ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Η «Πάπισσα Ιωάννα» σε graphic novel

0

Το graphic novel «Η Πάπισσα Ιωάννα» του Λευτέρη Παπαθανάση ή boban, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ παρουσιάστηκε και στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Polis Art Café. Ο χώρος ήταν γεμάτος και το κλίμα ευχάριστο και άνετο.

Φαίνεται πως συνέβαλε κ αυτή η εκδήλωση στο στόχο του δημιουργού, που (όπως μας αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης) συνέλαβε την ιδέα αυτού του έργου γελώντας κατά την ανάγνωση της Πάπισσας Ιωάννας του Εμμ. Ροΐδη… σε μια τράπεζα. Αφού τον έκανε να γελάσει στην ουρά μιας τράπεζας, σκέφτηκε, το έργο αυτό θα μπορούσε να σπάσει τη μαυρίλα αυτού του καιρού… Και τα κατάφερε.

Η «Πάπισσα Ιωάννα» του Λ. Παπαθανάση είναι, λοιπόν, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Εμμ. Ροΐδη. Είναι μια νέα απόδοση του γνωστού μεσαιωνικού μύθου της γυναίκας που έγινε… Πάπας μεταμφιεσμένη σε άντρα φυσικά…

Ο δημιουργός βρήκε έναν νέο τρόπο να αφηγηθεί αυτή την ιστορία φέρνοντάς την κοντά στη δικιά μας εποχή. Οι αναχρονισμοί και ο συνδυασμός της καθαρεύουσας του Εμμ. Ροΐδη με την σύγχρονη αργκό κάνουν τους παραλληλισμούς σαφείς αν και ο δημιουργός υπόσχεται σ’ αυτούς που δε θα αρκεστούν σε μία ανάγνωση… κρυμμένα «σοκολατάκια», όπως λέει.

papissa_iwanna_1

Με άφθονα κωμικά στοιχεία το έργο αυτό καταπιάνεται με ζητήματα μεγάλα και σύνθετα, όπως την καταπίεση μιας γυναίκας που μόνο μεταμφιεσμένη σε άντρα μπορεί να έχει αυτά που θέλει, τον έρωτα, που σύμφωνα με τον δημιουργό είναι το μόνο ιερό στοιχείο σ’ αυτή την ιστορία, ή την αλήθεια, της οποίας την αποκάλυψη δεν αντέχουμε, ακόμα και αν το ψέμα δεν μας είχε ξεγελάσει ποτέ. Αυτό εξήγησε ο Λ. Παπαθανάσης ότι συμβαίνει με την αλήθεια της Ιωάννας, που ποτέ δεν μπόρεσε να κρυφτεί κάτω από το ράσο στα γεμάτα θηλυκότητα σκίτσα της.

Η παρουσίαση λοιπόν αφορούσε αυτή τη σύγχρονη Ιωάννα αλλά και τον Εμμ. Ροΐδη, τα κόμικς, την κωμωδία και τις αλήθειες που αυτά εκφράζουν. Οι άλλοι ομιλητές (εκτός από τον ίδιο το δημιουργό) ήταν ο Μιχάλης Καλαμαράς (επιμελητής κειμένων και διαχειριστής του eAnagnostis.gr) και η Έφη Καραχάλιου (μέλος της συντακτικής ομάδας του Smassimg Culture). Τη συζήτηση άνοιξε ο οικοδεσπότης, Βασίλης Χατζηιακώβου και τη συντόνισε μετά από μια μικρή εισαγωγή ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαντίκος.

papissa_iwanna_4

Ο Μ. Καλαμαράς, που επιμελήθηκε το κείμενο του συγκεκριμένου graphic novel, μίλησε για τον Εμμ. Ροΐδη, για το έργο του και για τη σχέση του Λ. Παπαθανάση με αυτό. Μίλησε και για τη συμβολή του Εμμ. Ροΐδη σε ζητήματα γλωσσολογικά, για την αποδόμηση μύθων όπως η ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας και οι καταστροφικές συνέπειες της εξέλιξης της γλώσσας. Διαβάζοντας ένα απόσπασμά του μας θύμισε πώς αυτός ο συγγραφέας αντί να χτυπά τους αναγνώστες με κολοκύθες για να τους τραβήξει την προσοχή (όπως θα έκαναν κάποιοι άλλοι) τους ξυπνά με γλωσσικά κόλπα. Ντύνει τις ιδέες με εικόνες «ψηλαφητές». Αυτό κάνει και ο Λ. Παπαθανάσης με τα σκίτσα του και όχι μόνο, εξήγησε ο Μ. Καλαμάρας. Συνολικά παραλλήλισε την προσπάθεια του να αναδημιουργήσει την «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμ. Ροΐδη με την προσπάθεια του ίδιου του Εμμ. Ροΐδη να αναδημιουργήσει το μεσαιωνικό μύθο.

Η Έφη Καραχάλιου προσέφερε μια εισαγωγή στην τέχνη των κόμικς. Μίλησε για την ιστορία των κόμικς διεθνώς και στην Ελλάδα και για την υποτίμηση που έχει υποστεί αυτό το είδος. Ανέλυσε τον τρόπο αφήγησης που συναντάμε σε ένα κόμικ και κατέληξε στην παρουσίαση των grapfic novel γενικά και της «Πάπισσας Ιωάννας» ειδικά. Πριν μιλήσει, δηλαδή, για το συγκεκριμένο έργο, θα λέγαμε πως μας παρουσίασε τις δυσκολίες που έχει συναντήσει αυτό το είδος από ελιτίστικες προσεγγίσεις που δίνουν το προβάδισμα στον γραπτό λόγο φοβούμενες την «ευκολία» της εικόνας και απέδειξε πόσο άδικες είναι.

Μετά τις προγραμματισμένες εισηγήσεις τον λόγο πήρε ο Περικλής Κοροβέσης, που μίλησε και για τις δύο Ιωάννες, για τον ανατρεπτικό ρόλο που μπορεί να έχει η παράδοση στο σήμερα αλλά και για το πόσο διδακτικά έχουν υπάρξει τα κόμικς.

Στη συνέχεια μίλησε για το συγκεκριμένο graphic novel και την επιτυχία του ο εκδότης, Βασίλης Γραμμέλης, αφού πρώτα μας διευκρίνισε πως δεν είναι εκδότης, αλλά παραγωγός βιβλίων.

papissa_iwanna_3

Στο τέλος της παρουσίασης ο δημιουργός υπέγραψε αντίτυπα του έργου.

Αρχοντούλα Βαρβάκη

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr