ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

«Κλειδώνουν» οι εκλογές για 20 Σεπτεμβρίου

0

Για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου φαίνεται να «κλειδώνουν» τελικά οι εκλογές, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εμφανίζεται προσανατολισμένος να μη συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να προχωρήσει άμεσα στη σύγκληση υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

Βέβαια με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών, είναι υποχρεωμένος να κάνει κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και στη συνέχεια να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών -στο οποίο θα συμμετέχει και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής-, σε μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Ωστόσο, με το δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ αρνούνται τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού από την παρούσα σύνθεση του κοινοβουλίου, ο κ. Παυλόπουλος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φαίνεται ότι δε θα συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Όπως όλα δείχνουν, η απροθυμία του Προκόπη Παυλόπουλου να καλέσει σε σύσκεψη τους αρχηγούς, σχετίζεται με την διαφαινόμενη άρνηση του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Καμμένου αλλά και του Δημήτρη Κουτσούμπα να παρευρεθούν σε μια τέτοια διαδικασία.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΠτΔ θα κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς ή και συναντήσεις εάν κάποιος το ζητήσει, προκειμένου να καταγράψει τις προθέσεις τους και να επιβεβαιώσει εκ νέου τις αρνήσεις των τριών κομμάτων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι ο κ. Παυλόπουλος θα αναθέσει, με βάση τη συνταγματική διαδικασία, στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης και θα την καλέσει να ορκιστεί ως πρωθυπουργός την Πέμπτη το βράδυ ή την Παρασκευή το πρωί. Αμέσως μετά αναμένεται να διαλυθεί η Βουλή και να ακολουθήσει η προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τη διεξαγωγή των εκλογών για τις 20 Σεπτέμβρη, όπως και οι ΑΝ.ΕΛ., ενώ την επίσπευση της όλης διαδικασίας με τις διερευνητικές εντολές φαίνεται να ζήτησαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε υπέρ της εξάντλησης του χρόνου για τη διερεύνηση της δυνατότητας να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

«Κατά τη γνώμη μας απαιτείται βάσει Συντάγματος να γίνει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και απαιτείται να υπάρχει και δεύτερη σύσκεψη για το αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ή όχι στο θέμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης‏» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών.

Υπενθυμίζεται ότι η Λαϊκή Ενότητα και το Ποτάμι τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά και υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου στο μεσοδιάστημα ώστε να καταργηθεί το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έστειλε μήνυμα στον Προκόπη Παυλόπουλο: «Ο Πρόεδρος δεν είναι δυνατόν να πάρει μια απόφαση ως εντολοδόχος του Μαξίμου. Πρέπει να δώσει ευχέρεια στον ελληνικό λαό να πάει στις κάλπες ενημερωμένος. Δεν μπορεί να βάλει εκλογές νωρίτερα από τις 27 Σεπτεμβρίου. Θα είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να το κάνει. Απευθύνομαι στον ίδιο τον ΠτΔ και τον καλώ να κινηθεί με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας».

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr