ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Παυλόπουλος: Πρωτόγνωρες μεταναστευτικές ροές – Η FRONTEX να αναλάβει τη φύλαξη των συνόρων

0

Συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σπύρο  Φλογαΐτη είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνάντησή του με τον Πέτρο Μολυβιάτη, ο Προκόπης Παυλόπουλος έθεσε την ανάγκη διεξαγωγής Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις.

«Ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντα στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο υπογράμμισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι τέτοιου είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν».

«Τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σε ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μάς εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» πρόσθεσε.

«Είναι ζήτημα ασφάλειας αλλά, κυρίως, ζήτημα ανθρωπισμού. Δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ευρώπη, με τις αρχές και τις αξίες που έχει» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος και υπενθύμισε ότι ήδη από το 2008 υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

«Το Σύμφωνο αυτό καταγράφει και περιγράφει την πολιτική της Ευρώπης» είπε και υπογράμμισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί. Υπενθύμισε, δε, τη σύγκλιση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε., με ημερήσια διάταξη αφιερωμένη στο μεταναστευτικό, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μολυβιάτης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποδοχή, ανέφερε ότι θα ήθελε να τον ενημερώσει για ορισμένα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως για ορισμένες πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο, όπως είπε, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε το ενδιαφέρον του κ. Παυλόπουλου για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για τη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, υπό την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών.

Στη συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σπύρο Φλογαΐτη.

Στο διάλογο που είχαν, ο ΠτΔ τόνισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και επισήμανε την ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση της FRONTEX για τη φύλαξη των συνόρων και για τη μετατροπή της σε ένα είδος Europol.

«Με τέτοιες μεταναστευτικές ροές την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων την έχει και η Ευρώπη και πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ περισσότερο η FRONTEX για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και χαιρέτισε την τοποθέτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Μάνφρεντ Βέμπερ, στη Suddeutsche Zeitung «ότι τα σύνορα των κρατών-μελών είναι και σύνορα της Ευρώπης και ότι η FRONTEX πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη».

Ο κ Παυλόπουλος ανέφερε ότι αρχίζουν να κατανοούν το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι ο κ. Φλογαΐτης από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, είναι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναδείξει στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, που συγκαλείται από το Λουξεμβούργο, αυτή την ιδιομορφία που η Ελλάδα την τονίζει εδώ και χρόνια.

Παράλληλα, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης έχει καθορισθεί από το 2008 με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο και πρόσθεσε ότι «εκείνο που πρέπει να θυμηθεί σήμερα η Ευρώπη και να αναλάβει τις ευθύνες της είναι ότι αυτό το Σύμφωνο πρέπει να εφαρμοσθεί. Ιδίως οι 4 πυλώνες του που αφορούν την Παράνομη Μετανάστευση και το Άσυλο πρέπει να εφαρμοστούν στο ακέραιο».

Από την πλευρά του ο κ. Φλογαΐτης ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό των Εξωτερικών κ. Πέτρο Μολυβιάτη, θα είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην επικείμενη έκτακτη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. που θα ασχοληθεί κυρίως με το μεταναστευτικό και τόνισε ότι οι κατευθύνσεις και οι σκέψεις του Προέδρου θα είναι πολύ χρήσιμες.

 

Γιώργος Διάκος

 

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr