ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω: Τριήμερες εκδηλώσεις για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του

0

16
Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Αιγάλεω γιόρτασε τα πέντε χρόνια λειτουργίας του μαζί με τον Σύλλογο Μικρασιατών της πόλης «Νέες Κυδωνίες», τους Εν Φλώ (Εν Φλωρίνņ), καθώς και με την συμμετοχή του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αιγάλεω, το τριήμερο 16-18 Οκτωβρίου.

Καλαίσθητα αντικείμενα μιας άλλης εποχής, είδη καθημερινής χρήσης, ρούχα, κασέλες, γάντια, κηροπήγια, πιατέλες, φαναράκια, κ.ά, όλα στο χέρι, απαρτίζουν τα εκθέματα του όμορφου πετρόκτιστου μουσείου, στο οποίο μας ξενάγησε η κα Χριστίνα Μελισσάρη.

Η ίδια μας είπε ότι το 90% των αντικειμένων προέρχονται από δωρεές Αιγαλεωτών με καταγωγή από την Μ. Ασία, πολλοί από τους οποίους είναι πρώτης γενιάς.

Επίσης, ότι το Μουσείο δεν έχει τύχει έως τώρα καμίας κρατικής επιχορήγησης, ενώ η δημιουργία και η λειτουργία του οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους συντελεστές του, όπως μας επισήμανε η κα Μελισσάρη, η οποία να πούμε ότι μας έκανε μια αναλυτικότατη ξενάγηση των εκθεμάτων, σε σχέση με την εποχή τους, αλλά και με το σήμερα.

«Το Μουσείο δεν έχει τύχει καμίας κρατικής επιχορήγησης, ενώ η δημιουργία και η λειτουργία του οφείλονται στους συντελεστές του», μας είπε η κα Μελισσάρη, η οποία μας ξενάγησε στους χώρους και στα εκθέματα του Μουσείου

«Το Μουσείο δεν έχει τύχει καμίας κρατικής επιχορήγησης, ενώ η δημιουργία και η λειτουργία του οφείλονται στους συντελεστές του», μας είπε η κα Μελισσάρη, η οποία μας ξενάγησε στους χώρους και στα εκθέματα του Μουσείου

Στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού μιλήσαμε και με την συγγραφέα – ερευνήτρια κα Μαρία Βαμβακοπούλου, που έχει γράψει και το βιβλίο: «Αιγάλεω οι δρόμοι της προσφυγιάς».

Μας είπε πολλά πράγματα. Για τις περιοχές των παραλίων της Μ. Ασίας όπου άκμασε το ελληνικό στοιχείο της εποχής, δημιουργώντας μάλιστα μια ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα, για την Μικρασιατική Καταστροφή, για το πως, δυστυχώς, αντιμετωπίστηκαν οι μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα (η λέξη… τουρκόσποροι ηχεί ακόμη). Μια ζωή στην προσφυγιά και έναν πόλεμο που δεν θέλησαν οι ίδιοι οι λαοί… 93 χρόνια μετά, να συμπληρώσουμε εμείς και η Ιστορία παίζει πάλι «παράξενα» παιχνίδια με επίκεντρο το προσφυγικό. «Ο χρόνος είναι παιδί που παίζει πεσσούς (είδος «ζαριών» στην αρχαιότητα) και το παιδί είναι βασιλιάς» (Αἰὼν παῖς ἐστί παίζων, πεσσεύων• παιδὸς ἡ βασιληίη), έλεγε ο Ηράκλειτος.

 Σφυρήλατη καλαισθησία, προορισμένη για μια κοινωνία με έντονη αισθητική. Μιλάμε πάντα για το ελληνικό στοιχείο της εποχής στην Μ. Ασία


Σφυρήλατη καλαισθησία, προορισμένη για μια κοινωνία με έντονη αισθητική. Μιλάμε πάντα για το ελληνικό στοιχείο της εποχής στην Μ. Ασία

Για να επανέλθουμε όμως στις εκδηλώσεις του Μουσείου, η θεματική του τριημέρου είχε ως τίτλο: «Μικροϊστορίες 2», κατά την διάρκεια του οποίου διαφορετικοί καλλιτέχνες δημιούργησαν με το έργο τους μια καλλιτεχνική ολότητα, εμπνεόμενοι από το πολυποίκιλο υλικό που άντλησαν από το Μουσείο.

Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου συναντήσαμε και τους οι Εν Φλώ (τμήμα εικαστικών τεχνών Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας).

Εκεί οι Εν Φλώ δημιουργούσαν ένα patchwork, μια μεγάλη καλλιτεχνική συρραφή, από τυπωμένες εικόνες, από φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν στην Μικρά Ασία ή ζωγραφιές από μνήμης, όλα τυπωμένα σε κομμάτια από πανί, τα οποία τα έραβαν μεταξύ τους μαζί με τις γυναίκες του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω, ο οποίος στηρίζει το Μουσείο, καθώς και με επισκέπτες.

Αυτή η συρραφή παρέπεμπε στην καλλιτεχνική παράθεση της μνήμης (στο χθες με το σήμερα, στην μέθεξη των εμπειριών των προγόνων και των απογόνων) με σκοπό τον εξαγνισμό.

΄Ενα patchwork δημιουργείται στο προαύλιο χώρο του Μουσείου. Μια καλλιτεχνική συρραφή, κάτι σαν pixels μνήμης

΄Ενα patchwork δημιουργείται στο προαύλιο χώρο του Μουσείου. Μια καλλιτεχνική συρραφή, κάτι σαν pixels μνήμης

Να σημειώσουμε ότι υπεύθυνοι για τις αφίσες και την πρόσκληση του Μουσείου είναι οι : Γιάννης Βγότζας και Ίριδα Κολλιδά, ενώ στην φωτογράφιση συμμετείχαν οι Γιώργος Βιτσαρόπουλος και Γιάννης Ζινδριλής.

Στις τριήμερες εκδηλώσεις για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού, εκτός των προαναφερομένων, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων:

Ο Δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας
Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννα Χριστόγλου
Η Πρόεδρος ΔΣ του Δήμου, Ασπασία Αρετάκη-Ντεντοράκη
Ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανάπλασης Αιγάλεω», Δημήτρης Μπέσης (από την επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου)
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και μέλος των Εν Φλώ, κα Δήμητρα Σιατερλή
Η κα Μυρσίνη Σακκά, υπεύθυνη Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω και σκηνοθέτης της Θεατρικής Ομάδας Δήμου Αιγάλεω, καθώς και δεκάδες μικροί και μεγάλοι φίλοι του Μουσείου.

Ακολουθεί φωτορεπορτάζ

17
14
9
DSCN1664
DSCN1673
DSCN1690

About Author

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΣ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr