ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Διαβαλκανικό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων με 1.200 συμμετέχοντες

0

stayriNakos

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία Νέας Σάντας το Διαβαλκανικό Αντάμωμα Σαρακατσαναίων που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Σαρακατσάνων Θράκης και συμπεριλήφθηκε στο φετινό Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών. Περισσότεροι από 1.200 άτομα έδωσαν το «παρών» απολαμβάνοντας μια εξαιρετική παραδοσιακή βραδιά. Την εκδήλωση τίμησαν ο μητροπολίτης Μαρωνείας Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εξωτερικών, σύμβουλος Απόδημου Ελληνισμού Κοσμάς Παπαχρήστου οι οποίοι και χαιρέτησαν την πολύ όμορφη διοργάνωση.

kosmas

Ανάμεσά τους ο επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης Βασίλης Σερμπέζης που είχε την ευθύνη της παρουσίασης της εκδήλωσης και τραγούδησε σκοπούς της Σαρακατσάνικης παράδοσης. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν εκπρόσωποι από Συλλόγους Σαρακατσάνων της Θράκης, της Βουλγαρίας και των Σκοπίων που κρατούν την παράδοση ζωντανή και τη διδάσκουν στα παιδιά τους. Παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί Σαρακατσάνικοι χοροί από τα Χορευτικά συγκροτήματα της Παμβουλγαρικής Ομοσπονδίας, του Συλλόγου Ξάνθης και του Συλλόγου Ροδόπης και ακολούθησε ελεύθερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με γλέντι για όλους τους συμμετέχοντες. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Νάκος.

paidia

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το χρονικό της μετακίνησης των Σαρακατσαναίων στη Νέα Σάντα και το λεύκωμα για τα 45 χρόνια του Συλλόγου από τους Προέδρους Νίκο Χατζόπουλο και Γιώργο Σερμπέζη. Τις μνήμες του μετέφερε ο 80χρονος Χ. Γιαννακόπουλος, κάτοικος της Νέας Σάντας. Από τους πιο εντυπωσιακές παρουσίες ήταν αυτή των παιδικών τμημάτων καθώς τα μικρά παιδιά του χωριού της Νέας Σάντας άνοιξαν το χορό κρατώντας το φλάμπουρο ως άξιοι συνεχιστές της παράδοσης. Η εκδήλωση συμπεριλάμβανε και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

About Author

ΜΑΡΙΑ ΑΜΠΑΤΖΗ

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr