ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Δεν είχαμε την τύχη να μη βρέξει στη Λέσβο

0

Στη θάλασσα με τους «έντονους ανέμους» είχαμε νέους πνιγμούς προσφύγων. Διαβάζουμε στις σημερινές ειδήσεις για άλλη μια τραγωδία με νεκρή μία γυναίκα 20χρονη, και 10 αγνοούμενους. Χτες είχαμε 3 νεκρούς (μία γυναίκα, ένα εξάχρονο παιδί κι ένα βρέφος) και έναν πατέρα που έκλαιγε για τη γυναίκα και το παιδί του. 7 οι αγνοούμενοι.

Λίγες μέρες νωρίτερα μια άλλη είδηση. Μάθαμε ότι το τμήμα του νεκροταφείου του Αγ. Παντελεήμονα στη Μυτιλήνη, όπου θάβονται οι νεκροί πρόσφυγες, όπου θάβονται όσοι δεν μπορούν (;) να δεχτούν τις νεκρικές τιμές, γέμισε. Μάθαμε ότι οι σοροί περίμεναν να ταφούν, ότι τα σώματα αυτά βασανίζονταν ακόμα και μετά από το θάνατό τους.

Και όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ακτή; Αυτές της μέρες της καταιγίδας το ίντερνετ γέμισε με εικόνες απελπιστικές, εικόνες ανθρώπων κάθε ηλικίας καλυμμένων με κουβέρτες ή σακούλες σκουπιδιών, που περπατούσαν ή στέκονταν μέσα στη βροχή περιμένοντας την καταγραφή των στοιχείων τους.

prosfyges

Μπορούμε να καταλάβουμε τίποτα από αυτές τις εικόνες; Κάτι ελάχιστο από το δράμα τους; Μπορούμε να φανταστούμε τις «λεπτομέρειες»; Τις πληγές στα πόδια τους, τον πυρετό και τα κλάματα των βρεγμένων παιδιών που δεν φαίνονται; Όχι.

giatroi3

Μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Ως εθελοντές; «Έχω συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο, παρά να κάνεις την κατάσταση που βιώνει ένα άτομο λίγο καλύτερη, για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα» γράφει η Merel Graeve, αλληλέγγυα στους πρόσφυγες στο νησί της Λέσβου, σε ένα συγκλονιστικό κείμενο (η αρχική ανάρτηση, εδώ) που περιγράφει την 8η μέρα της εκεί.

Οι εθελοντές κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει, αλλά ακόμα και αυτή η τεράστια προσπάθεια δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα όταν το ελληνικό κράτος και η ΕΕ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Αυτοί που μπορούν να προσφέρουν ρούχα, στέγη και τροφή σε αξιοπρεπείς συνθήκες και μέσα μεταφοράς σε μεγέθη που να μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες και δε θα μοιάζουν σταγόνες στον ωκεανό, όπως η βοήθεια των εθελοντών, συνεχίζουν τις σταγόνες στον ωκεανό και κάτι παραπάνω: στέλνουν δυνάμεις καταστολής που πετάνε χημικά και δέρνουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και η εκκλησία που διακηρύσσει την αγάπη; Δεν έχει τέλος η υποκρισία αυτών που λυπούνται για το θάνατο χωρίς να κάνουν τίποτα για τη ζωή.

prosfyges_2

Την Παρασκευή ο Δήμος Λέσβου, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής άνοιξε επιτέλους το (ακατάλληλο για κάτι τέτοιο) κολυμβητήριο ώστε τουλάχιστον να μη στέκονται αυτοί οι άνθρωποι μέσα στη βροχή. Η κατάσταση στη Μόρια, στο χώρο κράτησής τους, το πρώτο ελληνικό hot- spot, συνεχίζει να είναι αβίωτη. (Κι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να αποδώσει τίποτα.)

Τα φώτα του ευρωπαϊκού πολιτισμού έχουν σβήσει στη Μόρια, τη Λέσβο ολόκληρη και μάλλον και αλλού. Καλά θα κάνουν οι υποστηρικτές την ευρωενωσιακής πολιτικής που γεννά αυτή τη φρίκη του 21ου αιώνα να μην αυτοαποκαλούνται ευρωπαίοι γιατί καμία σχέση δεν έχουν με την κληρονομιά του Διαφωτισμού. Κι εμείς καλά θα κάνουμε να την υπερασπιστούμε πριν ξαναβυθιστούμε στο σκοτάδι.

prosfyges_3

Έβρεξε στη Λέσβο και κανείς δεν μπόρεσε να το αντιμετωπίσει. Για την ακρίβεια αυτοί που θα μπορούσαν δεν ήθελαν και αυτοί που ήθελαν δεν μπορούσαν. Δεν γίνεται όμως να μη βρέχει. Δεν γίνεται να αφήσουμε τις ελπίδες μας στον ουρανό.

(Tο φωτογραφικό υλικό προέρχεται από τη σελίδα των Γιατρών χωρίς Σύνορα στο twitter)

Αρχοντούλα Βαρβάκη

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr