ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ικανοποιήθηκαν τα προαπαιτούμενα, έρχεται η δόση του 1 δισ. ευρώ

0

Η κυβέρνηση με την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων ολοκλήρωσε χθες επιτυχώς το σύνολο των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονταν από τους θεσμούς στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, τα οποία και είχαν συνδεθεί με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

 
Απομένει πλέον η έκθεση υλοποίησης των θεσμών, η οποία θα κατατεθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), για να εγκριθεί η διάθεση της υποδόσης, με την αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα να δηλώνει πως «εφόσον η αξιολόγηση των θεσμών είναι θετική, το Δ.Σ. του ESM θα λάβει την απόφαση για την εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. ευρώ».

 
Όλο το προηγούμενο διάστημα οι δανειστές ζητούσαν από την ελληνική πλευρά να κάνει μεγάλες μειώσεις στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Για να υπογραφεί τελικώς με υπουργική απόφαση, μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 43% στις τιμές των 51 πιο δαπανηρών διαγνωστικών εξετάσεων – είναι οι εξετάσεις που έχουν συμμετοχή στο 85% στη διαγνωστική δαπάνη – ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%. Ακόμη προβλέπεται η μείωση κατά 18% στην τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% στην τιμή αποζημίωσης του pet-scan.

 
«Η απόφαση ελήφθη υπό την πίεση της εκπλήρωσης των προαπαιτουμένων και είναι αποτέλεσμα ανεξήγητης επιμονής των θεσμών αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των τιμών ως μηχανισμού ελέγχου του κόστους» ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας, παίρνοντας έτσι αποστάσεις από την ο περιεχόμενο της απόφασης.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr