ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Πέρασε το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες – Οι τελευταίες αλλαγές Παππά

0

Υπερψηφίστηκε, το βράδυ του Σαββάτου, από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 251 βουλευτές και απουσίασαν 49, εκ των οποίων οι 14 (Γιάννης Τσιρώνης. Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Θεόδωρος Φορτσάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Κωνσταντίνος Τζαβάρας,  Κωνσταντίνος Γκιουλέκας,  Αθανάσιος Δαβάκης, Στέργιος Γιαννάκης , Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, ΜιχαήλΤζελέπης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου)  έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου που δεν καταμετρήθηκε στο αποτέλεσμα και απλά επιβεβαίωνε την σύμφωνη γνώμη του καθενός με τη γραμμή του κόμματός του. Αντίθετα καταμετρήθηκε η επιστολική ψήφος των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ολυμπίας Τελιγιορίδου (ΣΥΡΙΖΑ) και Μαρίας Αντωνίου (ΝΔ) που απουσίαζαν σε αποστολή στο εξωτερικό, σύμφωνα με το άρθρο 70Α του Κανονισμού της Βουλής.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε σε 35 άρθρα του νομοσχεδίου-ύστερα από αίτημα βουλευτών της ΝΔ- «ναι» σε όλα είπαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «όχι» σε όλα η ΝΔ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν μόνο συγκεκριμένα άρθρα, λέγοντας «όχι» στα υπόλοιπα. Ειδικότερα, η ΧΑ είπε «παρών» στα 4,12,13,16, το ΚΚΕ «παρών» στα 16, 18, 21, 41, 42,43, το ΠΑΣΟΚ «ναι» στα 11, 12, 14, 16, το ΠΟΤΑΜΙ «ναι» στα 11, 12, 14, 16 και 21 και η Ένωση Κεντρώων «ναι» στα 2, 11, 13.

Τα άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία αφορούσαν τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, την ΕΡΤ-net, την ΕΕΤΤ και την εθνική επικοινωνιακή πολιτική και πιο αναλυτικά:

-Το πλαίσιο διαδικασίας αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης (άρθρο 2)

-Τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης και τη νομική μορφή των υποψηφίων (άρθρο 3)

-Το μετοχικό κεφάλαιο των υποψηφίων (άρθρο 4)

-Το απασχολούμενο προσωπικό (άρθρο 9)

-Τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού για την αδειοδότηση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (άρθρο 11)

-Την προεπιλογή των αιτήσεων συμμετοχής (άρθρο 12)

-Τη διαδικασία δημοπρασίας (άρθρο 13)

-Τους όρους των χορηγούμενων αδειών (άρθρο 14)

-Σύσταση-σκοπός-λειτουργία της ΕΡΤ-net ανώνυμης εταιρίας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής (άρθρο 16)

-Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων(Ε.Ε.Τ.Τ.) (άρθρα 17 και 18)

-Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και δημοσίων έργων και άλλες διατάξεις (άρθρο 21)

-Εθνική επικοινωνιακή πολιτική (άρθρα 22-43)

-Λοιπές διατάξεις(διαπίστευση ανταποκριτών ξένου τύπου, υπάλληλοι Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης κ.ά.) (άρθρο 55)

Μαζί πέρασε και η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που προέβλεπε αύξηση – για τα έτη 2015 και 2016 – κατά 36 εκατ. ευρώ (από 115 εκατομμύρια ευρώ σε 151 εκατ.) του ανώτατου ορίου των πιστώσεων που δύνανται να χρησιμοποιούνται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού. Την υπερψήφισαν όλα τα κόμματα, πλην της Ένωσης Κεντρώων που δήλωσε «παρών».

Νωρίτερα ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς είχε προχωρήσει σε νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες είναι:

-Η εξαίρεση από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου των υφιστάμενων μέσων ενημέρωσης που ανήκουν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.)

-Η δυνατότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) να απευθύνεται – όταν πρόκειται για εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή, που διέπονται από το καθεστώς των «εξωχωρίων» – σε διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρίες ορκωτών λογιστών για τη διακρίβωση της τήρησης της υποχρέωσης ονομαστικοποίησης των μετοχών, αλλά και για τον έλεγχο του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που διατέθηκαν ή πρόκειται να διατεθούν για τη λειτουργία του παρόχου περιεχομένου(πόθεν έσχες).

– Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής συμμετοχής υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των προκηρυσσόμενων αδειών(ανά κατηγορία), το ΕΣΡ δύναται, με αιτιολογημένη απόφασή του, να ματαιώσει το διαγωνισμό και να επαναπροκηρύξει νέο με τον ίδιο ή μικρότερο αριθμό αδειών.

– Για τον καθορισμό του αριθμού των περιφερειακών σταθμών και μετά από δημόσια διαβούλευση θα λαμβάνονται υπ’ όψιν ο πληθυσμός, το ΑΕΠ και η γεωμορφολογία κάθε Περιφερειακής Ζώνης.

– Οι περιφερειακοί σταθμοί μπορούν να συνδέονται και με δύο παρόχους ψηφιακού προγράμματος.

-Μετάδοση υποτιτλισμένων προγραμμάτων με δυνατότητα παρακολούθησης από κωφούς μεταξύ των ωρών 17:00 και 23:00.

-Για όσες εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπομένης εξάμηνης προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει.Η αντικατάσταση των αποχωρούντων κατά τα ανωτέρω μελών πραγματοποιείται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου. Ως εκ τούτου, αυτό που επιφέρει η εν λόγω ρύθμιση του κ. Παππά είναι ότι καταργεί την διάταξη που επέκτεινε τις θητείες των μελών του ΕΣΡ.

Κυριακή Παπαναστασίου

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr