ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Σενάρια για μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ – Διάψευση από Κατρούγκαλο

0

Το ασφαλιστικό και η προσαρμογή του στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, φαίνεται να είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα «αγκάθια» της νέας κυβέρνησης.

Κι αυτό γιατί, όπως έχει γίνει γνωστό, με βάση τις δεσμεύσεις της συμφωνίας, η κρατική συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να περισταλεί κατά 450 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 και κατά 1,8 δις ευρώ το 2016 (συνολικά την επόμενη διετία το μνημόνιο προβλέπει μείωση 2,25 δις).

Υπενθυμίζεται ότι για την υλοποίηση αυτών των μέτρων η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να έχει η ίδια τη δυνατότητα να υποδείξει το δικό της «μεταρρυθμιστικό σχέδιο» στο ασφαλιστικό και για το λόγο αυτό έχει συσταθεί 12μελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Παρ’ όλα αυτά, η εφαρμογή κλιμακωτών περικοπών στις συντάξεις είναι ένα σενάριο που έχει «φουντώσει» τις τελευταίες μέρες, με πολλά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για επικείμενο «κούρεμα» έως και 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, παράλληλα με τη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού, στο πλαίσιο των ισοδύναμων που προτίθεται να προτείνει στους δανειστές, προκειμένου να αποφύγει τα σκληρά μέτρα του τρίτου μνημονίου για το ασφαλιστικό όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και η υλοποίηση του νόμου 3863/2010.

Τα δημοσιεύματα αυτά έσπευσε να διαψεύσει την Παρασκευή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία τονίζεται «ότι δε θα υπάρξει οριζόντια μείωση των συντάξεων, ούτε θα μειωθούν κατά 11% οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ».

Σε σχέση με δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και θα αφορούν περίπου 900.000 συνταξιούχους, η ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει:

«Δημοσιεύματα που προαναγγέλλουν μειώσεις 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι προτάσεις της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν έχουν ακόμη παραδοθεί, οπότε, προφανώς, δεν έχει καταστεί δυνατή η ποσοτικοποίηση των συνεπειών εφαρμογής τους και, ακόμη προφανέστερα, καμιά σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί».

Και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να εφαρμόσει οριζόντιες μειώσεις επί των συντάξεων, όπως στο παρελθόν. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, με ομοιόμορφους κανόνες για όλους, που θα εξασφαλίζει την κοινωνική αναδιανομή υπέρ των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων. Η κυβέρνηση θα το κάνει πράξη».

Σε δηλώσεις του την Πέμπτη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού γίνεται «για να μη σημειωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις, που προβλέπουν τα μνημόνια», προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις».

Κληθείς λοιπόν να διευκρινίσει ποιες θεωρεί μικρές και ποιες μεγάλες, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι θεωρεί «μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ και μεσαίες αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000 και 1.500 ευρώ», φωτογραφίζοντας ως μεγάλες τις άνω των 1.500 ευρώ.

«Από εκεί και μετά, ανάλογα με τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν, ανάλογα τον τρόπο που διαμορφώνεται η εισπραξιμότητα του συστήματος και η συνολική πορεία της οικονομίας, θα δούμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν οι τελικές καταστάσεις» δήλωσε ακόμα ο υπουργός.

Σημείωσε, τέλος, ότι «πρέπει να μας απασχολεί και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι, να μην είναι η ασφαλιστική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαίνει, για να πληρώνονται οι νυν συνταξιούχοι και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι. Μην κοιτάμε, άρα, μόνο τους συνταξιούχους, κι αυτοί είναι στη φροντίδα μας, προφανώς οι πιο αδύναμοι, δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα άλλο, να έχουμε στο μυαλό μας συνολικά την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος».

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr