ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

«Μέτωπο» κυβέρνησης – καναλαρχών για τις τηλεοπτικές άδειες – Άρχισαν οι απολύσεις στα κανάλια

0

Στην αντεπίθεση έχουν περάσει εδώ και λίγες ημέρες, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών, αντιδρώντας στην νομοσχέδιο που έχει καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση και το οποίο επιχειρεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο.

Μετά τη Συνέντευξη Τύπου – παρωδία της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) της Πέμπτης, στην οποία οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών διαμαρτύρονταν για την «υπερφορολόγησή» τους, ήδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ιδιοκτήτες των καναλιών άρχισαν να επιστρατεύουν το πιο ισχυρό τους όπλο. Την εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις.

Την Παρασκευή, ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ έκανε την αρχή, προχωρώντας σε μαζικές απολύσεις τουλάχιστον 30 τεχνικών, ορισμένοι μάλιστα εκ των οποίων εργάζονταν στο σταθμό για πάνω από 20 χρόνια. Σε απόλυση ενός εργαζόμενου ετοιμαζόταν να προχωρήσει ο ραδιοφωνικός σταθμός ALPHA, καθώς και μειώσεις μισθών κατά 50% στους τεχνικούς, ενώ ανάλογες κινήσεις προαναγγέλθηκαν και στο STAR.

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΤΙΤΑ (Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αθήνας), της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ, οι οποίες προχώρησαν σε στάση εργασίας στον ΑΝΤΕΝΝΑ την Παρασκευή από τις 18.00 έως τις 24.00. Την Παρασκευή, μάλιστα, δεν μεταδόθηκε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια.

Η ΕΤΙΤΑ κάλεσε το απόγευμα της Παρασκευής σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τo studio Kappa (το οποίο συνεργάζεται στενά με τον ΑΝΤΕΝΝΑ) στα Σπάτα. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της:

«Τη στιγμή που το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι σε δημόσια διαβούλευση, ο ΑΝΤ1 αντιδρά και απαντά με την ‘εκτέλεση’ του προσωπικού του!!! Δεν θα αφήσουμε να γίνουμε όμηροι και θύματα μιας εκδικητικής συμπεριφοράς για ένα νομοσχέδιο που δεν θέλουν!!! Δεν θα αφήσουμε τα ιδιωτικά κανάλια να μετρήσουν απολυμένους που πιθανόν να αγγίξουν σε αριθμό αυτών της ΕΡΤ!!! Τόσα χρόνια δεν μας έκαναν ποτέ μετόχους στα κέρδη τους! Δεν θα μας κάνουν τώρα θύματα στη δική τους κρίση!!!»

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Ανδρέας Νεφελούδης, επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανακοίνωσή τους, δήλωσαν:

«Οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών οφείλουν να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως τέτοιων ενεργειών, οι προϋποθέσεις της αδειοδότησης και ειδικότερα το καθεστώς των εργοδοτικών υποχρεώσεων που προβλέπει ο νέος νόμος θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας θα εξασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να μην είναι θύματα εκβιασμών και εκφοβισμών.

Καλούμε τους εργοδότες ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να σεβαστούν τη νομιμότητα, τα εργασιακά δικαιώματα και την ελευθεροτυπία και να μη χρησιμοποιήσουν το νομοσχέδιο ως πρόσχημα απολύσεων, την περίοδο μάλιστα που έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για το μείζον αυτό ζήτημα νομιμότητας και δημοκρατίας».

Μετά τις αντιδράσεις αυτές, οι προθέσεις της εργοδοσίας στον ALPHA και το STAR φαίνεται να αποσοβήθηκαν, έστω προσωρινά, ωστόσο ο ΑΝΤΕΝΝΑ επιμένει σε απολύσεις 24 εργαζομένων, στην πλειονότητά τους τεχνικών, από σύνολο 27, διατηρώντας μόνο τον προϊστάμενο και τους εργαζόμενους στο desk του σταθμού. Στην πραγματικότητα ο ΑΝΤ1 καταργεί όλο το τεχνικό τμήμα, με προφανή σκοπό την εκχώρηση των λειτουργιών του σε εξωτερικά συνεργεία και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΝΤ1 ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις από Δευτέρα – και δημοσιογράφων του σταθμού – καθώς και σε μείωση μισθών 20% που θα προστεθεί σε προηγούμενες μειώσεις.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η ΕΣΗΕΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει άμεσα 48ωρη απεργία.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr