ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Επιτακτική η ανάγκη για μία Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος – Στο Παρίσι τον Νοέμβρη για την προετοιμασία του σχεδίου Β΄

0

Στις Βρυξέλλες βρέθηκε, από τις 16 έως τις 23 Οκτωβρίου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπου συμμετείχε σε συνέδρια για την ανάδειξη της μη βιωσιμότητας και του παράνομου χαρακτήρα του ελληνικού δημοσίου χρέους, καθώς και του ελλείμματος δημοκρατίας στη λειτουργία και λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου ήταν κεντρική ομιλήτρια στο Συνέδριο της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου και της διεθνούς οργάνωσης ATTAC στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συνέλευση Ευρωπαίων Πολιτών για το Χρέος». Στην ομιλία της αναφέρθηκε στις εργασίες της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο(σύνθεση-εργασίες-πορίσματα), υπογραμμίζοντας την επιτακτικότητα της ανάγκης για μία Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος στην κατεύθυνση της διαγραφής του παράνομου μέρους του.

Όπως είπε, το χρέος επιβαρύνει τους λαούς και τις νέες γενιές προκειμένου να κερδίζουν οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτή η θυσία της κοινωνίας και της δημοκρατίας «δεν είναι και δεν ήταν ποτέ εναλλακτική επιλογή για την Αριστερά». Αναφορικά με τη ρητορική του μονόδρομου τόνισε πως στόχο έχει να απελπίσει και να απενεργοποιήσει τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις και τα κινήματα που «για άλλη μια φορά θα βρεθούν στην πρωτοπορία της χάραξης μιας βιώσιμης διεξόδου για τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Την ίδια ημέρα, πραγματοποίησε συνάντηση με Ευρωβουλευτές και στελέχη των Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς (Ισπανία) και με στελέχη του Κόμματος της Αριστεράς (Γαλλία), ενόψει της συνάντησης εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, στις 14 και 15 Νοεμβρίου 2015, για την προετοιμασία ενός Σχεδίου Β´, μίας πανευρωπαϊκής εναλλακτικής προοπτικής στη βάση της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο οι Ζαν Λυκ Μελανσόν, Όσκαρ Λαφοντέν, Στέφανο Φασίνα, Γιάνης Βαρουφάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ακολούθως, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, συμμετείχε στην ημερίδα «Η κατάσταση στην Ευρώπη το 2015 – Αντιμέτωποι με Ευρωπαϊκές κρίσεις: Σταυροδρόμι Πολιτικών», όπου ως εισηγήτρια στη θεματική ενότητα «Ανακτώντας την εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» χαρακτήρισε αντιευρωπαϊκή πράξη την κατάχρηση της ευρωπαϊκής λειτουργίας και τον σφετερισμό των ευρωπαϊκών θεσμών και οργάνων για την καταδυνάστευση των λαών και την υποταγή των πολιτών προς όφελος των τραπεζών. Τόνισε δε πως για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην ΕΕ, απαιτείται η ΕΕ να «ανακτήσει τη δημοκρατική ψυχή της, να εμπιστευθεί και να τιμήσει τους πολίτες και τη δημοκρατία».

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Λουξεμβουργιανή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ευρωπαϊκή Δεξαμενή Σκέψης «Friends of Europe» («Φίλοι της Ευρώπης»).

zoi_2

Στο περιθώριο των δύο συνεδρίων, η κ. Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους, ευρωβουλευτές και στελέχη της ευρωομάδας της Αριστεράς και της ευρωομάδας των Πρασίνων από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία. Ειδικότερα συνάντησε τους Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη Ευρωβουλευτή), Νίκο Χουντή (Ευρωβουλευτή ΛΑΕ), Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ), Τάκη Χατζηγεωργίου (ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, Κύπρος), Νεοκλή Συλικιώτη (ευρωβουλευτή ΑΚΕΛ, Κύπρος), Miguel Urban Crespo (ευρωβουλευτή Podemos, Ισπανία), Barbara Spinelli (ανεξάρτητη ευρωβουλευτή Ιταλίας), την Marisa Mattias (Αντιπρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ευρωβουλευτή Bloco και υποψήφια για την Προεδρία της Πορτογαλίας) και Maite Molla (Αντιπρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Ισπανία).

Επίσης, συναντήσεις πραγματοποίησε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού (Κύπρος), με τον Πρόεδρο του Βελγικού Εργατικού Κόμματος Peter Mertens, τον David Pestieau, στέλεχος του Βελγικού Εργατικού Κόμματος, μέλη της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους (Eric Toussaint, Olivier De Schutter, Michel Husson, Θάνο Κονταργύρη, Renaud Vivien και Daniel Albarracin) και Αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Greek Solidarity από το Βέλγιο.

Στις δημόσιες εκδηλώσεις διανεμήθηκαν τα πορίσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr