ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού (;)

0

Σχέδιο για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταλειμμένες εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, φαίνεται να προωθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως προέκυψε έπειτα από συνάντηση του Γιάννη Μουζάλα με δημάρχους της Αττικής, το απόγευμα της Δευτέρας.

 
«Κατά την άποψή μου υπήρξε μία γόνιμη συζήτηση. Υπήρξαν και αντιπαραθέσεις, πάλι κατά την άποψή μου, χωρίς νόημα. Αυτό το οποίο συμφωνήθηκε είναι να συνεχιστεί μία συζήτηση με τους δημάρχους Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης και Αλίμου αύριο (Τρίτη) το πρωί, για κάποια πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψει. Και να υπάρξει μια επιτροπή ανάμεσα στο Υπουργείο και στην ΚΕΔΕ, η οποία θα προσπαθήσει να προγραμματίσει τις έκτακτες καταστάσεις».

 
Στη δήλωση αυτή προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φαίνεται πως η επιτροπή, την οποία ανέφερε ο υπουργός, θα εξετάσει τη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και συγκεκριμένα στο χώρο που βρίσκονται τα εγκαταλειμμένα υπόστεγα (τολ) της Πολεμικής Αεροπορίας, στην περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης. Σε αυτή την πρόταση φαίνεται να προέβη ο υπουργός στη διάρκεια της συνάντησης.

 
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Αλίμου, ο δήμαρχος Γαλατσίου, καθώς και εκπρόσωποι των δημάρχων Κω, Ρόδου και Σάμου.
Το κλίμα φαίνεται να ήταν τεταμένο, με τους δημάρχους να διαμαρτύρονται για διάφορες επιλογές της κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού.

 
Εξερχόμενος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση σήμερα πρέπει να δείξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο και η αυτοδιοίκηση να βοηθήσει ως ένας κρίκος σε αυτήν την προσπάθεια».
«Αν δεν συμβεί αυτό», πρόσθεσε, «την Τετάρτη, στις 10:30 σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο η ΚΕΔΕ θα εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις της».

 
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η ευαισθησία του αρμόδιου υπουργού είναι αποδεδειγμένη, αλλά δεν φτάνει, καθώς «χρειάζεται να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός όταν υπάρχουν κλειστά σύνορα για τους μετανάστες».
«Θέλουμε να υπάρχει σεβασμός στον άνθρωπο αλλά θέλουμε και κοινωνίες να λειτουργούν με ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

 
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, είπε από την πλευρά του ότι είναι «μια πολύ σημαντική κατάκτηση» το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχοι κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζήτησαν.
«Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που απαιτεί συζήτηση και συνεργασία. Δεν μπορούμε να απαιτούμε την συνεργασία της ΕΕ και στην ίδια μας τη χώρα να μην μπορούμε να την επιτύχουμε», συμπλήρωσε ο κ. Καμίνης.

 
Ανήσυχοι και αρνητικά διακείμενοι απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης για το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι των γύρω περιοχών.
«Εξέφρασα τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες μου στα σημεία που έπρεπε να θίξω. Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό και ο,τιδήποτε άλλο είναι μακριά από αυτό το σχέδιο – όχι απλά μας βρίσκει αρνητικούς, μας βρίσκει πλέον σε θέσεις μάχης», επισήμανε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

 
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Ζητάμε να υπάρξουν όλες εκείνες οι πρόνοιες που θα διασφαλίσουν ότι συνολικά και στην όποια προσπάθεια γίνει, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει», υπογράμμισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.

 
Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε ότι το σχέδιο προωθείται «ερήμην μας και εν αγνοία μας. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι πρόκειται να γίνει στο Ελληνικό, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση».
Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν η σύντομη δήλωση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος είπε ότι «προτιμώ να κοιμάμαι με παράπονα, παρά με τύψεις», ωστόσο διευκρίνισε ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα αδειάσει το γήπεδο Τάε Κβον Ντο προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες.

 
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου για τη δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων στο χώρο του Ελληνικού, θα συζητηθούν την Τρίτη το πρωί σε νέα συνάντηση του υπουργού με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Αλίμου.
Ο εκπρόσωπος του δήμου Κω, δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανταρζής, δήλωσε ότι «ως τοπική κοινωνία είμαστε εξεγερμένοι»: «Είμαστε ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας και αυτή τη στιγμή προσπαθούν κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν ως πύλη εισόδου για τα επόμενα χρόνια. Εγώ θα ζητήσω να αποχαρακτηρίσουμε την Κω και από εκεί και πέρα όλοι μαζί να κάτσουμε να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές των προσφύγων και μεταναστών», παρατήρησε.

 
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης (hot spot) στην Κω, ο κ. Κανταρζής είπε χαρακτηριστικά ότι «αν θέλουν να το κάνουν στην Κω θα πρέπει να στείλουν τουλάχιστον δέκα διμοιρίες ΜΑΤ για να δείρουν το μισό πληθυσμό της Κω. Είναι εξεγερμένο το μισό νησί».

 
Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr