ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Το GREXIT δεν έχει φύγει απ’ την ατζέντα

0

Αλληλεγγύη ζήτησε από την Ευρώπη ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο . Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτός από την αλληλεγγύη στα οικονομικά θέματα, ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να σταθούν αλληλέγγυοι και στο μείζον θέμα του προσφυγικού προβλήματος καλώντας κυρίως τις χώρες του Βορρά να επιδείξουν και μεταξύ των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την αλληλεγγύη.

Ο κ. Τσακαλώτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ταχύτερα δυνατή επίλυση του χρέους και συνέδεσε την όποια καθυστέρηση με την αναβολή σημαντικών αποφάσεων για την οικονομία, αναφέροντας χαρακτηριστικά «κάποιος που έχει χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει ή να τα επενδύσει στην Ελλάδα, περιμένει, γιατί δεν έχει φύγει το Grexit από την ατζέντα», φωτογραφίζοντας  τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνοντας αναφορά σε Υπουργό του Eurogroup που επιμένει στο ζήτημα του ηθικού κινδύνου.

Στην αυτοκριτική του ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η οποία δεν έκανε έγκαιρα πολλά πράγματα για τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να δώσουμε την αίσθηση ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Ότι όλοι συμμετέχουμε στις θυσίες και όλοι θα επωφεληθούμε στις καλύτερες ημέρες».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσακαλώτος ανάφερε τρία παραδείγματα:

-Για το ζήτημα των συντάξεων, είπε, «είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, διότι πολλοί καλούνται να λύσουν προβλήματα που δεν είναι κατάλληλοι να τα λύσουν. Ήταν σωστό που κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις; Σωστό. Αλλά εάν είσαι 57 χρονών στη Βόρεια Ελλάδα δεν θα βρεις δουλειά μέχρι τα 67. Ένας εκσυγχρονιστής σωστά θα πει ότι δεν είναι πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά της πολιτικής για την ανεργία. Όμως, εάν δεν λύσεις τα άλλα προβλήματα και αλλάξεις το ασφαλιστικό, θα ενισχυθεί η κόπωση της μεταρρύθμισης».

-Δεύτερο παράδειγμα: «με τη χαμηλή σύνταξη η γιαγιά βοηθά το άνεργο παιδί της ή το εγγόνι που προσπαθεί να εισέλθει στο Πανεπιστήμιο. Έχει σημασία η σειρά των μεταρρυθμίσεων. Πώς θα έχεις ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και αποτελεσμάτων».

-Αναφερόμενος στους θεσμούς, πρόσθεσε πως επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει όριο στις αμοιβές των διοικήσεων σε ΤΧΣ και τράπεζες. Αλλά πρέπει να καταλάβουν οι θεσμοί ότι όταν έχεις έναν με μισθό 800 ευρώ και έναν διευθυντή με 50.000 ευρώ, δεν είναι δίκαιο. Δείχνουμε ότι δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση στον λαό ότι υπάρχει δικαιοσύνη, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

 

 

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr