ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

«Καβγάς» στη διαπραγμάτευση για τις συντάξεις και αποχώρηση ΔΝΤ

0

Σε φάση προσωρινού «παγώματος» φαίνεται να βρίσκονται οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και πιστωτών, οι οποίες σύντομα θα συνεχιστούν.

«Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» είπε σήμερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό France Culture. «Εξέτασα το θέμα αυτό χθες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο πέρασα δύο ώρες, έχοντας συναντηθεί μαζί του τόσες πολλές φορές προηγουμένως», δήλωσε.

«Έθεσα έναν αριθμό παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση εξέταζε το βράδυ της Πέμπτης» είπε. Ερωτηθείς κατά πόσο είναι δυνατή μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, επισήμανε: «Μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες», προσθέτοντας ότι «η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

Ενδεικτική πάντως ενός γενικότερου κλίματος ασάφειας είναι η είδηση που μετέδωσε το πρωί το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ότι κλιμάκιο του Brussels Group καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα για να συνεχίσει από αύριο τις διαπραγματεύσεις. Λίγο αργότερα ήρθε η διάψευση από το Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη είδηση «προϊόν επιστημονικής φαντασίας».

Η αποχώρηση του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση

Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο της χθεσινής «οργισμένης» αποχώρησης των κλιμακίων του ΔΝΤ από τις Βρυξέλλες, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συνέβη μετά από μια στιγμή έντασης που υπήρξε στη διάρκεια της συζήτησης στο Brussels Group.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες Θανάσης Τσίτσας, επρόκειτο για μια συνεδρίαση που διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους και μέσα σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, λόγω της συνεχιζόμενης σκληρής στάσης που κρατούσε το ΔΝΤ σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ και η χρηματοδότηση.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του Brussels Group συμμετείχαν κάποια στιγμή, διαμέσου τηλεδιάσκεψης, και μέλη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης από την Αθήνα. Μέσα στην ένταση της συζήτησης και στην αντιπαράθεση των απόψεων, ένα μέλος της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης από την Αθήνα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ, καυτηρίασε τη στάση του Ταμείου επισημαίνοντας την «αντιπαραγωγική στάση» που κρατά στις διαπραγματεύσεις και επιτιθέμενος ανέφερε ότι «δεν χρειαζόμαστε το ΔΝΤ, μπορείτε να φύγετε, η συνεισφορά σας δεν είναι εποικοδομητική».

Τα μέλη του τεχνικού κλιμακίου του ΔΝΤ ακούγοντας αυτή την τοποθέτηση, ζήτησαν μια μικρή διακοπή με σκοπό να ενημερώσουν για τα διαμειφθέντα στην Ουάσιγκτον τον επικεφαλής των Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν. Όταν επέστρεψαν στην συνεδρίαση του Brussels Group, οι επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος, προχώρησαν σε μια δήλωση ενώπιον των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών: «Οπουδήποτε έχει συμμετάσχει το ΔΝΤ, η συμμετοχή του έγινε κατόπιν πρόσκλησης και τελεί πάντα, υπό την σιωπηρή ή ενεργή υποστήριξη της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη κυβέρνηση στα χρονικά του ΔΝΤ η οποία ζητά να αποχωρήσει ενώ έχει προσκληθεί από την ίδια τη χώρα».

Aμέσως μετά, ο Ρίσι Γκογιάλ και τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του τεχνικού κλιμακίου αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις και επέστρεψαν στις ΗΠΑ.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως στα πλαίσια της πολιτικής διαπραγμάτευσης τα κυβερνητικά στελέχη δεν συζητούν με τον επικεφαλής του κλιμακίου Ρίσι Γκογιάλ, αλλά απευθείας με τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και το Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα Πολ Τόμσεν. Αποσαφήνισαν ακόμα πως η τεχνική προεργασία συνεχίζεται και πως οι επεξεργασμένες ελληνικές προτάσεις θα παρουσιασθούν στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου, στο οποίο θα μετέχουν οι Λαγκάρντ και Τόμσεν.

Στη «ρήξη» αυτή μεταξύ ΔΝΤ και ελληνικής πλευράς αναφέρθηκε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε συνέντευξη Τύπου:

Όπως τόνισε «υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας, το κενό στα σημαντικά ζητήματα δεν έχει περιοριστεί. Είμαστε πολύ μακριά από μια συμφωνία».

Σε σχέση με τη διαφωνία για το ασφαλιστικό τόνισε ότι «όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι (το ασφαλιστικό) δεν είναι βιώσιμο», καθώς, όπως είπε, οι μισθοί και οι συντάξεις ανέρχονται στο 80% των πρωτογενών δαπανών της χώρας ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία επιδοτούνται με το 10% του ΑΕΠ, όταν στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης αυτό είναι μόλις 2,5%.

Ενώ δε το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι περίπου το μισό από εκείνο της Γερμανίας, τόνισε ότι η μέση ελληνική σύνταξη είναι σχεδόν όση η γερμανική, ενώ ο μέσος Έλληνας βγαίνει στη σύνταξη έξι χρόνια νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε ότι το ΔΝΤ «προστατεύει τη βασική σύνταξη των πιο ευάλωτων ομάδων», καθώς «η κοινωνική δικαιοσύνη είναι κάτι στο οποίο δίνει έμφαση από την αρχή» του προγράμματος.

Αφού αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλων διαφωνιών με την ελληνική πλευρά, όπως το ΦΠΑ και οι δημοσιονομικοί στόχοι, ο κ. Ράις δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το Ταμείο δεν είναι πολιτικός θεσμός για να κάνει πολιτικές διαπραγματεύσεις, είμαστε τεχνικός οργανισμός και προσπαθούμε να είμαστε δίκαιοι στον τρόπο που δουλεύουμε με τα μέλη μας». Σημείωσε δε τη δήλωση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το ΔΝΤ δεν αφήνει ποτέ το τραπέζι».

Η απάντηση της κυβέρνησης για τις συντάξεις

Το Μέγαρο Μαξίμου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τζέρι Ράις ανέφερε τα εξής:

«- Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κ. Ράις αναφέρθηκε και στο ύψος των συντάξεων στη χώρα μας. Τα στοιχεία, όμως, δεν τον επιβεβαιώνουν. Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία σύνταξης, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ. Το 44,8%, μάλιστα, των συνταξιούχων [1.189.396 από τους 2.654.784 συνολικά] παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.

– Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ [ο κ. Τζέρι Ράις είπε το 10%] ενώ στην Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Η διαφορά, όμως, είναι μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος [στοιχεία από Ageing Report 2012].

– Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στην Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες [63ο έτος] και για τις γυναίκες το 62ο έτος [στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011]. Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από την Ελλάδα…»

Τέλος, οι πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η μη συμμετοχή «του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα».

Η διαπραγμάτευση λοιπόν θα συνεχιστεί στο δρόμο προς το Eurogroup της 18ης Ιουνίου…

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr