ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Mikel: espresso, cappuccino και …εργοδοτική τρομοκρατία

0

Παραμονές της χθεσινής απεργίας απολύθηκε εργαζόμενη στο κατάστημα της γνωστής αλυσίδας «Mikel», στην πλατεία Κάνιγγος. Η απόλυση αφορούσε συνδικαλίστρια εργαζόμενη που -όπως λέγεται χαρακτηριστικά- αρνιόταν να πει «ναι» σε κάθε παράλογη απαίτηση της εργοδοσίας. Το συγκεκριμένο περιστατικό, μάλιστα, έρχεται να προστεθεί στις πληροφορίες για συνθήκες ακραίας επισφάλειας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, τις οποίες φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της αλυσίδας.

Η εργαζόμενη που απολύθηκε ήταν δραστήριο μέλος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και βρέθηκε για δεύτερη φορά στο στόχαστρο της εργοδοσίας, η οποία είχε προσπαθήσει πάλι να την απολύσει σε προηγούμενο κατάστημα Mikelπου δούλευε.

«Το κατάστημα εκείνο ήταν franchise και την απέλυσε επειδή διεκδικούσε αυτονόητα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Με παρέμβασή μας η εταιρεία την επαναπροσέλαβε σε εταιρικό κατάστημα, στην πλατεία Κάνιγγος. Ουσιαστικά είχαμε επανάληψη του ίδιου έργου, καθώς η εργαζόμενη αρνήθηκε να λέει ‘ναι’ σε όλα όσα ζητούσε η εργοδοσία», δηλώνει ο πρόεδρος του συνδικάτου Νίκος Παπαγεωργίου στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Και τι ζητούσε η εργοδοσία; «Μιλάμε για μια απίστευτη κατάσταση με 10ωρα και 11ωρα στη δουλειά, όπου όλοι κάνουν τα πάντα», λέει ο κ. Παπαγεωργίου. Φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα στα Mikelέχουν καταργηθεί οι ειδικότητες και κάθε εργαζόμενος μπορεί να κάνει όλων των ειδών τις δουλειές.

«Δεν είναι η πρώτη απόλυση, έχουν γίνει και άλλες απολύσεις το τελευταίο διάστημα», προσθέτει ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ φαίνεται ότι η απόλυση της συνδικαλίστριας δεν σχετίζεται καθόλου με την απόδοσή της.

Σε συνάντηση του συνδικάτου με την εργοδοσία, αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου, επιβεβαιώθηκε ότι «δεν απολύθηκε επειδή δεν ήταν καλή στη δουλειά της. Επικαλέστηκαν οικονομικά προβλήματα και είπαν πως απολύουν αυτήν επειδή ήταν η πιο νέα στο εν λόγω κατάστημα».

«Όποιος αντιδρά στις νέες εργασιακές νόρμες και στην αυθαιρεσία απολύεται», τονίζει ο πρόεδρος του συνδικάτου, φανερώνοντας την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στην αλυσίδα που, όπως διαφημίζει στην ιστοσελίδα της, «σέβεται» τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων της και καλλιεργεί «το κέφι και τη δημιουργικότητά τους».

Εντύπωση βέβαια έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι η εταιρεία φαίνεται να υποχρέωνε τους εργαζόμενους να υπογράφουν «σύμφωνα εμπιστευτικότητας» ώστε να διασφαλίσει την εχεμύθειά τους για τις «μυστικές συνταγές» του καφέ που προσφέρει.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.

«Μετά την πρωτόγνωρη ανάπτυξη της αλυσίδας με τις ‘μυστικές συνταγές’ και τα ‘σύμφωνα εμπιστευτικότητας’ τα τελευταία χρόνια, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το αντεργατικό πρόσωπο της εργοδοσίας, οι πραγματικές της επιδιώξεις.

Το Συνδικάτο και τα ταξικά σωματεία σε κάθε πόλη που άνοιξε “Mikel” είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις εξελίξεις που περιμένουν τους εργαζόμενους στα καφέ της αλυσίδας. Άλλωστε δείγματα γραφής υπήρξαν όλο το τελευταίο διάστημα, όταν οι λαντζέρηδες απολύονταν και τη δουλειά τους έκαναν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ή όταν σε κάθε σχεδόν μαγαζί έμεναν όλο και πιο λίγοι συνάδελφοι. Πολλοί, αν δεν απολύονταν, παραιτούνταν μη αντέχοντας την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ατέλειωτα 9ωρα, 10ωρα και 12ωρα.

Όσοι εργαζόμενοι σήκωναν κεφάλι, αντιμετώπιζαν την πίεση, την τρομοκρατία, συκοφαντικές επιθέσεις από εκπροσώπους της εργοδοσίας. Κι όταν πια οι ιδιοκτήτες κατάλαβαν ότι δεν ξεμπερδεύουν εύκολα από όσους πάλευαν οργανωμένα μέσα από το Συνδικάτο τους αυτές τις επιθέσεις, αποφάσισαν να απαλλαγούν με άδικες και παράνομες απολύσεις, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την πανελλαδική, πανεργατική απεργία της 3ης Δεκέμβρη.

Η ‘καλύτερη αλυσίδα καφέ’, όπως αυτοδιαφημίζεται, έχει πρόσωπο το ίδιο αποκρουστικό για τους εργαζομένους της, όπως και κάθε άλλη επισιτιστική αλυσίδα, ντόπια ή πολυεθνική. Μπρος στη διατήρηση και αύξηση των κερδών της δεν λογαριάζει τίποτε και κανέναν. Την ίδια ώρα που στην Αθήνα ή και αλλού απολύει, ζητά μέσω της ιστοσελίδας της εκατοντάδες νέους εργάτες, ανοίγει ορίζοντες έξω από τη χώρα, μετρά αμέτρητα έσοδα από την αύξηση της δουλειάς.

‘Στύβει’ σαν λεμονόκουπες όσους προσέλαβε, για να προσλάβει νέο αίμα, μέσα από χιλιάδες ανέργους, προκειμένου να συνεχίσει τον κύκλο της εκμετάλλευσης.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα μείνουμε απαθείς.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα καφέ “Mikel” να αντισταθούν μαζικά, αποφασιστικά, με οργανωτή το Συνδικάτο σε αυτές τις εξελίξεις.

Όσο θα σκύβουμε κεφάλι, τόσο η εργοδοσία θα παίρνει μέτρα εναντίον μας. Όσο δεν θα στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε συνάδελφο που απολύεται, τόσο θα αποθρασύνονται αυτοί που μας θέλουν σύγχρονους δούλους.

Να εκφραστεί πρέπει άμεσα η στήριξη στους απολυμένους, σε κάθε έναν από μας που δεν έκανε πίσω, που δεν αποδέχτηκε το μέλλον που του σερβίρει η εταιρεία.

Το Συνδικάτο θα ενημερώσει όλους τους εργαζόμενους, θα πάρει όλα τα μέτρα για να αποκρούσουμε τις αντεργατικές μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες.

Και από αυτήν την υπόθεση δεν πρέπει να λείψει κανείς!»

Γιώργος Διάκος

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr