ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Τσίπρας: «Δεν υπάρχει ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό» – Δηλώσεις μετά τις συναντήσεις με Σουλτς, Γιούνκερ

0

Συμβιβαστική λύση προς όφελος της Ελλάδας και των εταίρων το ζητούμενο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος ότι στη διάρκεια της «εποικοδομητικής» συζήτησης που είχε με τον κ. Σουλτς στο επίκεντρο μπήκε η ουσία των ελληνικών προβλημάτων: «Συζητήσαμε δράσεις και σχέδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Όταν έχουμε 50% ανεργία των νέων δεν μπορείς να μιλάς για το μέλλον της Ελλάδας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως «πρέπει άμεσα να πάρουμε πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσουμε την εφαρμογή αυτών των ιδεών προκειμένου να ξεπεράσουμε την κρίση».

Όσον αφορά το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εντός ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι αντιπαραθέσεις που τυχόν έχουν δημιουργηθεί, πρέπει να επιλυθούν. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε μια λύση γιατί αυτό είναι προς το κοινό μας όφελος. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει μόνο ελληνικό πρόβλημα που να μην έχει αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Στο τέλος θα υπάρξει έντιμος συμβιβασμός και θα εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις με έναν δημιουργικό τρόπο ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και μετά και η Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν εντάσεις ανάμεσα σε κάποιες χώρες στην ευρωζώνη, καθώς και «διαφορετικές απόψεις και ερμηνείες». «Εγώ πάντα δίνω τη συμβουλή στον κ. Τσίπρα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει αυτές τις εντάσεις. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι παρερμηνείες μπορούν να ξεπεραστούν» επισήμανε ο κ. Σουλτς.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ακόμη ότι «θα πρέπει να καταρτίσουμε σχέδιο για την πρόσληψη νέων ανέργων για την καταπολέμηση της κοινωνικής κρίσης» ενώ ζήτησε παράλληλα «να ξεκινήσουμε συζήτηση για τη δημιουργία ενός σχεδίου εξειδικευμένου για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις με βιώσιμο χαρακτήρα». «Εδώ θα εστιάσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα» πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Γιούνκερ: «Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία»

Σε δηλώσεις που έγιναν πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε σχετικά απογοητευμένος από την πορεία των συζητήσεων με την Ελλάδα μέχρι στιγμής.

«Έχω κάνει προτάσεις στον φίλο μου τον Αλέξη, δεν έχει υπάρξει πολύ μεγάλη πρόοδος» ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Δεν θέλω να υπάρξει αποτυχία. Πρέπει οι Ευρωπαίοι να δουλέψουν μαζί, πρέπει να υπάρξει συνεργασία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «υπάρξει πολιτική βούληση από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα».

«Είμαι αισιόδοξος γιατί συζητάμε με καλούς φίλους και φιλοευρωπαϊστές» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr