ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Οργανώνονται και κινητοποιούνται οι αγρότες

0

Φωτογραφίες: Μιχάλης Μιλτσακάκης – Κείμενο: Αρχοντούλα Βαρβάκη

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους οργανώνουν οι αγρότες της χώρας. Σήμερα στις 11:00 το πρωί, στην Αγιά της Λάρισας, πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση με δεκάδες τρακτέρ από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Αγροτικούς Συλλόγους και συνεταιρισμούς, ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το επόμενο διάστημα θα σημαδευτεί από τις νέες κινητοποιήσεις και τον συντονισμό των αγροτικών ομοσπονδιών και συλλόγων της χώρας.

Χτες στις 11:00 στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε πανελλαδική συγκέντρωση αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων. Ήταν ιδιαίτερα μαζική, με τον αριθμό των διαδηλωτών να ξεπερνάει τις 8.000 και δέχτηκε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων. Συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 09:00 και στην πλατεία Κάνιγγος στις 10:00 είχαν η Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών αντίστοιχα.

agrotes_3

agrotes_4

Η ένταση στο Σύνταγμα ξεκίνησε όταν μέρος των συγκεντρωμένων διαδηλωτών κινήθηκε προς την πλαϊνή είσοδο της Βουλής. Η αστυνομία απάντησε με ρίψη χημικών, βολίδες κρότου λάμψης και ξύλο και η συνάντηση των διαδηλωτών με τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευαγγ. Αποστόλου δεν πραγματοποιήθηκε. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το Σύνταγμα αργά το μεσημέρι όταν είχε απελευθερωθεί ο διαδηλωτής που είχε προσαχθεί από την αστυνομία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι διαδηλωτές ζητάνε συνάντηση με τον πρωθυπουργό προκειμένου να καταθέσουν το ψήφισμά τους.

agrotes_1

agrotes_2

agrotes_5

Οι αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς διαμαρτύρονται για αλλαγές στην άμεση και έμμεση φορολόγησή τους και στο ασφαλιστικό, ζητάνε ρύθμιση των χρεών, τα οποία δεν μπορούν να αποπληρώσουν, οικονομική ενίσχυση με επιδοτήσεις και αποζημιώσεις και ειδικές ρυθμίσεις για τις άδειες των λαϊκών αγορών, την ανάπτυξη των βοσκοτόπων, την προστασία των γαλακτοπαραγωγών.

Η μείωση των επιδοτήσεων και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για το ποιος θεωρείται αγρότης, που προκύπτουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η αύξηση της φορολόγησης τους και η αύξηση των εισφορών τους στον ΟΓΑ που προβλέπονται από το 3ο Μνημόνιο απειλούν να κάνουν τη ζωή όσων εργάζονται στον πρωτογενή τομέα ασφυκτική και να συγκεντρώσουν την παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοπαραγωγών.

agrotes_6

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr