ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Λ. Βατικιώτης: Η Κυβέρνηση για να εξαφανίσει το μήνυμα προσπαθεί να ‘σκοτώσει’ τον αγγελιοφόρο

0

Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η Επιτροπή Αλήθειας υπό νεομνημονιακή δίωξη: το έργο της μετά τις 20.09.2015, οι κυβερνητικές επιθέσεις, η διεθνής αναγνώριση και τα επόμενα βήματα», παραχωρήθηκε, τη Δευτέρα το πρωί, με ομιλητές την τέως Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και τα μέλη της Επιτροπής, Γιώργο Κασιμάτη (ομ. καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου) και Λεωνίδα Βατικιώτη (οικονομολόγο, δημοσιογράφο).

Στην εισαγωγική της ομιλία, η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στη δίωξη που έχει υποστεί η Επιτροπή από τη νεομνημονιακή Κυβέρνηση και τον νέο Πρόεδρο της Βουλής(εξαφάνιση του πορίσματος της από την ιστοσελίδα της Βουλής/πραξικοπηματική κήρυξη λήξης εργασιών/παραβίαση των γραφείων της).

«Όλα αυτά συνθέτουν ένα ζοφερό και εξοργιστικό παζλ που δείχνει με ποιο τρόπο αντιλαμβάνεται την εξουσία η νέα καθεστωτική Κυβέρνηση και η Βουλή που επικυρώνει τις αποφάσεις της» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι την Επιτροπή έχουν αγκαλιάσει, εκτός από την κοινωνία, και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρόσφατα (στις 08/12) αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συνέχισης του έργου της.

Γνωστοποίησε ακόμα ότι βρέθηκε χώρος για να συνεδριάζει και να διατηρεί τα γραφεία της, αφού ο Γιάννης Μαύρος, γιος του Γεωργίου Μαύρου προσέφερε, χωρίς αντάλλαγμα, το γραφείο του πατέρα του, αλλά και το ότι η ίδια υπέβαλλε μήνυση για το ζήτημα της παραβίασης με ευθύνη και εντολή του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Φρουράρχου της Βουλής.

Ως πράξη επίσημης προσβολής της ελευθερίας της επιστήμης και της έρευνας – η οποία είναι με βάση το Σύνταγμα απεριόριστη – χαρακτήρισε την κατάργηση της Επιτροπής ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Κασιμάτης, ενώ για την ίδια την Επιτροπή είπε πως είναι το μόνο σημαντικό όπλο – μαζί με το λαό και το «όχι» του – εξαίροντας μάλιστα τη συμβολή της Ζ. Κωνσταντοπούλου στην ίδρυσή της.

«Είναι σαφές ότι σήμερα δεν έχουμε δημοκρατία» επισήμανε, ενώ για το χρέος είπε ότι είναι η ατομική βόμβα που χρησιμοποιούν «αγκαλιασμένες, αλλά εχθρικές στο βάθος οι δύο μεγάλες δυνάμεις που σήμερα κυβερνούν τον κόσμο»(Γερμανία/ΗΠΑ).

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ξανά η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη αυτή τη φορά στη διεθνή δραστηριότητα της Επιτροπής και την παρουσίαση των Πορισμάτων της σε διεθνή συνέδρια και ακαδημαϊκά ιδρύματα(συνέδριο Εργατικού Κόμματος στο Brighton/ /Βρυξέλλες/Βαρκελώνη/LSE-Λονδίνο/Columbia-Ν. Υόρκη). Πρόσθεσε ακόμα ότι το έργο της Επιτροπής απασχολεί τον διεθνή Τύπο, ενώ επίκειται παρουσίασή του στην ευρω-ομάδα της Αριστεράς. Τέλος, σημείωσε ότι κατόπιν απόφασης των μελών της θα προσλάβει μία νέα νομική μορφή, αναγνωρισμένη στο ελληνικό δίκαιο, προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες της «χωρίς να εξαρτάται από μία εξουσία, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να την καθυποτάξει, να την εξαϋλώσει και να την τρομοκρατήσει».

12391300_1532782413704557_8043456831006607051_n

«Η Κυβέρνηση αντί να κάνει επίδειξη δύναμης στους πιστωτές, επέλεξε να κάνει επίδειξη δύναμης στη λαϊκή θέληση που στήριξε το αίτημα της διαγραφής του χρέους μέσα από την στήριξη που πρόσφερε στην Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους. Η Κυβέρνηση αυτό που επιχειρεί να κάνει είναι να σκοτώσει τον αγγελιοφόρο. Πιστεύει δηλαδή ότι θα μπορέσει να εξαφανίσει το μήνυμα, περιθωριοποιώντας τις δυνάμεις αυτές που το εξέφρασαν με έναν τρόπο υποδειγματικό, επιστημονικά άρτιο που έτυχε της αναγνώρισης όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά ακόμα και επιστημόνων και θεσμών που ασχολήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με το ζήτημα του δημοσίου χρέους» ανέφερε με τη σειρά του ο Λ. Βατικιώτης. Μάλιστα δεν δίστασε να πει για τον Ν. Βούτση ότι αποτελεί ζωντανή δυσφήμιση της Αριστεράς, η οποία οφείλει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ζητήματα λογοκρισίας.

Ο κ. Βατικιώτης μίλησε και για την κοινοποίηση των Πορισμάτων της Επιτροπής στους εκτελεστικούς διευθυντές του ΔΝΤ.

Ακολουθεί το video της εκδήλωσης:

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr