ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Η Γερμανία αυτοδιορίζεται ο σωτήρας της Ευρώπης

0

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προέτρεψε το γερμανικό κοινοβούλιο να πάρει μια, όπως παραδέχτηκε δύσκολη απόφαση και να εγκρίνει την παράταση της διάσωσης της Ελλάδας, διαβεβαιώνοντας τους γερμανούς βουλευτές πως δεν θα επιτραπεί στην Αθήνα να ‘’εκβιάσει’’ την ευρωζώνη.

Ο υπουργός, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εκπληρώσει τις μεταρρυθμιστικές εξαγγελίες της, κάνει έκκληση στο αίσθημα ευθύνης της κάτω βουλής ως προς την Ευρώπη.

‘’Εμείς οι Γερμανοί πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη όσο μπορούμε’’, είπε ο κ. Σόιμπλε πριν από την ψηφοφορία, στην οποία ο συνασπισμός της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ φαινόταν βέβαιο ότι θα κερδίσει λόγο της συντριπτικής πλειοψηφίας που διαθέτει.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει με μεγάλη δυσπιστία  την πραγματοποίηση περαιτέρω παραχωρήσεων στην Ελλάδα, η οποία δέχεται ανελέητο πόλεμο καθημερινά από την εφημερίδα ‘’Bild’’ η οποία παροτρύνει τους γερμανούς να πουν ‘’Nein!΄΄ στην παράταση διάσωσης. Ενώ προσπαθώντας να εξισορροπήσει την κατάσταση, ο κ. Σόιμπλε είπε πως η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν είναι σε κίνδυνο.

‘’Εμείς δεν λέμε για νέα δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, δεν μιλάμε για οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτό το πρόγραμμα, αυτό που λέμε έχει μάλλον να κάνει με την παροχή ή τη χορήγηση επιπλέον χρόνου ώστε να τελειώσει με επιτυχία αυτό το πρόγραμμα’’, είπε, προσθέτοντας ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του ενιαίου νομίσματος ‘’δεν σημαίνει ότι μπορεί να εκβιάζει ο ένας τον άλλο’’.

Παρά την προσπάθεια διαστρέβλωσης του κλίματος από μια μερίδα γερμανικών μέσων, μία δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι μόνο το 21 τοις εκατό των Γερμανών ήταν αρνητικοί ως προς την παροχή μιας επιπλέον παράτασης στην Ελλάδα.

Μόνο 22 από τα 311 μέλη του συνασπισμού της Καγκελαρίου Μέρκελ αντιτάχθηκαν στο αίτημα. Η υποστήριξη των Σοσιαλδημοκρατών εταίρων, του συνασπισμού της αντιπολίτευσης και της Ομάδας των Πρασίνων εξασφάλισε την πλειοψηφία ώστε να υπερψηφιστεί οποιοδήποτε πακέτο διάσωσης.

Παρ όλα αυτά οι κυβερνώντες συντηρητικοί δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να κρύψουν την απέχθεια τους για την ‘’αδέξια’’, όπως την χαρακτήρισε η πρόεδρος του κοινοβουλίου, συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργού οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος έχει γίνει κάτι σαν κόκκινο πανί για τους γερμανούς πολίτικους.

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε σε συναδέλφους του την Πέμπτη, πως τα σχόλια του Έλληνα υπουργού στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναβιώνουν συζητήσεις για το κούρεμα του χρέους, και η αμφισβήτηση της ικανότητάς της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της, έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής ένωσης προς την Ελλάδα.

Αλλά ο επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Pierre Moscovici υπενθύμισε στο Βερολίνο σε μια συνέντευξη του στο γερμανικό ραδιόφωνο, πως μια έξοδος οποιασδήποτε χώρας από τη ζώνη του ευρώ απλά θα εγείρει το ερώτημα ‘’ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φύγει;’’

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr