ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής – «Ολοταχώς» για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής

0

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ώρες και η δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής των 28 κρατών-μελών της ΕΕστις Βρυξέλλες, με επίκεντρο το προσφυγικό. Επί τάπητος τέθηκε η ανάγκη τήρησης των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων στις προηγούμενες Συνόδους για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ενώ προαναγγέλθηκε η σύσταση ενός νέου σώματος ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής με στόχο την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα μέσα σε ένα δύσκολο πεδίο, και σε αρνητικούς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς, καταφέρνει, αξιοποιεί ευκαιρίες και πετυχαίνει να υπερασπίζεται τόσο το δίκιο της όσο όμως και ευρύτερες πανανθρώπινες αξίες, όπως αυτή της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εξερχόμενος της Συνόδου, την Παρασκευή το μεσημέρι.

«Η χρονιά που πέρασε ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη. Μια χρονιά κρίσεων και αναταράξεων. Στις δύσκολες διαπραγματεύσεις βάλαμε και εμείς το μπόλι μας για τη μεγάλη αναγκαία αλλαγή κατεύθυνσης της ΕΕ. Ελπίζω αυτό το μπόλι να καρποφορήσει. Να είναι η νέα χρονιά, χρονιά αλλαγής και η Ευρώπη να βρει ξανά τον προσανατολισμό της», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, τη μη ικανοποιητική εφαρμογή των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων (Conclusions) της Συνόδου που εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται κυρίως στην ελλιπή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, για τα οποία αναφέρεται ότι «πρέπει να επανακτηθεί ο έλεγχος».

Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι θα πρέπει:

  • να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, διασφαλίζοντας συστηματικούς ελέγχους ασφαλείας και εμποδίζοντας τη διακίνηση πλαστών εγγράφων
  • να προχωρήσει η γρήγορη συμφωνία ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος προκειμένου να λειτουργήσουν κι άλλα hotspots
  • να διασφαλιστεί η συστηματική και ολοκληρωμένη ταυτοποίηση, καταγραφή και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων αλλά και η λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί η άρνηση καταγραφής
  • να εφαρμοστούν οι αποφάσεις για μετεγκατάσταση
  • να εφαρμοστούν κι άλλα συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η πραγματική επιστροφή ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ
  • να συνεχιστεί η εφαρμογή του συμφωνηθέντος προγράμματος μετεγκατάστασης.

Έτσι υποδηλώνεται σαφώς στο κείμενο της Συνόδου, η ανάγκη διάκρισης μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, με τους πρώτους να γίνονται δεκτοί αλλά για τους δεύτερους να αναφέρεται ότι πρέπει να οργανωθεί μηχανισμός επιστροφής στις χώρες τους.

Μάλιστα, καταγράφεται η πρόθεση της ΕΕ να διασαφηνίσει ποιες χώρες προέλευσης θεωρεί ως «ασφαλείς» και να μελετήσει ειδικά την περίπτωση του Αφγανιστάν.

Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται, ακόμα, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει άμεσα την πρόταση της Κομισιόν της 15ης Δεκεμβρίου σε σχέση με τη δημιουργία μίας «Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής». Το Συμβούλιο πρέπει να οριστικοποιήσει τη θέση του γύρω από αυτή την πρόταση μέσα στους επόμενους μήνες, υπό την προεδρία της Ολλανδίας.

Μέχρι τότε, όμως, τονίζεται ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ισχύοντες κανόνες.

 

Πρόεδρος Frontex: Δε διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών με την πρόταση της Κομισιόν

Την εκτίμησή του ότι δε διακυβεύεται η εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ, από τη δημιουργία του νέου φορέα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, εξέφρασε, μιλώντας στην εφημερίδα Politico, ο επικεφαλής της FrontexΦαμπρίτσεΛετζέρι. ΟΙταλός αξιωματούχος αναρωτήθηκε, όμως, τι είδους κυριαρχία έχουν αυτή τη στιγμή τα κράτη, όταν καταφθάνουν στα σύνορά τους περί τους 20.000 μετανάστες ανά εβδομάδα, τους οποίους ούτε να εμποδίσουν μπορούν, ούτε να ελέγξουν, όπως ανέφερε.

Σημείωσε δε ότι η νέα πρόταση περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, εξηγώντας περαιτέρω ότι ο νέος φορέας θα κάνει αρχικά συστάσεις, στη βάση «ανάλυσης κινδύνου», προς τα κράτη-μέλη, ως προς τους συνοριακούς ελέγχους, και μόνο στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος δε συμμορφωθεί, θα μπορεί η Επιτροπή να παρέμβει. «Όλοι δεσμευόμαστε από τις συνθήκες», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Frontex.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Επίτροπο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας Γιοχάνες Χαν, τόνισε ότι η νέα αυτή δύναμη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, όταν τελικώς δημιουργηθεί, θα πρέπει να δρα με τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου κράτους.

 

Τσίπρας στη συνάντηση με Μέρκελ: Ανάγκη μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία

Τα θέματα της Frontex, και των κέντρων φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα απασχόλησαν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την ΆνγκελαΜέρκελ, την Παρασκευή το πρωί, λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ηκ. Μέρκελ ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για την πρόοδο των εργασιών στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής παραμονής προσφύγων (relocationcamps) που δημιουργούνται στην ηπειρωτική χώρα. Τα κέντρα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Ως προς το θέμα της Frontex, έγινε κατανοητό ότι η Ελλάδα επιθυμεί να αξιοποιήσει την «τεχνογνωσία» της Frontex και να δεχτεί βοήθεια. Επισημάνθηκε, ωστόσο, ότι  από τη βοήθεια που έχει ζητήσει ως σήμερα η Ελλάδα, έχει φτάσει στη χώρα μόνο η μισή. Έγινε σαφές, μάλιστα, ότι το προσωπικό της Frontex εργάζεται με τα ωράρια εργασίας των χωρών απ’ όπου προέρχεται.

Ο Αλέξης Τσίπραςεπανέλαβε για μια ακόμη φορά πως για να ξεπεραστεί αυτή η πρωτοφανής προσφυγική και μεταναστευτική κρίση πρέπει να υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία ή επανεγκατάστασης από την Ελλάδα στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνο έτσι θα υπάρχει ένας νόμιμος και ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους.

Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε ότι θα εφαρμοστεί άμεσα μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο ή αρνούνται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Σ’ αυτή την κατηγορία εμπίπτουν οι εισερχόμενοι από τις τουρκικές ακτές με προέλευση κυρίως από το Μαρόκο, την Αλγερία, το Πακιστάν και το Ιράν. Οι επιστροφές θα γίνονται σε στενή συνεργασία με τη Frontex και την ΕΕ, βάσει του πρωτοκόλλου επιστροφών Ελλάδας-Τουρκίας και στο πνεύμα της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

 

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr