές ζητούν και γι’ αυτά την ίδια αγάπη, την ίδια συγκίνηση που προκαλεί το μωρό της φάτνης. Φέτος η φάτνη, λένε, είναι αληθινή.

Τα μωρά των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα δεν μεταφέρονται καν με γαϊδούρια. Δεν έχουν δικαίωμα να κινηθούν στη στεριά (βλ. φράχτης στον Έβρο). Είναι αναγκασμένα να μπουν σε μια βάρκα εντελώς ανασφαλή και ίσως ακυβέρνητη.

Οι δικοί τους Μάγοι δεν μπορούν να φέρουν χρυσάφι. Είναι εθελοντές διασώστες που αναζητούν το σημάδι τους στη θάλασσα και όχι στον ουρανό. Εντοπίζουν μια πορτοκαλί κουκκίδα (γιατί στην αρχή φαίνονται κυρίως τα σωσίβιά τους) και φτάνουν εκεί για να συνοδεύσουν τη βάρκα με ασφάλεια ως τη στεριά.

Κι αυτό γίνεται αν οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν την τύχη να βγουν σε μια ελεγχόμενη παραλία. Καμιά φορά τους εντοπίζει και τους συνοδεύει η FRONTEX. Αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν όλα τα μωρά το δικαίωμα να περάσουν στα ευρωπαϊκά ύδατα.

Μα ούτε η αποβίβαση δεν είναι εύκολη. Είναι τυχερά αν φτάσουν σε μια παραλία όπου θα βρουν μια ΜΚΟ ή εθελοντές που θα σταθεροποιήσουν τη βάρκα στην ακτή και θα τα πάρουν στα χέρια τους για να τα βγάλουν στη στεριά. Τα μωρά βρίσκονται σε άγνωστες αγκαλιές. Ακίνητα και αμίλητα περιμένουν μέχρι να βγει όλη η οικογένεια στη στεριά.

Σε αυτή την περίπτωση είναι λίγο πιο τυχερά από τον Χριστό. Δε θα ζεσταθούν με την ανάσα των ζώων αλλά με κάποια πρόχειρη φωτιά ή κάποια μικρή σόμπα. Δε θα μπουν σε στάβλο αλλά σε μια σκηνή.

Κι όμως… Υπάρχει σχέδιο:

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισκέφθηκε προχθές τη Λέσβο συνοδευόμενος από την Ζαχαρούλα Τσιριγώτη αντιστράτηγο της ΕΛΑΣ, προϊσταμένη του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας εξωτερικών συνόρων. Το πρωί εξέτασε τη διαδικασία καταγραφής των προσφύγων στο hot spot της Μόριας, όπου συνάντησε και την ηθοποιό Σ. Σάραντον, που ήδη βρισκόταν στο νησί για κάποιες μέρες. Αργότερα συναντήθηκε με τις ΜΚΟ που δρουν στη Λέσβο για να συζητήσει μαζί τους για τη βελτίωση της δουλειάς «εθελοντών και ΜΚΟ που παρουσιάζει προβλήματα οργάνωσης».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, ο στόχος είναι «όποιος έρχεται για βοήθεια στο προσφυγικό να την προσφέρει βάση οργανωμένου σχεδίου χωρίς να θίγεται η αυτοτέλειά του αλλά και χωρίς να θίγεται η κρατική μας κυριαρχία» και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα φανούν μετά το Φλεβάρη. Δηλαδή; Θα σώσει κάποιος αυτά τα μωρά;

Τη μέρα που ο Γ. Μουζάλας συζητούσε με τις ΜΚΟ σημειώθηκε νέο ναυάγιο. Πνίγηκαν 7 παιδιά και 6 μεγαλύτεροι ενώ ένας ακόμα άνθρωπος αγνοείται. Ποια είναι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης; Τι κάνει για να καλύψει τις ανάγκες των μωρών, τις ανάγκες όλων των ανθρώπων που φτάνουν στα εδάφη του θαλασσοπνιγμένοι;

Προσπαθεί να συντονίσει τις ΜΚΟ. Αφήνοντας εκτός συζήτησης τις αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες, γνωρίζοντας την ανεπάρκεια της παρεχόμενης βοήθειας η κυβέρνηση αναθέτει τις ευθύνες της στις ΜΚΟ, ζητώντας μόνο να τις συντονίσει.

Και στο μεταξύ, στο Αιγαίο…

Αρχοντούλα Βαρβάκη

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr