ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Κατρούγκαλος: «Στόχος να μη δίνουμε συντάξεις – φιλοδωρήματα» – Το Νοέμβρη έρχεται το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό

0

Το στόχο της κυβέρνησης να «μη δίνει συντάξεις–φιλοδωρήματα» και την προσπάθεια να αποφευχθούν οι μειώσεις σε συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου σήμερα το πρωί, μετά από σύσκεψη εργασίας που είχε με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «αυτή η βδομάδα είναι μια περίοδος εντατικής διπλωματίας». Ανέφερε ότι τη Δευτέρα ήταν στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. «όπου προτάθηκε από τη λουξεμβουργιανή προεδρία, με την υποστήριξή μας, να υπάρξει στο μέλλον ένα Eurogroup υπουργών Εργασίας, για να εκτιμά τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά».

«Την Τρίτη ήμουν στη Γενεύη, στην επιτροπή που παρακολουθεί το Σύμφωνο Κοινωνικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Αύριο έχω συνάντηση στη Γενεύη πάλι με το Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και στο τέλος της εβδομάδας θα είμαι στην ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ για να συζητήσω τα θέματα των συντάξεων» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Επισήμανε δε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είναι στην πρώτη γραμμή, «ώστε μέσω ενιαίων κανόνων που θα εφαρμοστούν σε όλους –εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα- και που θα είναι δίκαιοι, να μπορέσουμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και ένα σύστημα που να μπορέσει να δίνει συντάξεις που δε θα είναι συντάξεις-φιλοδωρήματα».

Ερωτηθείς για τα χρονικά περιθώρια ενός τέτοιου σχεδίου, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να κάνουμε ότι δεν έχει γίνει σε 40 χρόνια. Μέσα στο Νοέμβριο πρέπει να έχουμε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Σε σχέση με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε: «αντί να μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις, όπως επιβάλλει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ή να βρούμε ισοδύναμα αυξάνοντας τις εισφορές», «θέλουμε να λύσουμε και αυτό το θέμα μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

«Θα κάνουμε κάθε πιθανό μέτρο ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και με την αρχιτεκτονική του συστήματος να έχουμε ένα δίκαιο τρόπο απονομής των συντάξεων για όλους» τόνισε ακόμα ο υπουργός.

Σημείωσε, τέλος, ότι «η ποσοτικοποίηση της μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμα γίνει». «Έχουμε ζητήσει και τεχνική βοήθεια και από τους εταίρους, ώστε η μεταρρύθμιση να γίνει και με τη δική τους συνεργασία, να μην έχουμε μετά να διαπραγματευτούμε το αποτέλεσμά της» κατέληξε.

Την επόμενη εβδομάδα το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» για το ασφαλιστικό

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί συνεδρίασε και το νεοσύστατο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, υπό το Γιάννη Δραγασάκη, στα γραφεία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης στην οδό Ζαλοκώστα.

Σημειώνεται ότι στο συμβούλιο αυτό, που συγκροτήθηκε στο νέο κυβερνητικό σχήμα, συμμετέχουν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο υπουργός Υγείας και ο υπουργός Παιδείας, δηλαδή οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Φίλης αντίστοιχα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, πέρα από τους προαναφερόμενους, το παρών έδωσαν ο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης αλλά και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με εισήγηση του Γιώργου Κατρούγκαλου. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος θα παραδώσει το πόρισμά της και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Στον τομέα της Υγείας, τέθηκε επί τάπητος η αναγκαία προετοιμασία για την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης στους ανασφάλιστους πολίτες, κατόπιν εισήγησης του Ανδρέα Ξανθού. Με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει τη θέσπιση και εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, προχωρούν οι τεχνικές επεξεργασίες από τα συναρμόδια υπουργεία.

Η παρουσία του Αριστείδη Μπαλτά φαίνεται να σχετιζόταν με τη γνωστή πρότασή του, από το βήμα της Βουλής, να καλυφθεί η αναστολή του μέτρου 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με αύξηση του εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr