ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Δεν μου ζητήθηκε να δώσω τα αποθεματικά της Βουλής»

0

Την αμέριστη εμπιστοσύνη της στον πρωθυπουργό «ότι αποκλείεται να συνομολογήσει συμφωνία η οποία παραβιάζει τη δημοκρατία», εξέφρασε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ.

Η κ. Κωνσταντοπούλου διαβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση από τον πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας με τους δανειστές και επισήμανε ότι «όταν και αν με το καλό οριστικοποιηθεί η συμφωνία θα ενεργοποιηθούν όλες οι δημοκρατικές και συνταγματικές διαδικασίες».

Ακόμα, σε ερώτημα σχετικά με τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, τα προηγούμενα χρόνια, ότι το μνημόνιο θα καταργηθεί σε ένα μόνο άρθρο, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι επρόκειτο για «σχήμα λόγου» που ειπώθηκε ως απάντηση στην πράξη της κυβέρνησης Σαμαρά να φέρει στη Βουλή το Νοέμβριο του 2012 μνημονιακό νομοθέτημα 800 σελίδων για να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ερωτηθείσα αν εκείνη είχε διαφωνήσει με το περιεχόμενο της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι «είναι άστοχο να προσπαθεί κανείς να κάνει ερμηνείες επί τη βάσει διαρροών».

«Την εσωτερική δημοκρατία που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να διαφωνούμε δεν πρόκειται να την κλονίσουν οι απόπειρες να εμφανιστούν οι συνθέσεις ή οι αντιθέσεις ως καπετανάτα ή ως αντάρτικα» πρόσθεσε η πρόεδρος της Βουλής.

Επίσης, σε ερώτηση αν της ζητήθηκε να διαθέσει τα αποθεματικά της Βουλής στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι «η πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών και αποθεματικών».

«Η Βουλή αποτελεί μια εκ των τριών ανεξάρτητων και συνταγματικών λειτουργιών και μάλιστα αποτελεί τη λειτουργία εκείνη η οποία εγγυάται την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος. Μια λειτουργία η οποία βάλλεται επί Μνημονίου. Δεν μου έχει ζητηθεί αυτό το οποίο με ρωτάτε».

«Την Παρασκευή μου εστάλη μια επιστολή από τον κ. Μάρδα την οποία ερμηνεύω ως διερευνητική. Από ‘κει και πέρα, με βάση αυτή την επιστολή που μου έστειλε ο κ. Μάρδας, θα ερευνήσω ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο και θα υπάρξουν οι νόμιμες διαδικασίες. Η Βουλή πάντως έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αυτονομίας. Όλη η παραφιλολογία που υπάρχει για να δημιουργηθεί μια εικόνα διάστασης και ρήξης της Βουλής με την κυβέρνηση αφορά εκείνους οι οποίοι θα επιθυμούσαν να υποσκαφθεί και το κυβερνητικό έργο και το κοινοβουλευτικό έργο» κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Τέλος, σχετικά με τις κατηγορίες που δέχεται για υποτιθέμενη ευνοϊκή συμπεριφορά της προς τη Χρυσή Αυγή, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση που να επιτρέπει στον πρόεδρο της Βουλής να αποκλείει κοινοβουλευτικές ομάδες ή να περιορίζει βουλευτές στην άσκηση των καθηκόντων τους»

«Αυτή είναι η δημοκρατία και οφείλουμε να την περιφρουρούμε, ακόμα και αν επωφελούνται της δημοκρατίας οι εχθροί της και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» κατέληξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr