ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Η Βουλή καλεί την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης

0

Ομόφωνα εγκρίθηκε, σήμερα το πρωί, από την Ολομέλεια της Βουλής, παρουσία του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς ψήφισμα με το οποίο καλείται η ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος και να καταβάλλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

«Η Βουλή των Ελλήνων, επικαλούμενη τη σταθερή προσήλωση του ελληνικού λαού στην ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επικαλούμενη το ψήφισμα της 29ης Νοεμβρίου του 2012 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο αναγνώρισε στην Παλαιστίνη καθεστώς μη μέλους κράτους-παρατηρητή, επικαλούμενη Ψηφίσματα σχετικά με την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους που ενέκριναν εθνικά κοινοβούλια κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου του 2014, διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη διακοπή της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης και της βίας στην περιοχή, διαπιστώνοντας με ιδιαίτερη ανησυχία τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα Ισραηλινών και Παλαιστινίων να ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, αποκηρύσσοντας κάθε μορφή καταπίεσης, βίας και τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός αμοιβαίως αναγνωρισμένων κρατών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών, στο πλαίσιο της οποίας θα συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια το κράτος του Ισραήλ και ένα ενιαίο, δημοκρατικό και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος στη βάση των ορίων του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, καθώς και τη σημασία της άμεσης έναρξης απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων διαπραγματεύσεων με αυτόν τον στόχο, επισημαίνοντας ότι η διεθνής αναγνώριση κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλει στην προώθηση των διαπραγματεύσεων και στην επίτευξη οριστικής λύσης, καλεί την ελληνική Κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπ` όψιν τα ανωτέρω, να προωθήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης και να καταβάλλει κάθε διπλωματική προσπάθεια για την άμεση επανέναρξη απευθείας μεταξύ των δύο πλευρών αξιόπιστων ειρηνευτικών συνομιλιών».

Ακολούθησε προσφώνηση του Προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς από τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνο Δουζίνα και ομιλία του Προέδρου Αμπάς.

2015_12_22_IMG_735

«Για μας τους Έλληνες που πολεμήσαμε για την ανεξαρτησία μας το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, το δικαίωμα του κάθε λαού να διοικεί τα του οίκου του είναι απόλυτο και αναπαλλοτρίωτο» τόνισε ο κ. Δουζίνας, κάνοντας λόγο για μία σημαντική συμβολικά απόφαση. Αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Αμπάς, τον χαρακτήρισε ηγέτη παγκοσμίου κύρους και αναγνώρισης, θρυλική μορφή του παλαιστινιακού αγώνα, άνθρωπο αδιαπραγμάτευτα αφοσιωμένο σε αρχές και αξίες και αμετάκλητα πραγματιστή στη διαδικασία εφαρμογής τους.

2015_12_22_IMG_0905

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ο οποίος μίλησε για το τείχος της απομόνωσης και το δίλημμα «ή εμείς ή εσείς» που βάζουν οι Ισραηλινοί αποικιοκράτες. «Είμαστε εναντίον της χρήσης του όπλου, από το πιστόλι μέχρι τον πύραυλο, είμαστε υπέρ του ειρηνικού αγώνα. Θέλουμε να διαπραγματευτούμε» τόνισε, ενώ ως αίτημα της Παλαιστίνης ανέφερε την αποχώρηση των Ισραηλινών από τα κατεχόμενα εδάφη και (μέχρι να γίνει αυτό) τη διεθνή προστασία από τον ΟΗΕ από τις καθημερινές εχθροπραξίες.

«Δεν ζητάμε τίποτα άλλο παρά μόνο την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Ο δρόμος για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή μας περνάει μέσα από την επίτευξη της ασφάλειας και της δικαιοσύνης για όλους» ανέφερε.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό(προερχόμενο από την ιστοσελίδα της Βουλής):

2015_12_22_IMG_9_233

2015_12_22_IMG_9_250

2015_12_22_IMG_9_338

2015_12_22_IMG_289

2015_12_22_IMG_268

2015_12_22_IMG_1009

2015_12_22_IMG_0812

2015_12_22_IMG_01250

2015_12_22_IMG_01273

2015_12_22_IMG_01330

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr