ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: Θετική η αποτίμηση – Τα μέτωπα της επομένης περιόδου

0

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29/11 η συνέλευσή της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική (ΑΑΑ) ύστερα από σχετικό της κάλεσμα προς τα μέλη της και τους ανθρώπους που τη στήριξαν αλλά και τις αντικαπιταλιστικές κινήσεις που παρεμβαίνουν στους Δήμους της Αττικής. Στη διαδικασία αυτή αποτιμήθηκε θετικά η μέχρι τώρα δράση του περιφερειακού σχήματος και σχεδιάστηκε η μελλοντική πορεία του.

Τη συζήτηση άνοιξε η περιφερειακή σύμβουλος του σχήματος, Δέσποινα Κουτσούμπα παρουσιάζοντας το κείμενο της εισήγησης και ο Χάρης Λαμπρόπουλος συνέχισε εστιάζοντας την τοποθέτησή του στα μέτωπα του επόμενου διαστήματος.

Συνολικά από τη μεριά των εισηγητών τα ζητήματα που τέθηκαν, στο πλαίσιο της πολιτικής συγκυρίας που διαμορφώνει το 3ο Μνημόνιο και η ένταση των ανταγωνισμών στην περιοχή, αφορούσαν:

  • Την αποτύπωση της κατάστασης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καθοριστικός για τη λειτουργία τους είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός μέσω των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών προϋπολογισμών τους, που μετακυλίει το βάρος στους εργαζομένους και τους δημότες και σε ορισμένες περιπτώσεις τους οδηγεί και στην επιτήρησή τους από το Οικονομικό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ. Οι οικονομικές δυσκολίες ενισχύονται από την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, από τις δεσμεύσεις που δημιουργούν οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, οι οποίες προβάλλονται ως η μόνη λύση δημιουργώντας σχέσεις εξάρτησης με τους ΟΤΑ. Ταυτόχρονα η ανταποδοτικότητα γίνεται στοιχείο λειτουργίας για τις υπηρεσίες τους, ενώ είναι πρωτοπόροι στην εφαρμογή αντεργατικών μοντέλων στις σχέσεις εργασίας (π.χ. 5μηνα).

  • Την αποτίμηση του έργου της παράταξης «Δύναμη Ζωής» με επικεφαλής την Ρ. Δούρου, η οποία με κάποιες εξαιρέσεις «επικοινωνιακού τύπου» κρίνεται πρωτοπόρα στην εφαρμογή ενός μοντέλου που κινείται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για τους ΟΤΑ. Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή συμπυκνώνει αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης στους εξής άξονες: «σκληροί δημοσιονομικοί στόχοι, εκποίηση και ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, αναδιάρθρωση του κράτους που ενισχύει την παραγωγική αναδιάρθρωση και το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, με 3 πυλώνες (ιδιωτικό κεφάλαιο, δημόσιες επενδύσεις και «κοινωνική- αλληλέγγυα οικονομία») (…), ενίσχυση κοινωνικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των φαινομένων φτώχειας με προσπάθεια ενσωμάτωσης κινηματικών δομών αλληλεγγύης σε μια θεσμική ομπρέλα και της συμβολής τους στην κάλυψη λειτουργιών του κράτους, διαμόρφωση μιας κατ’ επίφαση «δημοκρατίας» με πολλές μορφές διαβούλευσης ή και δημιουργίας νέων θεσμικών μορφών «συμμετοχικότητας στη διακυβέρνηση» με τη συμμετοχή κοινωνικών και κινηματικών δομών, ΜΚΟ και Εκκλησίας (…), επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας και ανακύκλωσης της ανεργίας (…), προσήλωση στην αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ και στο νέο ΕΣΠΑ-ΕΣ και στην γενίκευση έργων μέσω ΣΔΙΤ.»

  • Την κριτική στη δράση των άλλων παρατάξεων από την οποία προκύπτει ότι δυνατότητα συνεργασίας για την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή υπάρχει μόνο με τη Λαϊκή Συσπείρωση (που δεν είναι θετική) και με τους συμβούλους της «Δύναμης Ζωής» που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί.

  • Την αποτίμηση της δράσης της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής. Παρουσιάστηκε η μέχρι τώρα δράση του περιφερειακού σχήματος σε κρίσιμα ζητήματα με κυριότερα από αυτά τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις σχέσεις εργασίας στους ΟΤΑ, το θέμα των προσφύγων- μεταναστών, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, τα περιβαλλοντικά ζητήματα (π.χ. ρέματα, πάρκα, λατομεία), την κατακύρωσης της σύμβαση με τη SIEMENS. Έλλειψη του περιφερειακού σχήματος θεωρείται η αδυναμία συγκρότησης κοινής παρέμβασης όλων των αντικαπιταλιστικών περιφερειακών σχημάτων της χώρας και η οργάνωση των σταθερών συναντήσεών τους. Επίσης αυτοκριτική ασκείται ως προς τη δράση του περιφερειακού σχήματος, καθώς δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα έπρεπε από άποψη «κινηματικής διεκδικητικής παρέμβασης απέναντι στην περιφέρεια αλλά και την κυβέρνηση που θα βάζει συγκεκριμένους στόχους», κάτι που εξαρτάται από τη δράση του λαϊκού κινήματος συνολικά.

  • Τα μέτωπα της επόμενης περιόδου με κυριότερα: το θέμα των απορριμμάτων (τρόπος διαχείρισης και εμπορευματοποίηση, υπεράσπιση των περιοχών που πλήττονται από τη μέχρι τώρα διαχείριση, ανάληψη ευθύνης από τους δήμους και αύξηση τελών, σχέσεις εργασίας στον τομέα αυτό), το θέμα της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας και της προστασίας τους περιβάλλοντος (π.χ. Ελληνικό), το θέμα των προσφύγων μεταναστών (διεκδίκηση στέγης, πρόσληψης προσωπικού, δημιουργίας- ενίσχυσης δομών σίτισης, χρηματοδότησης μεταφοράς τους στις χώρες προορισμού και «όλα αυτά στο πλαίσιο της αντιπολεμικής και αντιιμπεριαλιστής πάλης, της πάλης για το γκρέμισμα του φράχτη, για τη διεκδίκηση ασύλου και ιθαγένειας για όλα τα παιδιά, στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό») και το θέμα της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού.

  • Τον τρόπο λειτουργίας του περιφερειακού σχήματος. Κρίθηκε σημαντική η σταθερή συνεργασία του σχήματος με τις αντικαπιταλιστικές κινήσεις των δήμων, η σταθερή λειτουργία του συντονιστικού και η λειτουργία θεματικών ομάδων που θα επεξεργάζονται συγκεκριμένα ζητήματα.

Οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν δεν εξέφρασαν σημαντικές διαφωνίες με την εισήγηση. Κυρίως ανέδειξαν περισσότερο κάποια συγκεκριμένα ζητήματα όπως, το ζήτημα των συμμαχιών, η ανάγκη για άλλες κοινωνικές δομές που θα προσπαθούν να απαντήσουν στις λαϊκές ανάγκες, η ανάγκη για δομές που θα προωθούν την πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, η δημιουργία- ενίσχυση των τοπικών συνελεύσεων.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη εκλογή του νέου συντονιστικού.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr