ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

«Πέφτει σύρμα» στην Ευρώπη – Τα σύνορά τους φράζουν Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία

0

«Θα είναι ένας απλός φράκτης που θα έχει στόχο να ορίσει σαφώς το σύνορο». Με αυτά τα λόγιαανακοινώνει ο υπουργός Προεδρίας της Αυστρίας, την τοποθέτηση ενός φράκτη από συρματόπλεγμα μήκους 3,7 χλμ. στα σύνορα μεταξύ Αυστρίας και Σλοβενίας. Την ίδια στιγμή, την πολιτική της Ευρώπης-φρούριο και των κλειστών συνόρων φαίνεται να ακολουθούν ολοένα και περισσότερες χώρες μετά την Ουγγαρία, καθώς η Γερμανία συνεχίζει την επιβολή ελέγχων στα σύνορά της ενώ η Σουηδία μπαίνει κι αυτή στο «χορό» των συνοριακών ελέγχων.

Η απόφαση για την τοποθέτηση του φράκτη από συρματόπλεγμα στα σύνορα Αυστρίας-Σλοβενίας ανακοινώθηκε σήμερα.Η υπουργός Εσωτερικών ΓιοχάναΜικλ-Λάιτνερ δήλωσε πως η ΕΕ έχει ενημερωθεί για το μέτρο αυτό, το οποίο θα ληφθεί για πρώτη φορά μεταξύ των δύο χωρών που ανήκουν στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν.

Ωστόσο, ο Αυστριακός γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας Κόνραντ Κόγκλερ δήλωσε σε συνέντευξη ότι προετοιμάζονται επίσης μέτρα για να μπορεί να κατασκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον χρειαστεί, ένας φράκτης μήκους 25 χιλιομέτρων.

Τις προσφυγικές ροές, όμως, φαίνεται ότι θέλει να ελέγξει και η Γερμανία καθώς πρόκειται να παρατείνει ως το Φεβρουάριο τους ελέγχους στα σύνορά της, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ στα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή (στην εισροή προσφύγων), οι έλεγχοι στα σύνορα θα παραταθούν για τρεις μήνες, αυτή τη φορά βάσει των άρθρων 23 και 24 της Συνθήκης Σένγκεν», επεσήμανε το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα ισχύει από αύριο 14 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο είχε προειδοποιήσει στα τέλη Οκτωβρίου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι σκόπευε να κάνει χρήση αυτής της διαδικασίας, αν δεν μειωνόταν η εισροή προσφύγων στη Γερμανία.

Μέχρι στιγμής, το Βερολίνο παρέτεινε τους ελέγχους στα σύνορά του κατά ένα μήνα κάθε φορά, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν.

Πλέον η Γερμανία βασίζεται σε άλλες διαδικασίες εξαίρεσης που της επιτρέπουν να αναστείλει τους κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών για μια περίοδο που ενδέχεται να φτάσει και τα δύο χρόνια.

Η Γερμανία, που αναμένεται να υποδεχθεί έως και ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο φέτος, επικεντρώνει κυρίως τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία, τη χώρα απότην οποία περνά ο κύριος όγκος των προσφύγων και των μεταναστών που περνά από τα Βαλκάνια.

Και η Σουηδία, όμως, αποφάσισε να επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται, όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της ΣουηδίαςΆντερςΊγκεμαν, καθώς η χώρα δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την έλευση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων.

«Η συνολική αποτίμηση από τις πληροφορίες που συλλέγουμε από τις αστυνομικές αρχές, την υπηρεσία πολιτικής προστασίας και την υπηρεσία μετανάστευσης είναι ότι είναι επιβεβλημένη η επιβολή προσωρινών συνοριακών ελέγχων», δήλωσε ο Ίγκεμαν σε συνέντευξη Τύπου.

Σημειώνεταιότι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στο φόντο της προσφυγικής κρίσης, καθορίζεται από το γεγονός ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμφωνία στο εσωτερικό της ΕΕ για την ανακατανομή των προσφύγων, κυρίως Σύρων, που φτάνουν κατά δεκάδες χιλιάδες.

Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η έλλειψη συντονισμένης απάντησης των κρατών-μελών της ΕΕ ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη.

«Η διάσωση της Σένγκεν είναι μια κούρσα ενάντια στο χρόνο και είμαστε αποφασισμένοι να την κερδίσουμε», είπε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr