ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τσίπρας στην ΚΕ: Θα υψώσουμε ασπίδα προστασίας για τις συντάξεις – Επόμενη μάχη οι συλλογικές διαπραγματεύσεις

0

Την ανάγκη να δοθεί μάχη για να υψωθεί ασπίδα προστασίας των συντάξεων, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο το πρωί. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην τεταμένη διεθνή συγκυρία και την προσφυγική κρίση, στις επιτυχίες της διαπραγμάτευσης κατά το προηγούμενο διάστημα, στις κρίσιμες μάχες που έρχονται, ενώ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να συνεχίσει ακάθεκτη το έργο της παρά την «ολομέτωπη επίθεση» που δέχεται σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι μέσα στο «ρευστό» διεθνές σκηνικό της τελευταίας περιόδου «η κυβέρνησή μας καταφέρνει να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας, σημειώνοντας επιτυχίες στο εσωτερικό και αναλαμβάνοντας ρόλο εξισορροπητικό διεθνώς αλλά και διαμεσολαβητικό».

Σκιαγραφώντας την «πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική» της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε στη «σύσφιξη των σχέσεων με την Αίγυπτο και την ενίσχυση και σταθεροποίηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος» αλλά και στο «διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας που αναλάβαμε για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι σχέδια ακραίων πολιτικών κύκλων που θέλουν να αξιοποιήσουν την παγκόσμια αποσταθεροποίηση για τους δικούς τους σχεδιασμούς» και χαρακτήρισε την παραφιλολογία για την έξοδο της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν κομμάτι ενός τέτοιου σχεδιασμού ακραίων κύκλων. «Το δυστύχημα είναι ότι βρέθηκαν πολιτικές δυνάμεις αλλά και δημοσιογραφικά συγκροτήματα εντός της χώρας που στο πάθος τους εναντίον της κυβέρνησης, αξιοποίησαν αυτήν την παραφιλολογία μη διστάζοντας να υπονομεύσουν τα ίδια τα συμφέροντα της χώρας», σημείωσε.

«Η διάψευση πάντως των σεναρίων αυτών δεν ήρθε τελικά μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, ήρθε από την ίδια την Ευρώπη και μάλιστα με τον πιο πανηγυρικό τρόπο. Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών όχι μόνο διαψεύστηκαν τα περί εξόδου απ’ τη Σένγκεν, αλλά ο υπουργός μας εκεί ο Γιάννης ο Μουζάλας έλαβε συγχαρητήρια» για τις προσπάθειες της χώρας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης «με ανθρωπιά αλλά και αποτελεσματικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για να αναδεικνύουμε το ανθρώπινο πρόσωπο, την ηθική υποχρέωση απέναντι στην προσφυγική κρίση και απέναντι σε μια Ευρώπη εντός της οποίας δυνάμεις υψώνουν τείχη και φράκτες βαρβαρότητας», διεμήνυσε.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ορισμένα παραδείγματα επιτυχιών στη διαπραγμάτευση κατά το προηγούμενο διάστημα.

Αναφέρθηκε στην αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας -«οι δανειστές θέλαν 16%, φτάσαμε ως το 65%»-, τη διατήρηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, τη διεύρυνση προγραμμάτων απασχόλησης για την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ τόνισε ότι η τελευταία σημαντική επιτυχία στη διαπραγμάτευση «αφορά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ».

Όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι το ασφαλιστικό σύστημα «να ανακτήσει τη βιωσιμότητά του χωρίς να φορτώσει επιπλέον μία ακόμα επώδυνη περικοπή στις συντάξεις σαν αυτές που είδαμε τα τελευταία 5 χρόνια».

Τόνισε ότι η συναίνεση που ζητήθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο ζήτημα του ασφαλιστικού, δεν αποτέλεσε κίνηση διαμοιρασμού της ευθύνης ούτε έγινε «για να ζητήσουμε, εκ των προτέρων αποτυχημένες λύσεις αλλαγής κυβερνητικής σύνθεσης». «Αυτά τα ευφάνταστα σενάρια είναι ίσως για να τρέφονται οι λογής φυλλάδες της κίτρινης ενημέρωσης ή ίσως για να τρέφουν όσους έχουν λόγους να ευελπιστούν σε τέτοια σχήματα ώστε να διασφαλίσουν την ασυλία τους ξανά για τις δραστηριότητές τους στο τρίγωνο της διαπλοκής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε ακόμα: «Δεν έχουμε έρθει εδώ για να διαχειριστούμε την κρίση. Έχουμε έρθει για να λύσουμε χρόνια προβλήματα και να τα λύσουμε με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με προοδευτικό πρόσημο, με ταξικό πρόσημο και αυτή τη στρατηγική επιλογή θα την προχωρήσουμε ανεξάρτητα από τις συνθήκες που βιώνουμε σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον, οι οποίες είναι συνθήκες μιας ολομέτωπης επίθεσης.

«Θα δώσουμε τη μάχη να υψώσουμε ασπίδα προστασίας των συντάξεων», επισήμανε, τονίζοντας ότι αυτή η μάχη θα δοθεί «μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι με τα κόμματα που έχουν αποφασίσει μια υποκριτική στάση, στο θέμα του ασφαλιστικού ιδίως».

«Μάχη θα δώσουμε και για έναν ακόμα στρατηγικό μας στόχο, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να δοθεί ο μεγάλος και σημαντικότερος αγώνας, αυτός της αναδιανομής, ο πραγματικός αγώνας «για τον κοινωνικό μετασχηματισμό που παραμένει πάντα στρατηγικός μας στόχος και πολιτικός μας ορίζοντας».

Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν μια αναγκαία διαδικασία «διότι όλο το προηγούμενο διάστημα η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν μια πολιτική που φόρτωνε μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες, πολιτική της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης».

«Ταυτόχρονα, η έλλειψη ρευστότητας, η φυγή των καταθέσεων, μια διαδικασία που βεβαίως κορυφώθηκε την περίοδο της διαπραγμάτευσης, αλλά είχε ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα» επιβάρυνε το τραπεζικό σύστημα, πρόσθεσε.

«Το στοίχημα που αναλάβαμε πέρσι τον Ιούλη δεν ήταν ένα στοίχημα για να σώσουμε ούτε τις τράπεζες γενικά ούτε τους τραπεζίτες, αλλά ήταν ένα στοίχημα για να σωθεί το βιος των μεροκαματιάρηδων, των απλών ανθρώπων, των μεσαίων στρωμάτων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, αυτών που δεν είχαν τη σπουδή να βγάλουν τα λεφτά τους έξω στις τράπεζες της Ελβετίας. Και αυτή ήταν μια επιλογή με ταξικό πρόσημο», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, η επιτάχυνση και η γενίκευση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και ο μεγάλος στόχος για την απομείωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να ανακτήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές» αποτελούν, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, τις μάχες της επόμενης περιόδου. Αναφορικά με την έξοδο τις αγορές, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα είναι αποφασιστικό βήμα για την επανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας και της δυνατότητας της κυβέρνησης να εφαρμόζει πολιτικές χωρίς αυτές να περνούν από την έγκριση των δανειστών.

«Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσα στο 2016», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε όλη αυτή τη δύσκολη πορεία, το κόμμα χρειάζεται να αναβαθμίσει και να κατοχυρώσει το ρόλο του», τόνισε και εξήγησε την άποψή του για το ρόλο που πρέπει να έχει το κόμμα.

«Πρέπει το κόμμα να έχει συνεχή και αυτόνομη παρουσία στα συνδικάτα και τις γειτονιές, στα κινήματα και στους αγώνες, στα καινοτόμα εγχειρήματα αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας, στα σχολειά και στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς», είπε.

Όσον αφορά το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις αρχές της άνοιξης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «μπορούμε να οργανώσουμε ένα συνέδριο ζωντανό εργαστήρι πολιτικού διαλόγου, ένα συνέδριο που δε θα αφορά τους συσχετισμούς νομής της κομματικής εξουσίας μέσα σε κλειστές αίθουσες και διαδρόμους, αλλά θα αφορά την ίδια την κοινωνία», θα αφορά «τη διαδικασία της ανασυγκρότησης και πώς αυτή θα σχεδιαστεί, θα οργανωθεί, θα υλοποιηθεί».

Το συνέδριο αυτό πρέπει να είναι «σταθμός όχι μόνο για ‘μας αλλά για την ίδια την υπόθεση της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις και το επικείμενο συνέδριο, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού. Το πρόγραμμα εργασιών έχει ως εξής: Σάββατο 12/12/ 10:30 – 21:00, Κυριακή 13/12/ 10:30 – 19:00.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr