ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τσίπρας: Κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις – Καλούμε και την άλλη πλευρά στο ρεαλισμό

0

Τη διαβεβαίωσή του ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν» είπε ο πρωθυπουργός, περιγράφοντας το πλαίσιο της συμφωνίας που θα προσπαθήσει να κλείσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στα αποτελέσματα αλλά και τους στόχους της πολιτικής του μνημονίου, τονίζοντας ότι επιδίωξη της προηγούμενης πολιτικής που ακολουθήθηκε στη χώρα ήταν η «εκκαθάριση δικαιωμάτων». Επισήμανε ότι η ύφεση δεν ήταν παρενέργεια αλλά στόχος της μνημονιακής πολιτικής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν και παρ’ όλα αυτά το έκαναν».

«Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Έλληνες πλούσιοι» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι πλούσιοι συνέχιζαν να φοροδιαφεύγουν στα χρόνια του μνημονίου και υποδεικνύοντας τα στοιχεία έρευνας σύμφωνα με την οποία το 10% των πολιτών στην Ελλάδα «διαχειρίζεται το 56% του εθνικού πλούτου».

Επίσης, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η προηγούμενη πολιτική δεν αντιμετώπισε αλλά διατήρησε το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος.

«Η αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου είναι η εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις 25 Γενάρη» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. «Αυτή την εντολή εκτελούμε, και αυτή την αντίληψη φέρνουμε στο επίκεντρο στην Ευρώπη» επισήμανε.

Αναφέρθηκε έτσι στις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης και στην προσπάθειά της να ανακατανείμει τα βάρη που άδικα έπεσαν τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Μίλησε για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και τα σημαντικά φορολογικά έσοδα που αυτή αποφέρει, για την υποχρέωση που επέβαλε η κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες καναλιών να καταβάλουν στο κράτος το φόρο για τη χρήση των δημόσιων συχνοτήτων.

Τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση και οι προϋποθέσεις μιας έντιμης συμφωνίας

Μιλώντας για τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται σε ένα περιβάλλον πρωτοφανώς δυσμενές, «σε ναρκοθετημένο έδαφος το οποίο επιμελώς προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση». Ακόμα, άσκησε κριτική στην «πλειοψηφία των ΜΜΕ που αναπαράγουν τρομολαγνικά σενάρια», λέγοντας ότι παρ’ όλα αυτά η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση δεν έχει μειωθεί.

Μίλησε για την ανάγκη σύναψης μιας «έντιμης, οικονομικά και κοινωνικά, συμφωνίας» και ανέφερε τέσσερις βασικές προϋποθέσεις για να καταστεί αυτό δυνατό.

  1. χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα
  2. καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις
  3. αναδιάρθρωση του χρέους και σταμάτημα της διαδικασίας πληρωμής των παλιών δανείων με νέα δάνεια
  4. ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που θα αφορά ιδίως τις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι ορισμένοι θεσμοί ζητούν επίμονα τη λήψη μέτρων που αφορούν τα εργασιακά ή το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι αυτά «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» από την κυβέρνηση.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την άλλη πλευρά (σ.σ. αυτή των δανειστών) να προσχωρήσει στο ρεαλισμό, ενώ κάλεσε και σε συστράτευση στο εσωτερικό της χώρας ώστε να οικοδομηθεί από κοινού η επόμενη μέρα.

Γιώργος Διάκος

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr