ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τσίπρας: Στο εξής τα δημόσια έγγραφα θα γράφουν «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή»

0

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, εν όψει και της αυριανής ολομέλειας στη Βουλή για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, που πρόκειται να γίνει παρουσία του κ. Αμπάς. Ο Αλέξης Τσίπραςανέφερε ότι η Ελλάδα θα προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους.

«Ζούμε, δυστυχώς σε μια περίοδο που την περιοχή μας την περιτριγυρίζουν  αρνητικές εξελίξεις μεγάλης αστάθειας, πόλεμοι, επεμβάσεις και ταυτόχρονα η άνοδος και η  ανάπτυξη τρομοκρατικών οργανώσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων, γι’ αυτό και είναι, ίσως, πιο κρίσιμο και πιο σημαντικό από κάθε άλλη φορά να αναδείξουμε την ανάγκη της συνεργασίας και της ειρηνικής εξεύρεσης λύσεων πάνω στα προβλήματα. Και η επίλυση του Παλαιστινιακού είναι ένα κλειδί για ειρηνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Μαχμούντ Αμπάς το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα φιλοδοξούμε να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτή την κατεύθυνση, ως μια χώρα που αποτελεί πόλο σταθερότητας  στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά και ως μια χώρα, που αποτελεί παραδοσιακή φίλο της Παλαιστίνης και   του Αραβικού κόσμου, και ταυτόχρονα  μια χώρα που βρίσκεται  σε μια στενή σχέση και έχει συνεργασία και με το Ισραήλ. Συνεπώς μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο μιας γέφυρας, στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του παλαιστινιακού προβλήματος», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος τόνισε: «Αν επιλυθεί το Παλαιστινιακό πρόβλημα θα λυθεί και το πρόβλημα της τρομοκρατίας που μας περικυκλώνει όλους τους λαούς. Είμαστε υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και της πολιτικής επίλυσης όλων των προβλημάτων, που ζούμε στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες περιοχές».

Ανέφερε, ακόμα, ότι η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει την καλή σχέση που έχει με το Ισραήλ και να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

«Έχοντας καλές σχέσεις μεταξύ μας που μας δένουν, έχοντας και εσείς καλές σχέσεις με το Ισραήλ, μπορείτε και εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να πετύχετε και να διαδραματίσετε ένα σημαντικό πολιτικό ρόλο, μεταξύ των δύο πλευρών. Έχετε την ειλικρινή πρόθεση και την αποφασιστικότητα και δυνατότητα να διαδραματίσετε τέτοιον ρόλο», σημείωσε ο κ. Αμπάς.

Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιείται ο όρος «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή» σε όλα τα ελληνικά δημόσια έγγραφα.

Στη συνέχεια, οι δύο αρχηγοί κατευθύνθηκαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο οποίο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι και ακολούθησε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.

 

Παυλόπουλος: Η Μέση Ανατολή δε θα βρει ειρήνη αν δε λυθεί το Παλαιστινιακό

Νωρίτερα, ο Μαχμούντ Αμπάς είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για μια κρίσιμη περίοδο στη Μέση Ανατολή, που χαρακτηρίζεται από σημαντικά γεγονότα με επιπτώσεις όχι μόνο στην ίδια την περιοχή, αλλά σε όλον τον κόσμο, και τα οποία αφορούν τους πρόσφυγες και την τρομοκρατία. Το προσφυγικό θα το αντιμετωπίσουμε με τον τρόπο που ταιριάζει στον πολιτισμό μας, όπως και τους τρομοκράτες, προς τους οποίους είμαστε αποφασισμένοι και αμείλικτοι, είπε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία που, όπως ανέφερε, είναι η πηγή του κακού.

Τόνισε επίσης ότι «άποψή μας διαχρονική στην Ελλάδα είναι ότι δεν πρόκειται η Μέση Ανατολή να βρει την ειρήνη αν δεν λυθεί το παλαιστινιακό ζήτημα».

Σημείωσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας είναι διαχρονικές ως προς το ότι η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο, κάτι που σημαίνει ότι τα κράτη της περιοχής πρέπει να έχουν κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα. Πρόσθεσε συγκεκριμένα ότι το παλαιστινιακό κράτος που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να είναι ένα κράτος βιώσιμο και για να γίνει αυτό πρέπει να είναι ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικώς ενιαίο.

Από την πλευρά του, ο κ. Αμπάς μίλησε για ιστορικές στενές σχέσεις που συνδέουν την ελληνική και την παλαιστινιακή πλευρά, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό μας σε όλα τα διεθνή φόρα». Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε ακόμη ότι «η ισραηλινή κατοχή πρέπει να τελειώσει», προσθέτοντας ότι μόνο όταν τελειώσει αυτό, θα τελειώσουν και όλα τα παρεμφερή προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν.

 

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr