ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Απολογισμός δράσεων Δημοτικής Αρχής Μπίρμπα σε θέματα Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού – Πολλοί οι Αιγαλιώτες ωφελούμενοι

0

Ο απολογισμός των πεπραγμένων για θέματα Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού στο Δήμο Αιγάλεω της σημερινής Δημοτικής Αρχής (Δημ.Μπίρμπα), πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου της πόλης την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

Η εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης σ’ αυτό τον τομέα, που παρουσιάστηκε από τον κ. Στέλιο Βασιλειάδη (δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω και εντεταλμένος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού), επικεντρώθηκε σε κοινωνικά ζητήματα των δημοτών που έχουν μεγιστοποιηθεί, λόγω της κρίσης, καθώς και στην κάλυψη αυτών, όπως είναι η έλλειψη τροφής, η αστεγία, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός και η υγεία, δράσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία έγιναν με μηδενική επιβάρυνση του προϋπολογισμού, με εξαίρεση δύο διανομές τροφίμων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

Ακολουθεί ο Απολογισμός Πεπραγμένων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Και Εθελοντισμού

ΤΡΟΦΗ

Το κοινωνικό παντοπωλείο άρχισε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2012 και παραδίδει κάθε μήνα, από τον Δεκέμβριο του 2012, δωρεάν πακέτα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε άπορους συμπολίτες μας.
• Αυξήθηκαν οι ωφελούμενες οικογένειες κατά 280 (από 420 σε 690, αύξηση 65%).
• Αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος των τροφίμων που παραλάβαμε με τη συμμετοχή εθελοντών δημοτών, στις περιοδικές εξορμήσεις –«Ημέρες Αλληλεγγύης»- στα super markets της περιοχής. Έγιναν 12 εξορμήσεις.
• Συγκλήθηκε μία φορά η επιτροπή διαχείρισης Κοινωνικού Παντοπωλείου.
• Εισιτήριο Αλληλεγγύης, όπου αντί για χρήματα δίνονταν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Εφαρμόστηκε τόσο σε εκδηλώσεις οργανωμένες από τον Δήμο μας (Πολιτιστική Διαδρομή), όσο και σε εκδηλώσεις τοπικών επιχειρήσεων (Σχολή χορού «Χοροέκφραση») με μεγάλη ανταπόκριση.
• Έγινε διανομή φρούτων και οπωροκηπευτικών από τους παραγωγούς με το πρόγραμμα απόσυρσης. Διανεμήθηκαν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες 120 τόνοι φρούτων και λαχανικών.
• Συνεργασία με τις λαϊκές αγορές και τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας. Μοιράσαμε νωπά λαχανικά και ξηρά τροφή στους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου, ενώ διανεμήθηκαν και περίπου δύο τόνοι αλιεύματα.
• Χορηγίες και δωρεές ιδιωτικών φορέων.
• Προϋπολογισμένη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2015 για προμήθεια τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο ύψους 157.000€. Διενεργήθηκε ο διαγωνισμός, έγινε κατακύρωση αναδόχου και αναμένεται η έγκριση.
• Συνεργιστική δράση με ομάδα πολιτών («Εθελοντές Αιγάλεω») ενίσχυσης του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
• Δημιουργία της σύμπραξης «ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΔΙΑ.Σ.Ε.Β.Δ.Α)» σε συνεργασία με όλους τους δήμους της δυτικής Αθήνας, τον ΑΣΔΑ, τις Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή στο σημαντικό πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας και κοινωνικής προστασίας, του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων. Η πρώτη διανομή αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου 2015, ενώ εγκρίθηκαν 1458 αιτήσεις για διανομή από το Δήμο Αιγάλεω.
• Πραγματοποιήθηκαν δύο Γεύματα Αγάπης για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου, τα Χριστούγεννα του 2014 τα οποία ήταν προσφορά δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.
• Στα «Κούλουμα 2015» μοιράστηκαν σαρακοστιανά σε 1000 άτομα, τα οποία ήταν προσφορά του ΕΣΚΕΔΑ.
• Συνεχίσαμε τη συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών Δυτικής Αθήνας (ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.) με βάση το Μνημόνιο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη διοίκηση στα πλαίσια του προγράμματος «Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης», μαζί με το Δήμο Χαϊδαρίου και την ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α., για συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Τράπεζα Χρόνου, Γραφείο Διαμεσολάβησης, Κοινωνικό Παντοπωλείο. Η συνεργασία ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους.
• Γίνονται προσπάθειες εξασφάλισης δεκατιανού σε επιλεγμένα σχολεία.

ΑΣΤΕΓΙΑ

• Έγινε καταγραφή αστέγων και διενεργήθηκαν συνεντεύξεις προκειμένου να γίνει προσπάθεια ένταξής τους σε σχετικά προγράμματα.
• Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» με τον διακριτικό τίτλο «ΑΝΩ ΘΡΩΣΚΩ» με εταίρους το Δήμο Περιστερίου, την Κοινωφελή Υπηρεσία του Δήμου Φυλής και την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», για στήριξη και επανένταξη αστέγων, στο οποίο 8 συνδημότες μας εγκρίθηκαν και ήδη έχουν μπει σε διαμερίσματα και – το σπουδαιότερο- ξεκίνησαν να εργάζονται μερικοί από αυτούς).
• Έχει προγραμματιστεί η αναβάθμιση χώρου αστέγων του δήμου.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

• Συνδράμαμε το έργο ανακούφισης των προσφύγων με διάθεση αρκετών τόνων φρούτων και την παροχή 600 μερίδων φαγητού, ενώ έχει ήδη υπάρξει συντονισμός και συμμετοχή των εθελοντών μας στη διαδικασία εξυπηρέτησης εστίασης και ιματιοθήκης στον καταυλισμό του Ελαιώνα με δεκάδες εργατοώρες εθελοντικής απασχόλησης.
• Στηρίζουμε όλες τις αλληλέγγυες προσπάθειες φορέων (Εθελοντές Αιγάλεω για διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες – με τους οποίους συνδιοργανώσαμε τέσσερεις επιτυχημένες διανομές – συλλόγους γονέων κ.ά.) και της εκκλησίας στην πόλη μας, που σιτίζει περίπου 450 οικογένειες καθημερινά. Προσπαθούμε και προσβλέπουμε σε έναν καλύτερο συντονισμό όλων μας.
• Στηρίξαμε το πρόγραμμα της Περιφέρειας για “ρεύμα σε όλους, σε κάθε σπίτι”, ενώ θεσμικά και λειτουργικά συμμετείχαμε στην Κάρτα Αλληλεγγύης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

• Συνεχίσαμε σε συνεργασία με το Σύλλογο εργαζομένων του δήμου μας την καθιερωμένη εξαμηνιαία εθελοντική αιμοδοσία και πραγματοποιήθηκαν τέσσερεις αιμοληψίες (τρεις τακτικές και μία έκτακτη) για την Τράπεζα Αίματος του Δήμου. Συγκεντρώθηκαν 222 μονάδες αίματος.

ΥΓΕΙΑ

• Συνεχίσαμε τη λειτουργία και την προσπάθεια αναβάθμισης των δημοτικών ιατρείων, με εμπλουτισμό των ειδικοτήτων με εθελοντές ιατρούς, αλλά και τη συνεργασία με φαρμακοποιούς (5 συνεργαζόμενα φαρμακεία μέχρι σήμερα) για τη συλλογή φαρμάκων από δημότες για την ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου.
Συγκεκριμένα στα Δημοτικά Ιατρεία έγιναν:
– Μετρήσεις σακχαρώδη διαβήτη σε 813 άτομα
– Ενεσοθεραπεία σε 153 άτομα
– Μαθήματα ανώδυνου τοκετού σε 99 επίτοκες ( 5 δίωρα μαθήματα)
– Ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες Ψυχολόγου σε 75 άτομα .
– Επισκέψεις ασθενών ανά ειδικότητα γιατρών :
Ψυχίατρος 125 περιστατικά
Παθολόγος 270 περιστατικά
Χειρουργός 59 περιστατικα΄
Φυσίατρος 36 περιστατικά
Καρδιολόγος 49 περιστατικά
Γυναικολόγος 58 περιστατικά
Ψυχίατρος ΠΕΠΣΑΕΕ 6 περιστατικά
Γαστρεντερολόγος 1 περιστατικό
Ουρολόγος 7 περιστατικά
Επιπρόσθετα, έγιναν παραπομπές ψυχιατρικών περιστατικών στην ΚΛΙΜΑΚΑ.

Screenshot_1

About Author

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΣ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr