ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Όχι στις απολύσεις στο δημόσιο και στις μειώσεις μισθών και συντάξεων

0

Ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης δεν άφησε περιθώριο αμφιβολιών όσον αφορά το ζήτημα των απολύσεων και των μειώσεων σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFm.

«Η απάντηση και στα τρία ερωτήματα είναι “όχι”. Σε καμία των περιπτώσεων. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Το e-mail Χαρδούβελη περιελάβανε όλα αυτά τα οποία είπατε. Ακόμη και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Αυτή η ακύρωση των υφεσιακών μέτρων είναι κάτι που πετύχαμε αυτές τις ημέρες μετά από ουσιαστικά αρνησικυρία που ασκήσαμε σε δύο Eurogroup. Στο τρίτο Eurogroup υπήρξε μία συμφωνία ένα, αν θέλετε μορατόριουμ. Η δική τους μεριά δεν θα επιβάλλει αυτά τα μέτρα, το e-mail Χαρδούβελη καταργείται και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία», είπε.

Και συμπλήρωσε πως «αυτό που επιτύχαμε τώρα είναι ένα τετράμηνο σταθεροποίησης, τετράμηνο διαπραγμάτευσης και ένα τετράμηνο στο οποίο θα νομοθετήσουμε με στόχο τους πυλώνες της Θεσσαλονίκης αλλά με έναν τρόπο λελογισμένο γιατί δεν θέλουμε να πάμε σε σύγκρουση με τους εταίρους μόνο και μόνο για να πάμε σε σύγκρουση».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, και το πετύχαμε, ήταν μία μεγάλη επιτυχία να δημιουργηθεί δηλαδή μία τετράμηνη γέφυρα στη διάρκεια της οποίας πετυχαίνουμε την ακύρωση των υφεσιακών μέτρων και την εκπόνηση ενός δικού μας μεταρρυθμιστικού προγράμματος το οποίο να μπορεί η ελληνική κοινωνία να το σηκώσει. Έτσι ώστε μέσα σε αυτό το τετράμηνο να διαπραγματευτούμε ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ υμών και των εταίρων μας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Για τον εξωπραγματικό στόχο του 3 τοις εκατό του πρωτογενούς πλεονάσματος ο κ. Βαρουφάκης είπε χαρακτηριστικά ότι » το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από 1,5 τοις εκατό «.

«Για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχουμε ήδη πετύχει τον στόχο μας. Μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας το 3 τοις εκατό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα ήταν καταστροφικό, δολοφονικό και δηλητηριώδες για την ελληνική οικονομία έχει φύγει από τη συζήτηση. Μιλάμε πλέον για ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα συνάδει με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Κάτι το οποίο θα το κρίνουμε εμείς, μαζί με τους εταίρους, αλλά βασικά εμείς. Αυτό είναι μία μεγάλη κατάκτηση. Όσον αφορά τα επόμενα πρωτογενή πλεονάσματα έχουμε δέσμευση ότι τα επόμενα χρόνια, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορεί να είναι πάνω από 1,5% και θα πρέπει για να εξασφαλιστεί παράλληλα ότι το ποσοστό χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020 θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Σχετικά με την πολυπόθητη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε, «δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ. Είναι ένας απαράδεκτος φόρος, τώρα αν θα γίνει μέσα στο πρώτο τετράμηνο ή όχι είναι κάτι το οποίο πραγματικά σας λέω δεν το γνωρίζουμε». Ενώ για την αναδιαμόρφωση του ΦΠΑ είπε πως, «δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτοί οι 4 μήνες είναι τέσσερις μήνες που έχουμε συμφωνήσει ένα μορατόριουμ, κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν θα αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να αποφασίσουμε. Δεν δεσμευόμαστε».

Το φλέγων θέμα των πλειστηριασμών και της προφύλαξης της πρώτης κατοικίας απασχολεί μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης επ’ αυτού, «έχουμε δηλώσει στους εταίρους μας και στους θεσμούς ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσουν τέτοιους είδους πλειστηριασμοί τους επόμενους 4 μήνες. Για μετά τον Ιούνιο όλα είναι ανοιχτά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Η δική μας η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τις οικογένειες που αυτή τη στιγμή βολοδέρνουν μέσα στον κυκεώνα της κρίσης να πεταχτούν στον δρόμο. Αυτή είναι μία δέσμευσή μας».

Ενώ για το θέμα τον ιδιωτικοποιήσεων, που θα μπορούσαν να φέρουν σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος εφόσον γίνονταν σωστά ο υπουργός δήλωσε, «αυτό που δηλώσαμε αν διαβάσετε προσεκτικά θα δείτε πάλι μία δημιουργική αμφισημία στο κείμενό μας λέμε ότι όποιες έχουν ολοκληρωθεί είναι νόμος του κράτους. Υπάρχει μία συνέχεια στο κράτος. Δεν περίμενε κανείς, ούτε θέλαμε και εμείς να προσβάλουμε μία διαδικασία η οποία έχει ολοκληρωθεί. Αυτές οι οποίες βρίσκονται εν εξελίξει είπαμε θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ο νόμος δίνει στην κυβέρνηση δυνατότητες και να αλλάξουν οι όροι της διαδικασίας και κάποια στιγμή να ελεγχθεί το νόμιμο αυτής της διαδικασίας. Η θέση μας είναι πολύ απλή. Πρέπει να σταματήσει το ξεπούλημα των ασημικών της οικογένειας σε τιμές εξευτελιστικές και με τρόπο που δεν οδηγεί σε αναπτυξιακή ώθηση για την οικονομία».

About Author

inagreece

Comments are closed.

http://loukasvavitsas.gr