ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Εισαγγελική έρευνα για τη στάση των καναλιών πριν το δημοψήφισμα

0

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας ώστε να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας από τηλεοπτικούς σταθμούς και άλλα ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, θα διερευνηθεί εάν από τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας (κλείσιμο τραπεζών, ATM, διαχείριση δημοσιευμάτων περί κουρέματος καταθέσεων αλλά και σχετικά με το διακύβευμα του δημοψηφίσματος και τις «συνέπειες» ενός ενδεχόμενου «όχι») έχουν διαπραχθεί αδικήματα όπως απόπειρα εξαπάτησης εκλογέων.

Επίσης, η εισαγγελία εξετάζει και τη μετάδοση δημοσκοπήσεων σε σχέση με το αν αυτές έγιναν σε χρόνο που από το νόμο απαγορεύεται.

Η διαδικασία κινήθηκε με βάση έγγραφες καταγγελίες που αφορούν κυρίως τα όσα διαδραματίστηκαν μέχρι τις 4 Ιουλίου.

Οι καταγγελίες αυτές προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας μετά από παραγγελία που δόθηκε από την προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίο ο οποίος ανέθεσε τη διενέργεια της έρευνας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτρη Γκύζη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ΕΣΡ δέχθηκε τις τελευταίες μέρες πληθώρα καταγγελιών από πολίτες που διαμαρτύρονταν για τη στάση πολλών μέσων ενημέρωσης σε σχέση με παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Την προηγούμενη Δευτέρα 29 Ιουνίου, το ΕΣΡ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, απηύθυνε σύσταση στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς για «την τήρηση της ισομέρειας, της αντικειμενικότητας και της συμμόρφωσής τους με τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στη μετάδοση κάθε ειδήσεως σχετικά με το δημοψήφισμα».

Στην ανακοίνωση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου σημειώνεται ότι «ήδη από τις 2 Ιουλίου 2015 το ΕΣΡ προχωρεί αυτεπαγγέλτως και κατόπιν των καταγγελιών σε έλεγχο όλων των στοιχείων για παραβάσεις, προκειμένου να προβεί στη λήψη αποφάσεων επ’ αυτών σύμφωνα με το νόμο».

Μάλιστα, σύμφωνα με το tvxs.gr, η ίδια η επικεφαλής του ΕΣΡ Λίνα Αλεξίου κάλεσε και η ίδια προσωπικά τους υπεύθυνους των καναλιών προκειμένου να τους επιπλήξει.

Σε παρόμοιες συστάσεις είχαν προβεί την προηγούμενη εβδομάδα και οι ενώσεις συντακτών ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την προηγούμενη Πέμπτη, τόνιζε ότι «μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του Κοινοβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μερίδα των μέσων ενημέρωσης ξέγραψαν κάθε δεοντολογία -όχι ότι ήταν και… φανατικοί- και τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του ‘ναι’».

Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ να μεταδώσει έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου 4 Ιουλίου –παραμονή του δημοψηφίσματος (μέρα κατά την οποία σύμφωνα με το νόμο απαγορεύονται οι πολιτικές εκπομπές)- με καλεσμένους μάλιστα που είχαν δημοσίως στρατευθεί υπέρ του «ΝΑΙ».

Η στάση αυτή του καναλιού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέστειλε τη συμμετοχή εκπροσώπων του στο ΣΚΑΪ για την Κυριακή και τη Δευτέρα, με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Πάντως, με βάση και τη γενική κοινωνική κατακραυγή που υπήρξε για τη στάση των κυρίαρχων ΜΜΕ την προηγούμενη εβδομάδα, το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια, ενώ φαίνεται ότι κριτική μπορεί να ασκηθεί και στο ΕΣΡ για ενδεχόμενη παθητική στάση του στο ζήτημα…

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr