ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ρένα Δούρου για προσφυγικό: Νομοθετικές ρυθμίσεις και χρήματα στην Τ.Α. – Το τζαμί είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικής ασφάλειας

0

YYLK0UNepv1HAUKDZM8x
Τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τη μεταφορά των ανάλογων πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογράμμισε η Ρένα Δούρου, κατά την διάρκεια της 33ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δήμαρχοι πόλεων που «φιλοξενούν» πρόσφυγες, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και ΜΚΟ.

Επίσης η Περιφερειάρχης Αττικής εκτίμησε ότι «χρειαζόμαστε πλέον ένα τζαμί στην Αττική», στο πλαίσιο των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Κατά την τοποθέτησή της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Ρένα Δούρου επιχείρησε να θέσει προτεραιότητες στο ζήτημα του προσφυγικού, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ομαλότητα στις περιοχές του Λεκανοπεδίου και ταυτόχρονα οι πρόσφυγες να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όσοι τουλάχιστον χρειασθεί να φιλοξενηθούν.

Η ίδια τόνισε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε μία διπλή πρόκληση, την κατοχύρωση της ασφάλειας και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτών και προσφύγων», ενώ στην συνέχεια επισήμανε ότι αυτή η πρόκληση θα κερδηθεί μόνο μέσα από μια συντονισμένη δράση της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Στην συνέχεια έθεσε και τις κρίσιμες παραμέτρους, σύμφωνα με τις οποίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες ευθύνες της, καθώς η Αττική δέχεται την πλειονότητα των προσφύγων μετά την είσοδό τους στη χώρα μας, μέσω των νησιών του Αιγαίου.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, και με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η συμφωνία της Ε.Ε. μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Περιφερειάρχης Αττικής προέταξε, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα των αναγκαίων αλλαγών στον «Καλλικράτη», έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της δράσης των Δήμων και της Περιφέρειας για τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν τις προσφυγικές ροές, καθώς και τη δημιουργία λατρευτικού χώρου για τους μουσουλμάνους στην Αττική.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάν. Μουζάλας ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Προσφυγικό, μετά την Σύνοδο Κορυφής και τη συνακόλουθη δέσμευση της χώρας μας να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για να έχει θετικό αποτέλεσμα η πολιτική που εφαρμόζεται στους πρόσφυγες, θα πρέπει να συμπεριλάβει και την ανάλογη μέριμνα από τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισημαίνει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στους πρόσφυγες συμπεριλαμβάνει και την ανάλογη μέριμνα από τις τοπικές κοινωνίες

Οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να σηκώσουν και το μεγαλύτερο βάρος, για να έχει θετικό αποτέλεσμα η πολιτική που εφαρμόζεται στους πρόσφυγες, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας

Ο Γιάν. Μουζάλας μίλησε και για την 30χρονη εμπειρία του από ανάλογες καταστάσεις ανά τον κόσμο, σύμφωνα με την οποία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παίζει «καταλυτικό» ρόλο σε αυτό το θέμα.

Ακόμα είπε ότι ο έλεγχος και η καταγραφή θα έπρεπε να γίνεται στην Τουρκία και όχι στα ελληνικά νησιά και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση όφειλε να έχει ενισχύσει με προσωπικό και πόρους τις περιοχές υποδοχής των προσφύγων.

«Η ΕΕ υστερεί απέναντι στη χώρα μας λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, αλλά όταν η μηχανή αρχίσει να λειτουργεί, όλα θα αποκτήσουν κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στην συνέχεια ο Γιάννης Μουζάλας αποχώρησε από την συνεδρίαση για να συναντηθεί με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών.

Αναφορικά με την εκτίμηση της Περιφερειάρχη Αττικής για την ανέγερση τζαμιού στον νομό Αττικής, να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρένα Δούρου θέτει το ζήτημα της δημιουργίας λατρευτικών χώρων για τις θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα.

Μάλιστα σε συνέντευξή της, πριν από τις τοπικές εκλογές του 2014, είχε επισημάνει ότι θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει δημιουργηθεί ένας αξιοπρεπής λατρευτικός χώρος για τους χιλιάδες μουσουλμάνους που ζουν στην Αττική, όπως υπάρχουν και αντίστοιχα ορθόδοξες εκκλησίες στις πόλεις του εξωτερικού όπου ζουν Έλληνες.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας της Περιφερειάρχη Αττικής:

Η Περιφέρεια Αττικής, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα γραφειοκρατικά κωλύματα, ανέλαβε να εκπληρώσει ευθύνες, επιλέγοντας μάλιστα και να υπερβεί τις αρμοδιότητές της προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
Έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο για να κερδίσουμε το στοίχημα του προσφυγικού με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα στοίχημα που θα κερδηθεί μόνο μέσα από συντονισμένη δράση της κεντρικής κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην κατεύθυνση αυτή ζητώ να προετοιμάσουμε μια νομοθετική ρύθμιση και μια μεταρρύθμιση του Καλλικρατικού πλαισίου, προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής, ως ο κύριος χώρος υποδοχής των προσφύγων, να έχει τον εποπτικό και συντονιστικό ρόλο που χρειάζεται, καθώς και να συμβάλλει αποτελεσματικά, στο σχεδιασμό, τον καταμερισμό και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών που αφορούν τη χωρική της αρμοδιότητα.
Πρέπει να προχωρήσουμε πρώτον, σε σοβαρή νομοθετική ρύθμιση, στη βάση μελετών, η οποία θα διευκολύνει τη δράση των περιφερειών γενικά και της Αττικής ειδικότερα, στη διαχείριση του θέματος. Η τροπολογία που είχε καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών είναι μια αρχική βάση, πάνω στην οποία πρέπει να οικοδομηθεί η νέα, πλήρης νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει συνολικά το θέμα. Πρόκειται για την απαραίτητη προϋπόθεση που θα εκμηδενίζει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποτελεσματικής δράσης της Περιφέρειας.
Δεύτερον, ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασία με την κυβέρνηση εκείνες οι απαραίτητες αλλαγές του Καλλικράτη σχετικά με τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτή να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία αντιμετώπισης του προβλήματος.
Τρίτον, οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από τη μεταβίβαση των ανάλογων πόρων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών. Μία κρίσιμη προϋπόθεση που δεν πρέπει να παραβλέπεται.
Παράλληλα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό χρειαζόμαστε πλέον ένα τζαμί στην Αττική, προκειμένου να επιτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι μουσουλμάνοι, όπως χρειαζόμαστε και νεκροταφεία για μουσουλμάνους και εβραίους.
Και αυτό όχι μόνο για λόγους στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Οφείλουμε σήμερα να διατυπώσουμε με σαφήνεια τη βούλησή μας να συνεχίσουμε τη δράση μας, να ενδυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες μας, τις οποίες ήδη υλοποιούμε με τη συνεργασία των δημάρχων, να διεκδικήσουμε τη θεσμική αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων μας, με στόχο την αντιμετώπιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος που απαιτεί εθνική, ανά χώρα αντιμετώπιση.
Αν αυτά αποφασιστούν σήμερα, και ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή τους, τότε όλοι μας θα έχουμε αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

About Author

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΣ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr