ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

To «Σπίτι των Παραμυθιών»: ΄Ενας χώρος πολιτισμού αφιερωμένος σε ζωντανές και ξεχασμένες κουλτούρες της Ελλάδας και του Κόσμου

0

12343247_565485353607138_441836684_o
To «Σπίτι των Παραμυθιών, ένα «μουσείο αλλιώς», είναι ένας χώρος πολιτισμού που βρίσκεται στην περιοχή της Ακρόπολης και έχει ως στόχο την ανάδειξη της άυλης παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς και των μνημείων του λόγου.

Μύθοι, παραμύθια, θρύλοι, παραδόσεις του λαού μας και διαφορετικών λαών από κάθε γωνιά της Γης, συναντώνται και περιμένουν να ακουστούν, να μοιραστούν, να διαδοθούν.

Θεματικά καλλιτεχνικά εκθέματα γίνονται αφορμή και έμπνευση για περιηγητικές αφηγήσεις σε ένα χώρο που εκθέτει, διερευνά, τεκμηριώνει, εκπαιδεύει, συνεργάζεται με την κοινότητα και αλληλεπιδρά. Αφήγηση και μουσική, οικογενειακά διαπολιτισμικά εργαστήρια και επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, συνυπάρχουν και αλληλοσυμπληρώνονται με άξονα το παραμύθι.

Ο χώρος έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 και απευθύνεται (και όχι μόνον) σε όσους αγαπούν ή θέλουν να ανακαλύψουν την ελληνική και παγκόσμια προφορική παράδοση.

Διαθέτει χώρους 270 τ.μ. που περιλαμβάνουν αίθουσες δραστηριοτήτων και εκθέσεων, καθώς και θεματική βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο με δυνατότητα χρήσης νέων τεχνολογιών.

Τον Δεκέμβρη, το μήνα των Χριστουγέννων, στο «Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς» θα δούμε μύθους και παραμύθια από την ελληνική και παγκόσμια προφορική παράδοση για μικρούς και μεγάλους. Θα γνωρίσουμε έναν «Καρυοθραύστη» που ρίχνεται στη μάχη με μεγάλους ποντικούς, θα ανακαλύψουμε τι σκαρώνουν «Ο Καραγκιόζης και ο τελευταίος Καλικάντζαρος», θα φτιάξουμε «Μοσχομυριστή βασιλόπιτα». Θα γευτούμε επίσης ιστορίες με γεύση και άρωμα από τις «1001 νύχτες», ενώ θα «ονειρευτούμε» το «άστρο των Χριστουγέννων».

«Το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς», Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη

Ακολουθεί το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του Δεκεμβρίου στο «Σπίτι των Παραμυθιών-Το Μουσείο Αλλιώς»:

12065594_552925244863149_4968858720817471102_n

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 18 ΜΗΝΩΝ ΕΩΣ 3 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
Θέατρο σκιών και παιχνίδια
Μια διαδραστική παράσταση μέσα κι έξω από τον μπερντέ από τον Θίασο Σκιών «Θερσίτης». Όλη η οικογένεια εμπλέκεται στο έργο και συμμετέχει ενεργά στα Καραγκιοζοπαίχνιδα, και παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στους μικρούς να αναπτύξουν με διασκεδαστικό τρόπο τη σχέση τους με το θέατρο και τον ήχο των σκιών. Η παρουσία συνοδού είναι απαραίτητη.
Κατασκευή φιγούρων, ερμηνεία, εμψύχωση: Ανδρέας Δερμάτης
30 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 18:00
3 Ιανουαρίου 2016, ώρα 13:00
Συμμετοχή: 7 € ανά παιδί (οι συνοδοί συμμετέχουν δωρεάν)

«ΆΙ ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΛΩ… ΕΝΑΝ ΦΙΛΟ!»
Εργαστήρι κίνησης – έκφρασης
Το Λαγουδάκι ξέρει τι θέλει να του φέρει ο Άι-Βασίλης αυτά τα Χριστούγεννα: έναν φίλο! Όμως δεν προλαβαίνει τον ταχυδρόμο και αποφασίζει να ακολουθήσει το Αστέρι του Βορρά…Με τη βοήθεια της μουσικής και επαναλαμβανόμενα κινησιολογικά και λεκτικά μοτίβα τα παιδιά εκφράζονται και ζωντανεύουν το παραμύθι «Άι-Βασίλη, θέλω έναν φίλο!» (Rebecca Harry).
Σχεδιασμός – υλοποίηση: Μαρία Ζουράρη
Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 13:00
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 13:00
Συμμετοχή: 6€ ανά παιδί (οι συνοδοί συμμετέχουν δωρεάν)

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 4 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΛΑΘΙΣΚΟΣ ΜΕ ΠΗΛΙΝΑ ΔΩΡΑ
Αφήγηση, κινητικά παιχνίδια, προβολή παρουσίασης εικόνων, κατασκευή για οικογένειες
Με αφήγηση για έναν καλαθίσκο με πήλινα δώρα και με ήρωες δυο παιδιά από τα αρχαία ελληνικά χρόνια, γνωρίζουμε αγαπημένα παιχνίδια της εποχής. Με προβολή εικόνων από αγγεία και πήλινα ευρήματα αναγνωρίζουμε και ανακαλύπτουμε παιχνίδια της αρχαιότητας, παίζουμε με αστράγαλους αλλά και ομαδικά παιχνίδια που επιβίωσαν στους αιώνες. Κατασκευάζουμε με πηλό τη δική μας πλαγγόνα, στρόμβους και βόλους.
Σχεδιασμός – υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη, Αφήγηση: Κατερίνα Λιβά
Κυριακές 6, 13 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 12:00
Συμμετοχή: 6 € ανά παιδί (οι συνοδοί συμμετέχουν δωρεάν)

ΤΡΥΦΕΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Αφήγηση παραμυθιού και μουσική
Ένα ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της αγάπης. Παραμύθια που χαμογελούν, ιστορίες που αγκαλιάζουν και καρκατζέλια που… πειράζουν!
Αφήγηση: Ανθή Θάνου. Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής
20 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 12:00
Συμμετοχή: 6€ ανά άτομο, 4€ πολύτεκνοι, άνεργοι

ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗΣ
Μία παράσταση για όλη την οικογένεια, γεμάτη με μουσικές και τραγούδια. Ένα τρυφερό χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Ερνστ Τίοντορ Αμαντέους Χόφμαν που μας ξυπνά μνήμες και όνειρα της παιδικής ηλικίας, εκεί όπου όλα είναι δυνατά.
Αφήγηση: Σοφήλια Τσορτέκη. Μουσική: Ηλίας Μαρκαντώνης. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Ευγενικός
Οργάνωση: Ομάδα «ΜΥΘΟΣ»
23, 26, 28, 29 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 18:00
24, 27 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 13:00
2, 3 Ιανουαρίου 2016, ώρα 13:00
Συμμετοχή: 6€ ανά άτομο, 4€ πολύτεκνοι, άνεργοι

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ
Αφήγηση παραμυθιού, οικογενειακή δραστηριότητα, κατασκευή
Παραμύθια με καλικάντζαρους που πριονίζουν το δέντρο που βαστά τη Γη και μας επισκέπτονται κάθε Χριστούγεννα για να μας πιάσουν στο χορό μέχρι να πέσουμε ξεροί και να μας κάνουν το σπίτι άνω-κάτω.
Πώς θα τους αναγνωρίσουμε αφού σε κάθε περιοχή εμφανίζονται με διαφορετική μορφή; Φτιάχνουμε το καλικαντζαρο-χάρτη της Ελλάδας και ανακαλύπτουμε τους τρόπους που θα γλιτώσουμε. Με χαρτί, ύφασμα και άλλα υλικά κατασκευάζουμε και ντύνουμε τον δικό μας κινούμενο καλικάντζαρο με τραγοπόδαρα, σιδεροπάπουτσα, μαϊμουδόχερα, κουρελόρουχα!
Σχεδιασμός – υλοποίηση: Μαρία Βλαχάκη, Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός
28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2015, 13:00
Συμμετοχή: 6 € ανά παιδί (οι συνοδοί συμμετέχουν δωρεάν)

Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΣ

Θέατρο σκιών
Τι σκαρώνουν ο Καραγκιόζης και ο τελευταίος Καλικάντζαρος; Μια ιστορία για το διαφορετικό, το αλλιώτικο, γεμάτη αλήθειες μα και ραντισμένη με την μαγεία του Δωδεκαημέρου.
Μια εορταστική παράσταση με άφθονο γέλιο για μικρούς και μεγάλους, από τον Θίασο Σκιών «Θερσίτης».
Κατασκευή φιγούρων, ερμηνεία: Ανδρέας Δερμάτης
Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 13:00
Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016, ώρα 13:00
Συμμετοχή: 7€ ανά άτομο, 5€ πολύτεκνοι, άνεργοι

ΜΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΓΕΜΑΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Παραμύθια και ζαχαροπλαστική
Πώς συνδέονται τα κοσμήματα του λαού της Καισαρείας με το φλουρί στην πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα; Και τι θα απογίνει η Μάρμπω με τους καλικάντζαρους τώρα που πάει στο μύλο να αλέσει για να φέρει το αλεύρι; Με αφήγηση παραμυθιών από την ελληνική λαϊκή παράδοση και με φρέσκα υλικά, κάθε παιδί φτιάχνει τη δική του μικρή μοσχομυριστή βασιλόπιτα.
Συνταγή – υλοποίηση: Κατερίνα Λιβά
Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 13:00
Συμμετοχή: 8 € ανά παιδί (συμπεριλαμβάνονται όλα τα υλικά και οι συνοδοί συμμετέχουν δωρεάν) Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ


ΝΥΧΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Ιστορίες που οδηγούν τη σκέψη και την καρδιά μας στον μοναδικό δρόμο που φώτισε το άστρο των Χριστουγέννων. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ακολουθεί τον ηρωικό παπα-Φραγκούλη στο θαλασσινό του ταξίδι τη νύχτα των Χριστουγέννων αλλά και τον απλοϊκό ψαρά Μάνο που μαγεμένος ακολουθεί με τη βάρκα του ένα παράξενο φως που κάθε τόσο χάνεται στα βάθη του ορίζοντα. Τι να κρύβει άραγε αυτό το φως;
Αφήγηση: Ηλίας Γιαννικόπουλος, Μουσική: Εμμανουήλ Παλιάκης
5, 11 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 20:30
Συμμετοχή: 6€ ανά άτομο, 4€ πολύτεκνοι, άνεργοι

ΧΑΛΒΑΣ ΣΕΒΝΤΑΣ: Ιστορίες από τις 1001 νύχτες
Σε ένα ανατολίτικο σκηνικό, οι θεατές απολαμβάνουν τσάι αρωματικό και χειροποίητο χαλβά με αρώματα από τα βάθη της Ανατολής. Αφήνουμε πίσω μας τους σεβντάδες και γευόμαστε ιστορίες με γεύση και άρωμα από τις 1001 νύχτες.
Στην παράσταση προσφέρεται χειροποίητος χαλβάς «Αργουδέλη» και τσάι της Ανατολής. Για τις ανάγκες της παράστασης ο χώρος έχει διαμορφωθεί για 30 άτομα μόνο. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων.
Αφήγηση: Γιώργος Ευγενικός, Κατερίνα Λιβά
Μουσική (κανονάκι) – Τραγούδι: Χρύσα Καραΐσκου
Οργάνωση: Ομάδα «ΜΥΘΟΣ»
Σάββατα 12, 19, 26 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 20:30
Συμμετοχή: 8€ ανά άτομο, 6€ πολύτεκνοι, άνεργοι

ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ
Ονειρεύομαι έναν κόσμο που η δικαιοσύνη και η αλήθεια θα πάψουν να κρύβονται και θα φανερωθούν… Ονειρεύομαι ένα πεφταστέρι να γρατζουνά τη σκοτεινιά της νύχτας και να φτάνει στο παράθυρό μου… ονειρεύομαι πως ένα καλό όνειρο είναι πλεγμένο στα γκρίζα μαλλιά της γυναίκας, ένα καλό όνειρο είναι κρυμμένο κάτω από τις ρυτίδες των γερόντων… ονειρεύομαι…
Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τις ιστορίες των Ζαπατίστας, τα παραμύθια της Ανατολής και τα καλά κρυμμένα όνειρα στον κόρφο των ανθρώπων.
Αφήγηση: Ανθή Θάνου
Μουσική – Τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, ώρα 20:30
Συμμετοχή: 8€ ανά άτομο, 6€ πολύτεκνοι, άνεργοι

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

«Το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς»

Κρατήσεις θέσεων – πληροφορίες: [email protected]
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2104313332
Ιστοσελίδα: www.e-mythos.eu
Διεύθυνση: Ιωσήφ των Ρογών 11 και Λεμπέση, (πλησίον του Μετρό Ακρόπολη και του Τραμ Λ. Βουλιαγμένης)

cf41fa6b-bea5-4b1c-87fc-8356c7a388b0

About Author

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΣ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr